Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Patella luxatie bij een hond is een vervelende aandoening, waar ze veel last van kunnen hebben. Het is dan ook belangrijk om jouw hond snel te laten behandelen als je merkt dat hij er last van heeft. Gelukkig is het wel zo dat er genoeg te doen is om patella luxatie te behandelen. Jouw dierenarts kan jou hier meer over vertellen, wij zetten bij Blijhuisdier.nl in ieder geval al het een en ander voor je op een rijtje.
Wat is patella luxatie eigenlijk precies?
Patella luxatie is een ingewikkelde term, maar deze aandoening is ook bekend onder een andere naam: losse knieschijf. Deze naam geeft ook gelijk duidelijk weer waar een hond met patella precies last van heeft. Het is een aandoening die verrassend vaak voorkomt bij honden en het houdt in dat de knieschijf van de hond uit de normale positie glijdt.
Patella luxatie is een probleem met de knieschijf van je hond waar vooral middelgrote en grote honden last van hebben. Het kan bij jouw hond een lichtelijk vervelende aandoening zijn, maar het kan ook dat je hond hier bijna invalide van wordt. De knieschijf lijnt niet correct uit in de groef van het dijbeen.
Dit is een aandoening waar je hond genetische aanleg voor kan hebben, maar het kan ook door een trauma, slechte spierontwikkeling of een abnormale botstructuur komen. Wat de oorzaak hiervan ook is, jouw hond kan hier knap last van krijgen.
Dit zijn de mogelijke symptomen van patella luxatie bij honden
Een losse knieschijf bij je hond klinkt vervelend en is dat natuurlijk ook. Deze aandoening heeft de volgende symptomen:
- Je hond hinkt als hij loopt. Dit komt vooral voor als je hond net geslapen of gelegen heeft en weer is opgestaan.
- Daarbij loopt je hond ook een beetje wankel. Ook is het mogelijk dat hij sleept met zijn achterbeen.
- Pijn bij je hond is een van de duidelijkste symptomen. Je hond zal minder zin hebben om lekker een stuk te gaan wandelen en het is zelfs mogelijk dat hij helemaal niet meer wil lopen.
- Je hond kan door deze aandoening tijdelijk, acuut kreupel worden. Dit gebeurt onder andere als de losse knieschijf bij je hond optreedt tijdens het lopen. Het is dan wel meteen helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is.
Moeite met lopen? Ga naar de dierenarts
Merk jij dat je hond het niet meer zo leuk vindt om te lopen, dat hij kreupel lijkt of dat hij met een van zijn poten trekt? Dan is het goed mogelijk dat we hier te maken hebben met patella luxatie. Dit is een aandoening die in de regel niet zomaar overgaat. Een bezoekje aan de dierenarts is zodoende de beste keuze.
Wacht hier ook niet te lang mee, want als je hond inderdaad last heeft van een losse knieschijf, dan kan hij hier flink pijn aan overhouden. Sowieso is dit een aandoening waarmee je hond flink beperkt wordt in zijn bewegingsvrijheid. Maak een afspraak met je dierenarts en neem dan door wat de symptomen precies zijn en wanneer deze precies begonnen.
Na dit gesprek gaat de dierenarts jouw hond onderwerpen aan een grondig lichamelijk onderzoek. Mogelijk moeten hier zelfs röntgenfoto’s bij gemaakt worden. Op deze manier is het voor jouw dierenarts mogelijk om vast te stellen hoe ernstig de aandoening is. Aan de hand hiervan wordt er dan een behandelplan opgesteld.
Je hond laten behandelen
Er zijn meerdere soorten behandeling mogelijk als jouw hond last heeft van patella luxatie. Je dierenarts zal alle opties op dit gebied met je doornemen. Indien je hond mild last heeft van een losse knieschijf, dan is rust vaak al een enorme hulp. Ook schrijft je dierenarts dan bij patella luxatie oefeningen voor je hond voor.
Niet onbelangrijk: patella luxatie kan ook voorkomen als je hond te zwaar is. Indien dit het geval is, moet je hond tijdelijk op dieet. Bij zwaardere gevallen van patella luxatie kan het nodig zijn om een chirurgische ingreep uit te voeren. De knieschijf wordt daarbij in zijn normale positie gestabiliseerd.
Dit omvat speciale procedures, zoals het diepe groefsnede- en transpositieproces. Hierbij worden de botstructuren aangepast om de knieschijf op zijn plaats te houden. Dit is een ingrijpend proces dat je zoveel mogelijk zal willen voorkomen, maar dat wel noodzakelijk kan zijn. Uiteraard heeft je hond hierna veel rust nodig.
Wat is de prognose van patella luxatie bij je hond?
De prognose bij deze vervelende aandoening hangt af van een aantal verschillende factoren. Denk hierbij aan de ernst van de aandoening, de keuze die je maakt voor de behandeling en de naleving van het revalidatieproces. Bij milde gevallen waar al vroeg met een behandeling wordt gestart zijn de vooruitzichten over het algemeen positief.
Je hond kan dan na afloop een normaal en actief leven leiden. Heeft je hond ernstigere klachten, dan is kan het succes van de behandeling variëren en heeft jouw hond een langere revalidatieperiode nodig.
De conclusie die we kunnen trekken is dat patella luxatie een veelvoorkomende aandoening bij honden is. Het is wel een aandoening die snelle aandacht vereist. Als je vroeg merkt dat je hond hier last van heeft, dan geef je jouw hond meer kans om hier helemaal van te herstellen. Ga dan ook snel met je vriendje naar een dierenarts voor een tijdige behandeling.
Zo minimaliseer je het ongemak en waarborg je het welzijn van je hond. Met de juiste zorg en behandeling kunnen de meeste honden die lijden aan patella luxatie snel en compleet van hun klachten afkomen.