Meest recente update: mei 16, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Honden poepen gemiddeld één tot vier keer per dag. Toch kan het zomaar voorkomen dat je hond niet kan poepen tijdens jullie uitlaatrondje of dat je hond pijn lijkt te hebben als hij zijn behoefte doet.
In dit blog lees je alles over obstipatie bij een hond. Want wat veroorzaakt een verstopping bij een hond en nog belangrijker: hoe los je dit op?
Wat is obstipatie bij een hond?
De meeste honden zullen één tot vier keer per dag poepen. Jonge honden poepen soms iets vaker, terwijl oudere honden wellicht maar een keer per dag hun behoefte zullen doen. Als je hond een of twee dagen niet poept, is dit niet meteen een reden om je zorgen te maken.
Pas als je huisdier langer dan 48 uur niet heeft gepoept, spreken we van obstipatie bij een hond. Belangrijk om te weten is dat je niet alleen de frequentie dat je hond poept in de gaten moet houden, maar ook de textuur, geur en kleur.
Hondenpoep hoort vast te zijn (maar niet te hard). De geur is misschien niet heel fris, maar ook zeker niet zeer penetrant. De kleur van een hondendrol is bij voorkeur donkerbruin.
Als je hond moeite met poepen heeft, pijn lijkt te hebben of als de ontlasting een afwijkende textuur, geur of kleur heeft, is het verstandig om je dierenarts te contacteren voor advies.
Hoe herken je harde ontlasting bij een hond?
Je merkt of je hond harde ontlasting heeft of niet kan poepen door te letten op de volgende signalen:
- De hond kan niet poepen hoewel hij dit wel op meerdere plekken en momenten probeert
- De hond heeft pijn bij het poepen
- De buik van de hond is opgeblazen en/of verkrampt
- De hond poept niet gedurende een of twee dagen of poept heel weinig. Ook als zijn uitwerpselen bloed of slijm bevatten, is dit een reden om je dierenarts te contacteren
- Als de obstipatie lange tijd aanhoudt kan je hond andere symptomen vertonen zoals een gebrek aan eetlust, braken, winderigheid en vermoeidheid
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Dit zijn de mogelijke oorzaken van obstipatie bij honden
Als je hond last heeft van obstipatie kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken van een verstopping bij honden.
- Te weinig beweging
- Een dieet met te weinig vezels
- Moeilijk te verteren voedsel
- Leeftijd (bij oudere honden komt obstipatie vaker voor)
- Medicatie
- Stofwisselingsstoornissen
- Breuken in bekkengebied
- Verkeerde positie van de bekken
- Je hond heeft een vreemd voorwerp ingeslikt
Wat kun je doen als je hond niet kan poepen?
Als een hond niet kan poepen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Probeer te achterhalen wat de oorzaak kan zijn of contacteer je dierenarts als je twijfels hebt. Een verstopping bij een hond oplossen doe je door de volgende stappen te ondernemen:
- Geef je hond hondenvoer met voldoende vezels
- Wissel droogvoer af met natvoer. Als je hond moeite heeft met poepen, is het verstandig om je hond meer water en natvoer te geven
- Ook stress is een oorzaak van obstipatie. Probeer stress te vermijden en neem de tijd tijdens het uitlaatrondje zodat je hond rustig zijn behoefte kan doen
- Zorg voor voldoende beweging
Verbetert de stoelgang van je huisdier niet? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken met de dierenarts. Verstopping bij een hond is vaak redelijk makkelijk op te lossen, maar kan een ernstig probleem worden als je geen actie onderneemt.
Zo kan langdurige obstipatie bij een hond leiden tot permanente schade aan de darmen. Je hond kan hierdoor de rest van zijn leven moeite houden met poepen. Je hond zal veel pijn ervaren en wellicht een speciaal dieet moeten volgen.
In sommige gevallen is de oorzaak van de obstipatie wel ernstig. Een medische behandeling en/of medicijnen zullen nodig zijn om de verstopping op te lossen. Uiteraard kan je dierenarts je hier meer over vertellen.
Tip: houd goed in de gaten of je hond wel kan plassen. Zo niet, dan is dit een extra reden om je dierenarts in te schakelen.
Hoe zit het als je puppy niet kan poepen?
Als een puppy niet kan poepen, zal een slecht dieet wellicht de oorzaak zijn. Geef je puppy voldoende water en natvoer. Mocht je puppy moeite houden met poepen en/of andere symptomen vertonen, contacteer dan je dierenarts.
Zo kun je je hond helpen met pijn bij het poepen
Als je hond pijn heeft bij het poepen, kan harde ontlasting een oorzaak zijn. Andere oorzaken zijn vernauwingen in de darm of een breuk in de anus. Aangezien dit vrij ernstige aandoeningen zijn, is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden.
Jij kent je hond het beste en weet waarschijnlijk wanneer hij afwijkt van zijn normale patronen. Laten meerdere mensen de hond uit? Vraag ze dan om extra op te letten en eventuele bijzonderheden te noteren of aan jou door te geven.
Wat werkt laxerend bij honden?
Een hond poept niet of heeft moeite met poepen kan je soms oplossen door hem een (natuurlijk) laxerend middel te geven. Maar wat werkt laxerend bij honden? Voorbeelden hiervan zijn onder andere lijnzaad en vlozaadschalen.
Lijnzaad en vlozaadschalen meng je door het voer van je hond. Zorg dat hij voldoende water drinkt en loop een rondje extra. Wellicht is dit voldoende om de verstopping bij een hond op te lossen.
Ook een dierenarts kan laxerende middelen of speciaal dieetvoer voorschrijven. Het is afhankelijk van het laxeermiddel hoevaak en op welke manier je dit gebruikt. Kies altijd voor een middel dat veilig is, ook als je hem een langere periode zou moeten toedienen.