Mijn kat miauwt veel, wat willen ze je vertellen?

kat miauwt veel

Meest recente update: juli 16, 2023 door Chris Tebtor

Ben je ooit om een hoekje gelopen en heb je toen twee katten hard tegen elkaar zien miauwen zoals honden dat doen met hun geblaf? Waarschijnlijk niet. Katten miauwen namelijk alleen tegen mensen. Ze hebben hiervoor zelfs hun geluid aangepast van het oorspronkelijke gegrom naar het gemiauw zoals we dat nu kennen om ons niet bang te maken. 

In dit artikel gaan we in op het miauwen van je kat. We vertellen je waarom ze dit doen en wat ze je hiermee willen vertellen. Ook vertellen we je wat je kunt doen als je kat veel miauwt en onrustig is. 

Waarom miauwt een kat?

Katten miauwen omdat ze je iets willen vertellen. Dit weten we omdat er veel onderzoek gedaan is naar dit gedrag bij katten. Onderling miauwen katten namelijk niet met elkaar, hier hebben ze andere oplossingen voor gevonden.

Zo communiceren katten onderling met elkaar door bijvoorbeeld geur, lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en aanrakingen. Katten zijn erachter gekomen dat dit niet werkt voor de communicatie met mensen en hebben daarom het miauwen ‘uitgevonden’. 

Miauwt je kat veel? Dan is het dus duidelijk dat je kat je iets wil wijsmaken. Helaas hebben we geen Google Translate voor katten dus blijft de precieze betekenis onduidelijk. Iedere kat communiceert anders dus hoe beter je je kat kent, hoe makkelijker je erachter kunt komen wat hij precies bedoelt.

Er zijn een aantal duidelijke oorzaken te herkennen waarom katten kunnen miauwen. Bijvoorbeeld wanneer ze honger of dorst hebben, waar ze pijn hebben of wanneer ze (weer) aandacht nodig hebben. Als je erop let kom je er achter dat de manier waarop je kat miauwt op deze momenten anders is.

Er is veel onderzoek gedaan naar de taal van katten en hoewel het ons wat verbaast is er een duidelijk onderscheid te maken tussen de soorten kattengeluiden en hun betekenis.

 • Een hoog geluid: Je kat is mogelijk boos of heeft pijn. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk op de staart van je kat bent gaan staan.
 • Een lange miauw: Je kat wil iets van je. Bijvoorbeeld dat je de deur naar buiten nu open doet.
 • Een laag geluid: Dit kan een klacht zijn wanneer je iets fout hebt gedaan.
 • Korte en snelle miauw: Dit is een groet.
 • Snelle en korte miauwen achter elkaar: Dit kan betekenen dat je kat blij is om je te zien. Bijvoorbeeld wanneer je na een dag werken thuis komt.
 • Miauw op middelhoge toonhoogte: Hiermee kan aangegeven worden dat je kat voer of aandacht van je wil.

Er is ooit een onderzoek geweest waarbij mensen die al heel lang samen waren met hun kat de geluiden moesten herkennen. Van de mensen die al lang bij hun kat waren wisten maar liefst 40% van de kattenbaasjes aan alleen het geluid te herkennen wat hun kat wou. Dat is best wat voor een vreemde taal.

Redenen waarom katten miauwen:

Niet iedere kat is hetzelfde. De een is uit zichzelf stiller dan de andere. Hoe langer je bij je kat bent, hoe beter je wordt in het herkennen van de geluiden en de reden waarom ze dit doen. Er zijn een hoop redenen waarom katten miauwen, waaronder:

 • Stress
 • Honger
 • Aangeven dat ze naar binnen willen
 • Aandacht
 • Hitte
 • Blijk van tevredenheid

Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Mijn kat of kitten miauwt veel

Als je kat veel miauwt kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is. Zoals we al zeiden is het een communicatiemiddel gericht op mensen. 

Ziekte

Ziekte kan een reden zijn waarom katten miauwen. Wij mensen kunnen het goed aangeven wanneer we ons niet lekker voelen, maar voor een kat is dat minder makkelijk. Niet alleen bij honger en pijn miauwen katten, maar ook bij ongemak dat minder makkelijk te zien is zoals last van de organen, wormen of vlooien. Een goede oplossing voor dit laatste is de Seresto teken- en vlooienband en ontwormingspasta. Lees hier meer informatie over het ontwormen van je kat.

Eenzaamheid

Een kat heeft aandacht nodig en kan zich ongelukkig en eenzaam voelen wanneer hij veel alleen is. Ben je veel van huis en heb je daarna de puf niet om met je kat te spelen? Overweeg dan om een oppas voor je kat te regelen of je kat bij iemand af te zetten. Katten zijn gezelschapsdieren en hebben dit echt nodig.

Ouderdom

Ook ouderdom kan een reden zijn waarom je kat miauwt. Op de oude dag van je kat kan het namelijk zijn dat hij verwart en hierdoor gedesoriënteerd raakt. Met namen in het donker kan dit voor veel gemiauw zorgen.

Verveling

Katten hebben naast veel aandacht ook een hoop lichaamsbeweging nodig. Buitenkatten redden dit vaak wel, maar een binnenkat heeft hier soms moeite mee. Speelgoed kan hiervoor een goede oplossing zijn, het liefst speelgoed dat beweegt waardoor ze zichzelf bezig kunnen houden.

Heeft je kat vaak niets te doen en is er niets om handen? Dan kan je kat of kitten miauwen om dit aan de kaak te stellen. Een Eyenimal automatische laser en een Adventure mat kunnen hier uitkomst bieden.

Conclusie

Katten miauwen niet zomaar, dat is duidelijk. In dit artikel hebben we je hopelijk een beter beeld gegeven waarom katten miauwen. Als kattenbaasje is het aan jouw om erachter te komen waarom je kat of kitten miauwt. Iedere kat is anders en drukt zich op een andere manier uit. 

Het is uit onderzoek gebleken dat je je kat beter zult begrijpen naarmate jullie elkaar langer kennen. Probeer wat dingen uit zoals het aanschaffen van speelgoed of het geven van kattensnacks om erachter te komen waar het probleem precies zit.

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Mijn kat miauwt veel, wat willen ze je vertellen?

 1. Arina zegt:

  Mijn binnenkat is naar buiten. Ik weet waar ze zit en ze miauwt veel als ik haar benader (kat is in dit geval poes) maar ze komt niet meer terug naar mijn appartement 2 hoog. Wat is er aan de hand? Ik heb al zoveel proberen te lokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *