Een bibberende of trillende hond hoeft nog niet direct reden tot paniek te zijn. Sommige honden reageren wel heel overdreven als het baasje weer thuis komt en beginnen van vreugde te trillen. Het kan alleen ook andere oorzaken hebben die minder vrolijk zijn. 

In dit artikel vertellen we je alles over een trillende hond. Als je hond trilt wil je allereerst weten waarom dit gebeurt, maar natuurlijk ook wat je hieraan kunt doen. We proberen je op deze pagina zoveel mogelijk informatie te geven die je hiervoor kunt gebruiken. 

Waarom trilt mijn hond?

Zoals we al zeiden hoeft een trillende hond niet direct te betekenen dat er iets mis is. Sommige honden trillen nu eenmaal meer dan anderen. Kou kan hiervoor een onschuldige reden zijn. Enkele redenen waarom je hond mogelijk trilt zijn:

Kou: honden hebben over het algemeen minder snel koud, maar met name de kleinere honden zoals een chihuahua kan het in de sneeuw toch snel fris krijgen. Trillen is in dit geval heel normaal en geen reden tot paniek. Een hondenjas kan in dit geval een goede uitkomst zijn. Het staat niet alleen leuk, maar is ook nog functioneel. Een croci hondenjas of  trixie winterjas zijn hiervoor zeer geschikt.

Hondenziekte: hondenziekte (distemper) kan veroorzaakt worden door een virus en zorgt voor geïrriteerde neus en luchtwegen. Ook problemen met de darmen en maag komen hierdoor veel voor. Een van de ‘bijwerkingen’ kan ook het trillen bij je hond veroorzaken. 

Vaak hoef je hier niet direct iets aan te doen. Het afweersysteem van je hond heeft even tijd nodig om het virus tegen te gaan. Zorg dat je in deze periode goed voor je hond zorg en dat het genoeg drinkt en gezond eet. 

Misselijkheid: bij misselijkheid kan het lichaam van een mens soms beginnen te trillen en dit geldt ook voor honden. Problemen met nieren of lever kunnen deze misselijkheid veroorzaken, maar ook te veel en te snel eten zijn veelvoorkomende oorzaken van misselijkheid bij je hond. 

Vaak gaat de misselijkheid vanzelf over. Vermoed je echter dat je hond iets heeft gegeten dat niet zou moeten, bijvoorbeeld iets wat buiten gelegen heeft? Dan kan het verstandig zijn om de dierenarts te raadplegen. In het ergste geval kan je hond iets gegeten hebben dat giftig is, bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld. 

Ouderdom: ook de ouderdom is een veelvoorkomende oorzaak van een trillende hond. Spieren gaan het hierdoor soms minder goed doen en kunnen in rust beginnen te trillen. Wél kunnen deze trillingen ook pijn veroorzaken en bij aanhoudende trillingen in een oude hond is het verstandig toch een dierenarts te raadplegen.

Epilepsie: wellicht een van de vervelendste dingen om te zien bij je hond is een epilepsieaanval. Dit ziet er vervelend uit, maar is natuurlijk het ergst voor je hond zelf. Je hond begint enorm te trillen en heeft geen controle meer over het lichaam. Proberen op te staan leidt vaak direct tot het vallen. Ook komt kwijlen hier altijd veel bij voor. 

Op het moment zelf kun je hier niet zoveel aan doen. Raadpleeg als het vaker voorkomt wel direct de dierenarts. Stel je hond gerust zonder hem aan te raken tijdens een aanval. Gezelschap is op dit moment het belangrijkste. Ook het verplaatsen van de meubels is verstandig zodat je hond zich nergens aan stoot.

Vergif: honden stoppen het liefst alles in hun bek. Vaak kan dit geen kwaad als we het hebben over een stok of een speeltje. Problemen zoals trillen kunnen alleen voorkomen als je hond iets verkeerds eet. Chocola bijvoorbeeld of sigaretten kunnen voor nare situaties zorgen. Ook kauwgom of slakkenkorrels kunnen voor flinke trillingen zorgen bij je hond.

De genoemde zaken zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van een trillende hond. Natuurlijk zijn er ook een hoop minder veelvoorkomende oorzaken zoals ziektes aan bijvoorbeeld de hersenen of andere infecties. Het beste wat je kunt doen als je twijfelt aan de trillingen van je hond is dan ook het raadplegen van de dierenarts. 

Wat kan ik doen als mijn hond trilt?

Als je hond hijgt en trilt kan dit spannend zijn. Je weet namelijk niet precies wat er aan de hand is en of de oorzaak ernstig is. Als je hond trilt met zijn achterpoot bijvoorbeeld kan dit komen door blijdschap, door een ziekte of door ouderdom. Maar welke van de opties is het nu precies? Ook als je hond trilt en lusteloos is kan dit reden zijn om op onderzoek uit te gaan.

Met de bovenstaande oorzaken hebben we in het algemeen enkele belangrijke punten beschreven, maar zeker weten doe je dit pas zodra een dierenarts naar je hond gekeken heeft. Bij trillende achterpoten bij een oude hond hoef je niet direct naar een huisarts te gaan. Blijft het alleen lang aanhouden en ziet je hond eruit alsof hij er ongemak van heeft? Dan is het wel verstandig direct een huisarts te raadplegen.

Dit geldt eigenlijk voor alle oorzaken. Zodra je hond een keer trilt is er nog geen reden tot paniek. Houdt het trillen langer aan, heeft je hond naast het trillen ook een harde buik of zakt je hond van het trillen door de achterpoten? Dan kan een dierenarts je hopelijk meer vertellen.

Bibberende honden in wintertijd kun je snel van het trillen afhelpen door een lekkere winterjas te kopen. Hiermee kun je samen lekker ingepakt over straat en heeft je hond niet niet meer koud. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *