Hamsterkooi kopen? Hier moet je op letten

hamsterkooi kopen

Meest recente update: juli 11, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Leuk, een hamster als huisdier! Hamsters zijn erg gezellige dieren en daarom zeer geschikt als aanvulling op je gezin. Je kunt ze uit het hok halen om mee te spelen en ze zien er bovendien enorm schattig uit! Ook is het helemaal niet zo moeilijk om te zorgen voor een hamster in tegenstelling tot bijvoorbeeld honden. Ze zijn relatief ‘low maintenance’. Wel is het belangrijk een aantal dingen goed op orde te hebben voordat je je hamster thuis laat komen, waaronder een goede hamsterkooi.

In dit artikel vertellen we je alles over de beste hamsterkooi en de verschillende soorten. Na het lezen van dit artikel kun je met een gerust hart een hamsterkooi kopen die klaar is voor de nieuwe bewoner.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hamsterkooi?

Een goede hamsterkooi uitkiezen is heel belangrijk. Hamsters worden wel een paar jaar oud en brengen daarom flink wat tijd in de kooi door. Het is dan ook belangrijk om te kijken wat voor kooi je precies wilt hebben, welke mooi staat in de kamer en welke de leukste snufjes heeft voor je hamster.

Op Blijhuisdier.nl vind je dan ook een hoop verschillende hamster hokken in verschillende prijsklassen, soorten en maten. Je vind op deze pagina een selectie met de beste hamsterkooien. Een nog groter assortiment kun je vinden op deze pagina. Hier staat ons volledige assortiment met goedkope hamsterkooien, grote hamsterkooien, een hamsterkooi met glas en hamsterkooien in verschillende kleuren. Soms wordt een hok een konijnenhok of cavia hok genoemd, maar is het nog steeds een goede optie voor je hamster. 

Hieronder volgen een aantal belangrijke vragen die je jezelf moet afvragen bij het kopen van een hamsterkooi.

hamsterkooi

Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

De afmetingen voor een hamsterkooi verschillen per hamster. De ene hamster is namelijk een stuk groter dan de andere. Voor de kleinste hamster geldt: een hamsterkooi moet eigenlijk ten minsten 50 cm bij 30 cm zijn. Voor de grootste hamstersoorten zoals bij de (Syrische) goudhamster is een hok van tenminste 80 cm bij 50 cm aan te raden.

Ook is het prettig als je hamster ook nog de hoogte in kan. Ze vinden klimmen namelijk erg leuk en zullen dit dan ook veel doen. Hoe groter een hamsterhok, hoe beter. Dit geeft je hamster de mogelijkheid om rond te rennen en lekker te spelen. Bij het kopen van een goede hamsterkooi zul je het geratel van het klimmen in het hok vaak horen (ook in de nacht) en dit is een goed teken.

Beschikt het hok over een hamsterhuisje?

Het is belangrijk voor hamsters om een plekje te hebben waar ze zich terug kunnen trekken om te slapen. Hamsters houden er ook van om een holletje te graven in de bodembedekking, al is een hamsterhuisje om op terug te vallen altijd goed. Soms worden deze meegeleverd met de hamsterkooi, maar niet altijd. In het laatste geval vind je hier een geschikt hamsterhuisje.

Wil je meerdere hamsters in een hok?

Niet alleen de grootte is van belang bij het kiezen van een hamsterhok. Je zou namelijk zeggen dat je gewoon een groter hok moet kopen bij meerdere hamsters, maar dit is niet het geval. Het is namelijk verstandig om voor iedere hamster een eigen hamsterhok te kopen. Hamsters kunnen wel samenleven, maar mogelijke agressie is niet uitgesloten bij soortgenoten. Er zijn hamstersoorten die normaal gesproken in kleine groepjes leven, maar de veiligste optie is om voor iedere hamster een eigen hamsterkooi te kopen. 

Hamsterhok met looprad

Een looprad mag eigenlijk niet ontbreken aan een hamsterhok. Hamsters klimmen graag in de tralies van het hok, maar ook een rad wordt veel gebruikt door hamsters. Het zijn energieke beesten en ze moeten daarom hun energie kwijt kunnen. Een groot hamsterhok biedt al uitkomst, maar het is een kleine moeite om ook een hamsterrad in het hok te plaatsen. Bovendien ziet het er leuk uit als je hamster helemaal los gaat in het speeltoestel.

Eet- en drinkbakken

Beschikt het hok over ingebouwde eet- en drinkbakken? Zo niet, dan is het aan te raden dit er bij te halen natuurlijk. Een hamster zou namelijk altijd over vers eten en drinken moeten beschikken. Een simpel hamster eetbakje is voldoende voor het voer en je kunt een drinkfles aan het hok hangen met vers water. Een verzameling geschikte voer- en drinkbakjes voor hamsters vind je op deze pagina.

bodembedekking hamster

Bodembedekking hamster

Bodembedekking is heel belangrijk voor hamsters. Een hamsterhok waarin genoeg ruimte is voor bodembedekking en het maken van een holletje is dan ook aan te raden. Bodembedekking voor je hamster moet bovendien geschikt zijn om te nestelen. Houtsnippers bijvoorbeeld vinden hamsters niet prettig. Bodembedekking van hennepvezel is daarentegen zeer geschikt voor in een hamsterkooi.

Hamsterkooi kopen

Om je een beetje te helpen met je keuze voor een goede hamsterkooi hebben we hieronder een aantal goede hamsterkooien voor je op een rijtje gezet. Een goedkope hamsterkooi betekent niet altijd de beste optie. Soms zijn deze al snel aan vervanging toe doordat hamsters ervan houden om te knagen. Een aantal van de beste hamsterkooien vind je hieronder.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Een hamsterkooi verschonen

Het hebben van een hamster is erg leuk, helemaal wanneer je kleine kinderen hebt. Het verschonen van een hamsterkooi is alleen wel een klusje waar je rekening mee moet houden. De vraag die we vaak terug zien is: “Hoe vaak moet ik de hamsterkooi verschonen?”. Jij wil natuurlijk ook niet van een vies bord eten en dit gaat ook op voor je hamster.

Het is dan ook verstandig ten minste iedere dag de voer- en drinkbakken te verschonen en de bodembedekking ten minsten een keer in de week. Hieronder vind je een aantal handige tips die je kunt gebruiken bij het verschonen van de hamsterkooi.

  1. Verschoon iedere de voer- en drinkfles 
  2. Verschoon de bodembedekking & ‘poepplaats’ minstens een keer per week (gebruik je neus als graadmeter)
  3. Gebruik geen schoonmaakmiddelen / chemicaliën bij het schoonmaken
  4. Haal de hamster uit de kooi bij het verschonen, een hamsterbal kan je hierbij helpen.
  5. Maak ook het speelgoed schoon voor de zekerheid

Het hebben van een hamster is erg leuk, helemaal met kleine kinderen. Het uitkiezen van een goede hamsterkooi is hierbij een belangrijke keuze. We hopen je met dit artikel een beetje geholpen te hebben met je keuze. Bepaal voor jezelf of je liever gaat voor een goedkope hamsterkooi of eentje met meer opties. Allemaal prima, zolang jij en de hamster er tevreden mee zijn!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *