Thuis werken met huisdieren

thuis werken met corona

Meest recente update: juli 13, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Thuis werken is voor de meeste mensen even wennen, helemaal als je alleen woont. Je hebt ineens veel minder persoonlijk contact met je collega’s en bent aan jezelf overgeleverd om je werk te doen. De baas kijkt niet meer mee over je schouders. Wie er wel graag met je mee kijkt is je huisdier. 

Waar jij moet wennen zonder de collega’s moet je huisdier wennen aan de plotselinge en constante aanwezigheid van de baas. Je zult dan ook merken dat je veel aandacht krijgt en dit kan je afleiden van je werk, al is het wel leuk natuurlijk.

In dit artikel gaan we in op het thuiswerken met huisdieren en geven we je tips om er optimaal van te profiteren.

Huisdieren als collega

Het is grappig om te zien dat nu mensen meer thuis moeten werken ook de hoeveelheid huisdieren toeneemt. Asielen lopen (gelukkig) leeg en mensen zoeken naar gezelschap thuis. Niet alleen honden en katten worden geadopteerd, maar er is ook een flinke groei in de hoeveelheid knaagdieren die aangeschaft worden. Het is dus wel duidelijk dat het (alleen) thuis werken niet altijd goed bevalt.

Productiviteit

Naast dat het hebben van een huisdier gewoon heel leuk is en zorgt voor gezelschap kan het je ook nog eens helpen met productiviteit. Zo zorgt een huisdier bijvoorbeeld voor de nodige afleiding. Uren achter elkaar naar een computerscherm staren is niet goed voor een mens en zorgt er bovendien voor dat je concentratie hard achteruit gaat.

Op kantoor kun je even een bak koffie gaan halen en overleggen met collega’s. Thuis zit je echter alleen achter de computer en kan je huisdier zorgen voor de nodige afleiding. Door de spontane acties van een kat zoals bijvoorbeeld het liggen op je toetsenbord of het geven van kopjes kun je even ontspannen.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat twee derde van de werknemers zich beter voelt met een huisdier thuis. De afleiding en de stress die hierdoor voorkomen wordt helpt je de rust te vinden die je zo af en toe nodig hebt. Opvallend is dat mensen hiervoor vaker op hun huisdier terug vallen dan op het gezin.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Gezondheid

Het thuiswerken met een huisdier kan erg goed zijn voor je gezondheid. Af en toe even rust nemen en je huisdier wat aandacht geven zorgt er al voor dat je meer in beweging bent. Helemaal met een hond zal dit zorgen voor meer lichaamsbeweging. Las om de zoveel tijd even een korte wandeling in. Je hond blij en jij krijgt weer de nodige lichaamsbeweging. 70% van de mensen met een huisdier hebben aangegeven dat ze meer beweging krijgen en hierdoor afvallen.

thuis werken met huisdieren

Tips voor het thuiswerken met een huisdier

Het kan heel leuk zijn om een huisdier in de buurt te hebben, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden. Je bent in principe thuis op momenten dat je huisdier normaal gesproken alleen is. Het aanpassen van je woning ten nadelen van je huisdier is dan ook niet verstandig.

Jezelf niet opsluiten

Let er bijvoorbeeld op dat je jezelf niet volledig afsluit van je huisdier. Ze weten dat je er bent en proberen je op te zoeken. Werk je altijd achter een gesloten deur dan verstoort dit het ritme van je huisdier. Ook kan het zorgen voor meer stress gevoelens. Ontspannen is er dan niet meer bij als ze weten dat jij je verstopt.

Je huisdier bezig houden

Het is ook belangrijk om je huisdieren bezig te houden. Ga bijvoorbeeld zo af en toe een extra rondje maken met je hond. Goed voor de lichaamsbeweging en je hond is er weer even uit geweest en kan zich daarna ontspannen. Dit hoeft natuurlijk niet lang te duren. Dit voorkomt dat honden rotzooi gaan trappen en vervelend worden.

Hetzelfde gaat op voor katten. Probeer ze om de zoveel tijd even aandacht te geven. Ga in de weer met hun favoriete speeltje of neem ze even op schoot. Door ze aandacht te geven, met name in de ochtend, voorkom je dat ze al hun energie gebruiken om jou af te leiden.

Speelgoed

Ook speelgoed kan natuurlijk uitkomst bieden. Honden en katten in het bijzonder hebben aandacht nodig, helemaal wanneer ze weten dat je thuis bent. Een goede manier om ze ‘bezig te houden’ is door te zorgen voor leuk speelgoed waarmee ze zichzelf kunnen vermaken. Onderaan deze pagina vind je enkele van onze suggesties.

Het verplaatsen van de mand

Een goed idee om je huisdier wat dichter bij te brengen is door de mand te verplaatsen naar je ‘werkkamer’. Hierdoor zijn ze dicht bij je en kunnen ze zich beter ontspannen. Af en toe even aaien en even aankijken en de grootste problemen zijn opgelost. 

Verveling en een gebrek aan beweging en aandacht zijn de grootste ‘boosdoeners’ in huis. Je zult je dagen samen door moeten brengen en elkaar helpen een zo’n goed mogelijke dag te hebben. 

Hondenspeelgoed

Kattenspeelgoed

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *