Vlooien hond: zo herken en bestrijd je ze op een veilige manier

Vlooien hond

Meest recente update: augustus 7, 2023 door Marijke van Blijhuisdier

Vlooien zijn vooral erg vervelend voor je hond en als je de vlooien niet effectief bestrijd dan kan dat flinke gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. Het is ook goed mogelijk dat de vlooien overspringen op mensen, maar het goede nieuws is dat een vlo niet kan overleven op het lichaam van een mens. Hoe je vlooien bij je hond herkent, wat je kunt doen als je hond vlooien heeft en hoe je vlooien voorkomt ontdek je in dit artikel.

Vlooien bij hond voorkomen

Het is belangrijk om vlooien bij je hond te voorkomen om ervoor te zorgen dat de gezondheid van je hond optimaal blijft. Voordat je vlooien bij honden kunt voorkomen, moet je eerst weten hoe ze op je hond terecht komen en hoe je een vlo kunt herkennen. Vlooien zijn kleine parasieten die overleven op het bloed van je hond. Ze komen het hele jaar voor en kunnen op verschillende manieren in de vacht van jouw hond terechtkomen. 

Overal waar mensen en dieren zijn kan een vlo namelijk overleven. Meestal komen vlooien van buiten het huis en komen terecht in de vacht van je hond door contact met andere dieren met vlooien. Het is ook goed mogelijk dat je onbewust vlooieneitjes mee hebt genomen naar binnen. Deze blijven bijvoorbeeld plakken onder je schoen, waarna ze de kans krijgen om over te springen op je hond als ze volwassen zijn. Het is belangrijk om vlooien tijdig te bestrijden, want vlooien kunnen drager zijn van lintwormen. Als je hond per ongeluk een besmette vlo binnen krijgt, dan zorgt dit voor wormen. Het is daarom verstandig om een vlooienbehandeling te combineren met een wormenbehandeling. 

Vlooien bij hond herkennen aan vlooienbeet

De snelste manier om een vlo te herkennen is door de vacht van je hond door te kammen met een vlooienkam. Deze kam vangt volwassen vlooien waardoor ze zichtbaar worden en niet weg kunnen springen. Een andere manier om vlooien bij honden te herkennen, is door naar vlooienbeten op de huid van je hond te zoeken. Het is ook mogelijk dat je kleine zwarte stukjes in de vacht van je hond vind. Een vlooienbeet herken je aan een rood bultje met een rood puntje in het midden. Vind je deze plekjes op de huid van je hond, dan is het verstandig om te beginnen met vlooienbestrijding en wormenbestrijding.  


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Vlooien bij hond bestrijden op een veilige manier 

Er zijn gelukkig genoeg veilige manieren voor vlooienbestrijding bij je hond. Kies voor een vlooienmiddel en wormenbestrijding van de dierenarts als je zeker wilt weten dat de behandeling werkt. De dierenarts kan je adviseren over welke middelen het beste werken op basis van het gewicht van je hond. Er zijn ook natuurlijke manieren om vlooien te bestrijden.Vlooienbestrijding is niet alleen belangrijk om een besmetting met lintworm te voorkomen, maar ook omdat een vlo vlooienallergie kan veroorzaken. 

Hondenvlooien kunnen een vlooienallergie bij je hond veroorzaken

Honden met een vlooienallergie hebben last van veel jeuk waardoor ze erg rusteloos worden. Als je merkt dat je hond bijvoorbeeld constant draait en de huid tegen ruwe oppervlakken aan wrijft én je signalen van een besmetting hebt ontdekt, dan is de kans groot dat je hond last heeft van een vlooienallergie. Vlooienallergie kan verder hotspots, haaruitval en huidschilferingen veroorzaken. Let hierop als je weet dat je hond besmet is met vlooien. 

Hond heeft vlooien: waar moet ik op letten?

Zorg er niet alleen voor dat je de vlooien in de vacht van je hond bestrijd, maar reinig ook de omgeving waar de hond in leeft. Het is hierbij vooral belangrijk tapijten, kussens en beddengoed goed schoon te maken. Je kunt ervoor kiezen om het hele huis te behandelen met een antivlooienspray, maar het is ook mogelijk om vlooien te bestrijden door het huis en het witgoed goed schoon te maken met schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn zorgt ervoor dat de eitjes oplossen en volwassen vlooien dood gaan. 

Kan ik vlooien bij hond voorkomen met azijn?

Het is ook mogelijk om vlooien in de vacht van je hond te bestrijden met azijn. Kies in dit geval niet voor schoonmaakazijn, omdat dit irritatie kan veroorzaken. Kies voor wit natuurazijn. Behandel je hond met natuurazijn door een doek goed nat te maken met het azijn. Gebruik de doek om de vacht van je hond te behandelen. Laat het azijn enkele uren inwerken en was de vacht van je hond daarna met een hondenshampoo. 

Kies voor een veilig anti vlooien middel voor je hond

Wil je liever niet voor een middel kiezen dat je hond moet inslikken en zie het niet zitten om azijn op de vacht van je hond te gebruiken, dan bestaan er gelukkig ook vlooienmiddelen in de vorm van shampoo. Kam je hond eerst goed door om vast wat vlooien te verwijderen met de vlooienkam. Hierna kun je je hond zoals normaal goed inzepen met de vlooienshampoo. Laat de shampoo even inwerken en spoel tot slot af met lauwwarm water.

Vergeet de wormenbehandeling niet

Heb je vlooien in de vacht van je hond ontdekt? Dan is de kans groot dat je hond ook besmet is met wormen. Vlooien kunnen namelijk drager zijn van de lintworm. Als je hond een vlo inslikt dan krijgt de lintworm de kans om in het darmkanaal van je hond verder te groeien. Hiernaast kunnen mensen ook besmet raken met lintwormen. Alle reden om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je vlooien bij honden ontdekt. Geef tegelijkertijd met de vlooienbehandeling ook een wormenbehandeling die je na 3 weken herhaalt. Zo zorg je ervoor dat eventuele eitjes die later zijn uitgekomen, alsnog worden bestreden. 

Wil je je hond na alle ellende van een vlooien- en wormenbehandeling verwennen met iets lekkers én gezonds? Overweeg dan om je hond te verrassen met een nieuw dagelijks menu! Één die niet alleen heerlijk smaakt en er goed uitziet, maar ook goed is voor de algehele gezondheid van je hond. Benieuwd naar hoe ons hondenvoer jouw hond kan ondersteunen bij zijn of haar algehele gezondheid? Lees hier verder! 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *