Meest recente update: mei 23, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
De berenklauw is een gevaarlijke plant die op veel plaatsen in Nederland groeit. Het is gevaarlijk om een berenklauw aan te raken, want door de sappen kun je een flinke ontsteking krijgen. Een berenklauw is niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar ook voor honden.
Je trouwe viervoeter houdt ervan om in het bos te ravotten en is niet op de hoogte van de gevaren van een berenklauw. Daarom heb jij als hondeneigenaar de verantwoordelijkheid om goed op te letten en waar nodig actie te ondernemen. Maar wat moet je allemaal weten over de ontsteking? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen.
Hoe ontstaat een ontsteking door een berenklauw?
Het is allereerst relevant om te vertellen waardoor een ontsteking ontstaat. Een berenklauw heeft sap met de stof furocoumarine. Wanneer de huidcellen van een hond in aanraking komen met deze stof, dan worden ze gevoelig voor zonlicht. De combinatie van zonlicht en sap veroorzaken met enige regelmaat ontstekingsreacties.
Zo kan je een berenklauw herkennen
Niet iedereen is een natuurexpert en in Nederland groeien verschillende soorten planten. Als hondeneigenaar is het belangrijk om een berenklauw te herkennen. Een berenklauw heeft grote bladeren die harig zijn. Ze lijken op de klauw van een beer en dat verklaart logischerwijs ook de naam. Er zijn tientallen soorten berenklauwen op de wereld, maar in Nederland komen er twee soorten voor.
In de eerste plaats heb je de gewone berenklauw. Dit inheemse soort wordt maximaal 2 meter groot en lijkt een beetje op fluitenkruid. Daarnaast heb je ook nog de reuzenberenklauw. Deze plant kan wel drie meter hoog worden. De reuzenberenklauw is veel giftiger dan de normale berenklauw. Deze plant komt uit het buitenland en heeft zich hier razendsnel voortgeplant.
Zie je een berenklauw op een plaats waar veel mensen de hond uitlaten? Dan is het verstandig om de gemeente te bellen. De experts van de gemeente kunnen de berenklauw gemakkelijk verwijderen.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat zijn de symptomen van een berenklauwontsteking?
Je weet als baasje natuurlijk niet altijd wat je hond uitspookt in het bos. Misschien heb je niet direct door wanneer je trouwe viervoeter in aanraking met een berenklauw is gekomen. Daarom is het handig om te weten wat de symptomen zijn.
Meestal ontstaat de ontsteking op de neus van je hond. Dit komt doordat je hond daarmee snuffelt en zo kan hij of zij in contact komen met de sappen. De ontstekingen zie je altijd binnen 24 uur. Vaak is een ontsteking zeer hevig. Je ziet bulten, blaren, rode vlekken en zelfs brandwonden. De meeste honden krijgen geen jeuk.
Wat moet je doen?
Zie je nog geen ontstekingsreactie, maar heb je wel het vermoeden dat je hond in aanraking is geweest met een berenklauw? Of heb je op een plek met veel berenklauwen gelopen en wil je graag het zekere voor het onzekere nemen?
In beide gevallen is het verstandig om je hond op alle plaatsen te wassen. Daarnaast is het ook belangrijk om zonlicht te vermijden. Juist zonlicht kan namelijk voor de hevige ontstekingsreactie zorgen.
Wanneer moet ik de dierenarts bellen?
Zie je een hevige ontstekingsreactie op de neus van je hond? Dan moet je zo snel mogelijk de dierenarts bellen. Een medisch expert kan de diagnose snel stellen en vervolgens de blaren en brandwonden behandelen. De dierenarts behandelt je hond meestal met brandwondenzalf en pijnstillers.
Je hond krijgt meestal geen antibiotica of prednison. Vaak heeft dit geen effect. De meeste ontstekingen zijn na veertien dagen verdwenen. Je hond kan wel littekens aan de ontsteking overhouden.
Voorkomen is beter dan genezen
Je bent ongetwijfeld bekend met het welbekende spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’. Aan veel ontstekingen en ziektes kun je weinig doen, maar een ontsteking van een berenklauw kun je bijna altijd voorkomen. Het is in de eerste plaats van belang om goed op te letten. In Nederland groeien de laatste jaren meer berenklauwen dan vroeger.
Als hondeneigenaar is het belangrijk om te weten waar berenklauwen groeien. Je vindt ze in verschillende bossen, maar ook op braakliggende terreinen en in verwaarloosde tuinen. Daarnaast vind je veel berenklauwen in de bermen. Ga je een stuk met de hond wandelen? Onderzoek dan eerst goed het gebied.
De meeste berenklauwen vallen direct op. Als er nergens berenklauwen zijn, dan kun je prima je hond loslaten. Weet je het echter niet zeker? Blijf dan altijd in de buurt of lijn je hond aan. Wees alert en kijk goed wat je hond allemaal doet.
Conclusie
In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de gevaren van een berenklauw voor honden. Een berenklauwontsteking ziet er heftig uit en kan erg veel pijn doen. Gelukkig is het meestal niet gevaarlijk, al kan je hond er wel blijvende littekens aan overhouden.