Diarree bij een puppy

puppy diarree

Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Als een puppy diarree krijgt hoef je niet altijd iets te doen. Is je hond vrolijk, speelt hij nog, braakt hij niet en eet/drinkt hij genoeg? Maak je dan geen zorgen. Meestal verdwijnt de dunne ontlasting van je puppy binnen 2 weken. Jonge honden zijn vaak overgevoelig voor infecties, parasieten, virussen en veranderingen in voer. 

Wanneer bel je de dierenarts? Als je merkt dat je hond suf wordt, niet meer eet of drinkt, aanvallen krijgt of als er bloed bij de ontlasting zit. Bij kleine hondenrassen is het vooral belangrijk om snel in te grijpen als je deze klachten ziet in combinatie met diarree. 

Zoals altijd geldt: als je het niet vertrouwt, bel dan de dierenarts. Het is normaal dat een pup vaker dunne ontlasting heeft dan een volwassen hond, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Wil je weten waar je op moet letten? In dit artikel vind je alles over de oorzaken van diarree bij pups en wat je er tegen kunt doen! 

Soorten diarree bij Puppy’s

Je kunt diarree bij pups onderverdelen in acute diarree (7-14 dagen) en chronische diarree (langer dan 7 dagen of terugkerend). Het verschil hiertussen zit hem in de tijd dat de dunne ontlasting aanhoudt. 

Ook zit er verschil in waar de diarree vandaan komt: uit de dunne darm of uit de dikke darm. Dunne darm diarree bij puppy’s is vaak zo dun als water. Het hondje kan alles vaak nog wel ophouden en poept rond de 3x per dag. Dikke darm diarree is bij pups vaak slijmerig en komt er uit als een dunne brij, vaak meerdere keren per dag. Het kan zelfs zo erg zijn dat je puppy zijn diarree niet meer op kan houden en dus in huis poept.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Natuurlijk kun je altijd even bellen als je het niet vertrouwt. Maar als je deze symptomen ziet, moet je niet wachten om je puppy mee te nemen naar de dierenarts. 

  • diarree met zwarte kleur
  • koorts (meer dan 38 graden)
  • bloed bij de ontlasting
  • als je hond nog niet gevaccineerd is
  • als je hond braakt
  • bleek tandvlees
  • gevaarlijke stoffen (chocola, pingpongbal etc)
  • bleek tandvlees
  • pijn in de buik

Diarree bij kleine hondjes

Bij kleine hondjes met diarree moet je wat meer oppassen. Door de klachten kunnen deze puppy’s een lagere suikerspiegel krijgen en als gevolg daarvan spierzwakte ondervinden. Het risico op coma of overlijden is groter bij deze diersoorten. Eet je hondje niet meer, dan moet je goed opletten. Neem voor de zekerheid contact op met je dierenarts om te overleggen.

Onder kleine hondjes scharen we in dit geval de kleinere hondenrassen of toyrassen, zoals de chihuahua, maltezer, yorkshireterriër, mopshond of dwergkees (pomeriaantje) en meer.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Mijn puppy heeft diarree: wat te doen?

Als je puppy diarree heeft, verteert hij zijn eten niet goed en nemen de darmen de voedingsstoffen niet goed op. Dit kan ervoor zorgen dat je pup belangrijke voedingsstoffen en vocht mist. Wat moet je doen?

  1. Vasten

Doordat je puppy even geen eten krijgt, kunnen de darmen even tot rust komen.

  1. Rijstwater

Een pup die diarree heeft rijstwater geven zorgt voor een klein laagje in de darmen en daarnaast zit het boordevol vitamines en mineralen. Zorg ervoor dat je witte rijst gebruikt in plaats van volkoren, het kan zijn dat daar iets te veel vezels in zitten.

  1. Water laten drinken

Als je pup dunne ontlasting heeft is het belangrijk dat hij wel veel blijft drinken, hij kan namelijk uitgedroogd raken. 

Wat geeft een puppy diarree? Alle oorzaken

Diarree bij puppy’s wordt vaak veroorzaakt door een lichte verstoring van het maag-darmkanaal van je hondje, oftewel het spijsverteringsstelsel. Doordat dit ontregeld wordt kan je puppy dunne ontlasting krijgen. Goed om te weten dat diarree vaak meer een gevolg is van iets anders, dan een op zichzelf staand probleem. 

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van dunne ontlasting bij een jonge hond:

  • Virussen
  • Wisseling van voedsel
  • Vuilnis eten
  • Stress
  • Te veel hondensnoepjes
  • Te veel eten / Overgevoeligheid
  • Bacteriën en Parasieten
  • Onderliggende ziektes

Hieronder wat meer informatie over de belangrijkste oorzaken 

Virussen

De bekendste virussen die je puppy diarree geven zijn het Parvovirus en het Rotavirus. Volgens het RIVM kan het Coronavirus ook zorgen voor klachten zoals dunne ontlasting bij (jonge) honden. Gelukkig wordt je hond vaak gevaccineerd tegen het Parvovirus en Rotavirus, aangezien deze klachten best heftig kunnen zijn.

Jonge puppy’s hebben vaak een immuunsysteem dat nog niet helemaal goed ontwikkeld is en zijn vaak gevoeliger voor virussen. Toch ontkom je er niet helemaal aan, je hondje kan moet leren om antistoffen op te bouwen om in de toekomst beter bestand te zijn tegen deze infecties.

Verandering van voedsel

Een van de meest voorkomende manieren waarop je puppy last kan krijgen van diarree, is doordat het voer veranderd wordt. Vooral bij abrupte veranderingen heeft het maag-darmstelsel van een jonge hond moeite met aanpassen, wat resulteert in dunne poep.

Bijvoorbeeld als andere mensen jouw hond wat lekkers te eten geven. Hoewel je er niet aan ontkomt om een keer in de zoveel tijd van voer te wisselen, zijn er wel manieren waarop je dit zo goed mogelijk kunt doen. Zo krijgt je puppy van het nieuwe voer geen diarree.

Als je toch wilt veranderen van voer, meng dan geleidelijk meer van het nieuwe voer door het oude voer tot je hond er aan gewend is. Wil je uitzoeken welk voer het beste bij je puppy past? Dan kun je via deze pagina tien eenvoudige vragen over je pup invullen en ontvang je een gratis voedingsplan samengesteld door experts.

Bacteriën en Parasieten

Bacteriële infecties en ook parasieten zijn iets ernstiger dan de andere oorzaken. Soms krijgt je puppy diarree van buitenspelen op een hondenspeelplaats. Giardia bijvoorbeeld vind je in ontlasting van andere honden en is gemakkelijk over te dragen.

Vaak herken je dit als je puppy diarree met slijm en een stinkende geur heeft. Andere infecties zijn Campylobacter, Escherichia, Salmonella of diverse vormen van Clostridia. Meer informatie lees je hier in het onderzoek. 

Ook heeft elke pup zogenaamde spoelwormen die worden meegegeven via de placenta van de moeder. Dat is waarom elke hond in het begin elke 2 weken ontwormd moet worden, t/m de 8e week. Daarna kun je het elke maand herhalen. Een goede oplossing hiervoor zijn deze tabletten.

Dus als je puppy diarree stinkt, is het verstandig om te kijken of je ook andere symptomen ziet en desgewenst contact op te nemen met de dierenarts. Vaak is een ontlastingsonderzoek nodig om te bepalen om welke parasiet het gaat.

Vuilnis eten

Jonge honden vinden alles interessant en eten ook alles. Het kan natuurlijk gebeuren dat je dat beestje even uit het oog verliest en dat je pup iets eet wat diarree veroorzaakt. Ze ontdekken de wereld door alles in hun mond te stoppen (en leren daar hopelijk iets van). Dat kan gaan over insecten, onkruid, plastic of ander vuil. Let vooral goed op dat je hondje geen darmblokkade krijgt, dat is nog erger dan diarree.

Stress

Dit zie je heel vaak bij nieuwe puppy’s, die na 8 of 10 weken verplaatst worden van baasje. Het belangrijkste om een jonge hond zo langzaam mogelijk te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Implementeer een dagelijkse routine en geef je hondje langzaam aan wat meer voer. Zo beperk je de kans dat je puppy diarree krijgt door stress.

Onderliggende ziektes

Sommige ziektes zie je niet, maar hebben als symptoom ook diarree. Denk aan IBD (inflammatory bowel disease), ook wel een chronische maag-darm ontsteking genoemd. Ook ziektes zoals EPI (exocriene pancreas insufficiëntie) zorgen voor een verminderde werking van de alvleesklier en kunnen dunne ontlasting veroorzaken.

Dan kan je hondje natuurlijk ook nog een allergie of tumor hebben, maar daar hoef je natuurlijk niet gelijk aan te denken. De kans is namelijk niet zo groot. Vertrouw je het niet, ga dan even langs bij de dierenarts!

Voorkomen is beter dan genezen bij puppy diarree

Dus, nu weet je hopelijk alles over wat je moet doen als je puppy diarree heeft. Meestal gaat het gelukkig na een paar dagen weer weg, maar als het aanhoudt kan het ook op iets anders wijzen. Maak je in eerste instantie vooral niet te druk en let goed op de diarree van je puppy. Let dus vooral op braken en koorts. Als de klachten verergeren bel je de dierenarts.

Je kunt een hele hoop gedoe voorkomen door je hondje gewoon de juiste voeding te geven in de juiste hoeveelheden en altijd bij te blijven met de inentingen en de ontwormingskuurtjes. We hopen dat je nu weet wat je moet doen bij puppy diarree!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *