Wat is hennepvezel? Beste bodembedekking voor je huisdier

hennep bodembedekking

Meest recente update: juli 5, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Hennep is een erg duurzaam product en zal waarschijnlijk bijdragen aan een duurzame samenleving. Veel producten die gemaakt worden met de hennepvezel gaan namelijk een stuk langer mee dan het ‘normale’ alternatief. In dit artikel vertellen we je over de hennepvezel en de toepassingen voor je huisdier, zoals het hennepstrooisel en de hennep bodembedekking.

Wat is hennepvezel?

De vezelhennep is een plant die groeit in een jaar. Hieruit kan hennepvezel gewonnen worden en dit wordt ingezet voor veel verschillende doeleinden.

Zo zijn er bedrijven die kleren maken van de hennepvezel, maar het wordt ook veel gebruikt voor huisdieren. Misschien wel de bekendste toepassing van de hennepvezel voor je huisdier is het hennepstrooisel oftewel de hennep bodembedekking. 

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het hennepstrooisel heeft veel voordelen ten opzichte van normale bodembedekking voor bijvoorbeeld je vogels of knaagdieren.

Voordelen hennep bodembedekking

Een groot nadeel van traditionele bodembedekking zoals stro is de geur die er al snel weer in zit en in blijft hangen. Dit stinkt niet alleen, maar maak je het niet snel genoeg schoon dan kan het zelfs slecht zijn voor de luchtwegen van je huisdier.

Hennep bodembedekking heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van dit ‘normale’ materiaal en het is niet eens duurder.

  • Hennepstrooisel is bijna stofvrij. Er blijft nagenoeg niets in hangen en is daarom beter voor de luchtwegen van je huisdier
  • Hennep bodembedekking wordt in normale omstandigheden niet gegeten, maar mocht het voorkomen dan is het niet schadelijk
  • Het houdt je huisdier goed warm, ook in de koude periode
  • Hennepvezel bodembedekking is erg absorberend en de urine van je huisdier wordt daarom goed opgenomen. Hierdoor is het praktisch geurloos
  • Het is erg duurzaam en hoeft daarom niet zo vaak vervangen te worden als traditionele bodembedekking
  • Hennep bodembedekking is milieuvriendelijk

Het interessante aan het hennepstrooisel is dat je het praktisch voor ieder (huis)dier kunt gebruiken. Je ziet het veel bij cavia’s en konijnen bijvoorbeeld maar het is ook zeer geschikt voor kippen en zelfs paarden.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *