Wat Te Doen Als Je Hond Hooikoorts Heeft?

hooikoorts hond

Merk jij op een dag dat er iets niet helemaal in orde is met je hond? Zie je dat hij zich meer krabt dan normaal, dat hij niest en dat hij last heeft van een loopneus? De kans is dan groot dat je hond last heeft van hooikoorts. Vervelend, maar gelukkig is bij een hond hooikoorts wel goed te behandelen.

Krijgen ook honden hooikoorts?

Honden kunnen net als mensen last krijgen van hooikoorts. Dat is heel vervelend, want net als mensen hebben honden hier dan flinke klachten bij. Zeker als het hooikoortsseizoen weer is aangebroken zal je merken dat je hond constant moet niezen en dat hij duidelijk niet in zijn hum is.

Het is dan verstandig om je hond hier niet zomaar mee rond te laten lopen. Als de symptomen namelijk aan blijven houden, dan is het mogelijk dat je hond nog ernstigere klachten krijgt. Beter is het om, als jij vermoedt dat je hond hooikoorts heeft, snel met hem naar de dierenarts te gaan. Deze kan een diagnose stellen en actie ondernemen.

Gelukkig kan je hond goed geholpen worden als hij last heeft van hooikoorts. Hooikoorts bij een hond wordt onder andere bestreden door middel van medicatie, maar bijvoorbeeld ook met een speciaal dieet. Als jij zorgt dat je hond dit blijft volgen en de medicijnen blijft nemen, dan zullen de klachten snel minder worden.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Misschien vraag jij jezelf af of het mogelijk is dat een hond hooikoorts heeft. Het antwoord op deze vraag is helaas een duidelijk “ja”. En honden krijgen van deze aandoening net zoveel last als mensen. Dat is vervelend, want je wil natuurlijk altijd het beste voor je hond.

Houd dan ook goed in de gaten of je hond symptomen vertoont die een indicatie kunnen zijn dat je hond last heeft van hooikoorts. We zetten een aantal belangrijke symptomen even voor je op een rijtje.

  • Je hond krijgt zeer veel last van een jeukende huid. Het gevolg is dat je hond overmatig gaat krabben en likken om van de jeuk af te komen.
  • Niesbuien en hoestbuien volgen elkaar in rap tempo op. Elke hond niest wel een keer, maar bij hooikoorts is dat een stuk ernstiger.
  • Ook kan je hond last krijgen van een loopneus en tranende ogen.
  • Honden zijn erg gevoelig voor allergieën. Hierdoor is het mogelijk dat ze last krijgen van oorontstekingen, die worden veroorzaakt door de hooikoorts.

Merk jij dat je hond deze symptomen heeft, dan is de vraag “kunnen honden hooikoorts hebben” helaas meteen bevestigend beantwoord. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts om je hond van de vervelende symptomen af te helpen.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Naar de dierenarts

Hooikoorts bij een hond moet zo snel mogelijk behandeld worden. Gelukkig is een bezoekje aan de dierenarts over het algemeen genoeg om dit proces in gang te zetten. De dierenarts zal bij het eerste gesprek de klachten van je hond met je doornemen. Als de arts ook het vermoeden heeft dat het om hooikoorts gaat, volgt er een onderzoek.

Komt uit dit onderzoek naar voren dat je hond inderdaad deze ook bij mensen veel voorkomende aandoening heeft? Dan wordt er om te beginnen een middel tegen hooikoorts voor je hond voorgeschreven. Dit is een medicijn dat je hond dan regelmatig moet nemen. Normaal gesproken voldoet het dat je hond dit middel door zijn eten gemengd krijgt.

Dit is niet het enige wat je dierenarts voor gaat schrijven. Je kan je hond namelijk ook een speciaal dieet geven. Met dit dieet ga je de symptomen ook te lijf en zorg je dat de pollenallergie van je hond geen al te ernstige klachten geeft. Een derde methode is immunotherapie.

Bij immunotherapie wordt de pollen allergie van je hond op een effectieve manier bestreden. Dit houdt in dat kleine hoeveelheden van het allergeen geleidelijk aan aan het lichaam worden toegediend om zo de tolerantie op te bouwen. Dit is een methode die ook bij mensen wordt gebruikt en daar zeer effectief kan zijn.

Wat kan je zelf doen om je hond te helpen?

Er zijn ook methodes om zelf je hond te helpen van de symptomen af te komen. Is het bijvoorbeeld een dag met een hoge pollenconcentratie? Dan is het verstandig om je hond op die dag zoveel mogelijk binnen te houden. Zo komt de hond niet in aanraking met de pollen. Ook is het goed om je hond regelmatig te wassen.

Door je hond te wassen zorg je er namelijk voor dat de pollen uit de vacht verdwijnen. We hebben het hiervoor al over een dieet voor je hond gehad. Hier help je hem ook mee. Er zijn namelijk voedingsstoffen die ervoor zorgen dat ontstekingen en allergische reacties zoveel mogelijk worden verminderd. Neem met je dierenarts door welke dit zijn.

Het is in ieder geval wel belangrijk dat je daadwerkelijk iets doet om je hond van de klachten af te helpen. Doe je dit namelijk niet, dan kan je hond last krijgen van allerhande vervelende klachten, die alleen maar erger worden.

Zo kan het overmatige krabben van je hond zorgen voor allerhande huidinfecties. Ook haarverlies behoort hier tot de mogelijkheden. Daarbij is een oorinfectie ook mogelijk. Sowieso zal je hond minder lekker in zijn vel zitten. Dat wil je toch altijd zoveel mogelijk voorkomen?

Conclusie

Ja, je hond kan last hebben van hooikoorts, maar gelukkig is daar zeker iets aan te doen. Je kan zelf veel doen, een bezoekje aan de huisarts brengt over het algemeen nog meer verlichting. Laat je in ieder geval goed informeren over de mogelijkheden die jij hebt om je hond zo goed mogelijk van de klachten af te helpen!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *