Hond adopteren, let op bij adoptie hond & asiel honden pups

Hond adopteren

Meest recente update: augustus 3, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een hond adopteren staat garant voor een onvergetelijk mooie ervaring. Alle baasjes die een puppy adopteren kunnen dit beamen. Het bieden van een tweede kans voelt onbeschrijfelijk. Honden adopteren is echter een lastige klus, maar niet als je je goed voorbereid. Daarom vertellen wij je graag waar je op moet letten bij de adoptie van jouw nieuwe beste vriend. 

In dit artikel over een hond adopteren gaan we dieper in op de dingen waar je rekening mee moet houden. Zo vertellen we je meer over asiel honden pups, wat er allemaal komt kijken bij een puppy adopteren en de kosten bij een adoptie hond. Na het lezen van dit artikel ben je klaar voor om een hond te adopteren en weet je precies wat daarbij komt kijken.

Een volwassen hond of puppy adopteren?

Bij een hond adopteren denk je er in eerste instantie waarschijnlijk aan om voor een pup te kiezen. Het nadeel aan een puppy adopteren is dat je te maken krijgt met een tijdrovende puppy training. De pup moet zindelijk gemaakt worden, wisselt nog van tandjes, moet er ‘s nachts uit om te plassen, groeit als kool en zit boordevol energie. Kortom: een pup opvoeden vergt tijd en aandacht.

Wil je een volwassen hond overnemen? Dan sla je de puppy training over. Toch heeft de adoptie van volwassen honden niet altijd de beste keus. Het is mogelijk dat de volwassen hond een rugzak meeneemt. Als er weinig bekend is over het verleden van de hond dan moet je je voorbereiden op het corrigeren van gedrag.

Houd bijvoorbeeld rekening met een gebrek aan socialisatie met andere honden en mensen of weinig tot geen basisopvoeding. Volwassen honden adopteren brengt ook veel dankbaarheid. Oudere honden blijven vaak lang in het asiel zitten, omdat iedereen op zoek is naar een puppy. Een volwassen hond overnemen kan voor ervaren hondeneigenaren een zeer dankbare ervaring zijn.

Asiel honden pups aandachtspunten

Asiel puppy’s zijn puppy’s die worden geboren in het asiel of die naar een dierenasiel voor jonge honden worden gebracht. De puppy’s die in een puppy asiel verblijven daar omdat de dierenambulance ze uit huis heeft gehaald. Hier zijn verschillende redenen voor.

Als de puppy’s zijn hersteld dan worden ze ter adoptie aangeboden. Bereid je erop voor dat je aan de slag moet met het winnen van het vertrouwen van jouw pup. De kans is namelijk groot dat puppy’s uit een puppy honden asiel getraumatiseerd zijn.

Als de puppy’s in het dierenasiel zijn geboren dan worden ze op tijd ingeënt en ontwormt. De puppy’s blijven tot ongeveer 8 weken bij de moederhond waarna ze mee mogen naar hun nieuwe huis. Zorg ervoor dat de puppy’s nauw in de gaten worden gehouden en geënt zijn tegen fatale ziekten. Wil je een puppy adopteren? Dan is dit hele belangrijke informatie.

Verder is het belangrijk om hondenvoeding met voldoende voedingsstoffen in huis te hebben. Het beste voer voor iedere hond/puppy is premium voeding op maat. Bij voeding op maat wordt rekening gehouden met alle kenmerken en condities van de hond. Je hond krijgt een eigen voedingsplan en het mooie is dat premium voeding op maat tot wel 30% goedkoper is dan populaire voedingsmerken. Lees hier meer over het concept premium voeding op maat.

Schaf tot slot een stevige riem en halsband en een hondenmand en/of bench en puppy pads aan om je goed voor te bereiden op de komst van je pup!


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hond adopteren Nederland of buitenland?

Bij een adoptie hond uit Nederland mag je ervan uitgaan dat er eerlijke informatie wordt gegeven. De meeste asielen hebben een keurmerk zoals het ANBI keurmerk en kunnen bovendien snel en laagdrempelig bezocht worden. Je kunt hierdoor kennis maken met de hond voordat je verder gaat met de adoptieprocedure.

Bij een hond adopteren buitenland dan duurt de procedure langer. In de meeste gevallen gaat het om honden die op straat zijn opgegroeid en door Nederlandse asielen van de straat worden gehaald. De achtergrond van deze honden is lastig te achterhalen en in sommige gevallen wordt de hond in quarantaine gehouden na aankomst in Nederland.

In beide gevallen moet je er rekening mee houden dat de hond zorg, liefde en aandacht nodig heeft. Hoe intensief de zorg is, is afhankelijk van de situatie van de hond. Honden uit het buitenland kun je niet zomaar bezoeken, tenzij je de mogelijkheid hebt om op korte termijn naar de hond toe te reizen.

Overweeg of je de aanschaf van een hond zonder kennismaking in jouw situatie past. Heb je al een hond? Dan is dit geen goed idee, omdat de hond die je hebt misschien niet overweg kan met de geadopteerde hond.

Adoptie hond, een grote of een kleine?

Als je ervoor kiest om een hond uit het buitenland te adopteren dan is het lastig inschatten hoe groot de hond uiteindelijk wordt. In de meeste gevallen zijn dit rasloze honden. Bij puppy’s wordt er naar de grootte van de poten en oren gekeken om een inschatting van de uiteindelijke schofthoogte te maken.

Wil je zeker weten dat je voor een grote of kleine hond kiest bij de adoptie van honden? Dan kun je gericht zoeken naar bepaalde kleine rassen. Laat je door het asiel informeren over het ras van de hond die je op het oog hebt en doe onderzoek naar de karaktereigenschappen van deze honden. Zo kun je een goede inschatting maken of dit ras goed bij jou past of niet.

Adoptie hond

Hond overleden baasje adopteren

Wil je een hond van een overleden baasje adopteren? Dan wordt dit meestal gedaan door familieleden. Nabestaanden bieden dergelijke herplaats honden aan op socialmediakanalen, marktplaats en in de vriendenkring. In de meeste gevallen worden de honden voor een schappelijke prijs aangeboden en worden de spullen van de hond meegegeven.

Als je een hond van overleden baasjes gaat adopteren via het dierenasiel, dan moet je door een adoptieprocedure heen. Net als bij de normale adoptie van honden uit het dierenasiel worden je leefomgeving, thuissituatie en gezinssamenstelling onder de loep genomen. Het voelt een beetje als een sollicitatieprocedure, maar als je door de adoptieprocedure heen bent dan krijg je er een levenslang maatje voor terug.

Hond zoekt baasje gratis, pas op

Kom je ergens een advertentie tegen waarin puppy’s gratis worden aangeboden of er meerdere hondjes uit willekeurige nestjes beschikbaar zijn, loop er dan alsjeblieft met een flinke boog omheen en geef de fokker aan als je het vermoeden hebt dat het om een broodfokker gaat. Dit kan ook anoniem.

Kies liever voor een erkend dierenasiel of een erkende fokker voor de adoptie van een hond. Als je ervoor kiest om met een goed asiel of een erkende fokker in zee te gaan, dan krijg je doorgaans een garantie op de gezondheid van de hond.

Mag de pup voordat het 8 weken oud is al mee naar huis? Dan is de kans groot dat er iets niet helemaal klopt. Je loopt het risico op onverwachte gezondheidsproblemen als je een hond koopt bij een broodfokker.

Hoeveel kost een hond?

Een hond adopteren? De kosten hiervoor kunnen uiteenlopen. Een puppy kopen uit het asiel die jonger is dan 6 maanden wordt doorgaans voor € 400,- verkocht. Voor de adoptie van een volwassen hond betaal je tussen de € 125,- en € 300,-. Hiernaast moet je volgens het NIBUD zo’n € 600,- tot € 1000,- overhouden om voor je hond te kunnen zorgen. De kosten voor de adoptie of aanschaf, een hondenmand en voerbak en onverwachte dierenartskosten zijn hierbij niet meegerekend.

De adoptieprocedure van een hond neemt tijd in beslag, of je nu voor een pup of een volwassen hond kiest. Zo word je bijvoorbeeld gekeurd om er zeker van te zijn dat het dier in een goed huis terecht komt. Dit is een groot voordeel want op deze manier kunnen asielen voorkomen dat het dier afgedankt wordt.

Bereid je bij de adoptie van honden goed voor door je in te lezen over de regels en kosten rondom de adoptie van je hond om ervoor te zorgen dat de adoptieprocedure zo soepel mogelijk verloopt. Zo loopt er binnen no-time een vrolijke viervoeter bij jou in huis waar je levenslang op kunt rekenen.

Wil je een hond adopteren? Dan weet je hopelijk na het lezen van dit artikel precies hoe je dat doet. Een puppy adopteren zorgt voor een vroege band met je hond en een volwassen hond overnemen kan juist heel fijn zijn voor de ervaren honden bezitter. De adoptie hond is niet iets dat je zomaar moet doen. We hopen dan ook dat je asiel honden pups blij kunt maken met een nieuwe thuis, zonder dat er onnodige fouten gemaakt worden. Veel plezier met de adoptie van je hond!

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Hond adopteren, let op bij adoptie hond & asiel honden pups

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *