Alles over de niesziekte bij katten

niesziekte katten

Meest recente update: juni 4, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

De niesziekte katten komt veel voor. De ziekte is namelijk erg besmettelijk en verspreidt zich hierdoor snel onder de dieren. In dit artikel vertellen we je alles over de niesziekte bij katten.

Oorzaak van de niesziekte

De ziekte kan zich acuut voordoen, maar kan ook een chronisch karakter hebben. De acute variant kan veroorzaakt worden door twee verschillende virussen. Allereerst kan een virus met de naam Feline Herpes de veroorzaker zijn. Deze variant geeft de meest heftige klachten voor je kat.

Je kunt hierbij denken aan niezen, snotteren en het ontwikkelen van een oogontsteking. De andere variant heeft de naam Feline Calicivirus. Deze variant kent een veel minder verloop. Je kat wordt hier over het algemeen stukken minder ziek van.

Wanneer de virussen in aanraking komen met bepaalde bacteriën dan nemen de klachten toe. Met name bij de ontwikkeling van een oogontsteking is dit aan de orde.

Door het gebruik van het juiste kattenvoer weet je zeker dat je de belangrijkste gezondheidsproblemen voorkomt. Ontvang voer op maat, speciaal samengesteld voor jouw kat door experts. Alleen hierdoor weet je zeker dat je kat de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Op deze pagina kun je daar meer over lezen.

Hoe weet ik of mijn kat de niesziekte heeft?

De ziekte kan soms worden verward met een normale verkoudheid. Niet iedere niezende kat heeft ook daadwerkelijk de niesziekte. Niest je kat veel? Dan is er wel alertheid geboden.

De niesziekte kenmerkt zich door symptomen zoals niezen, snotneus, rode ogen, weinig eetlust, koorts en traagheid. Bij jonge katten die besmet zijn, uitten de symptomen zich vaak in meer heftige vorm.

Er zijn ook een aantal klachten te noemen, die niet bij iedere kat met deze ziekte zich voordoen. Je kunt hierbij denken aan een oogontsteking, benauwdheid, hoesten en vocht vasthouden in kop en poten.

Een niezende kat kan daarnaast ook veel last hebben van hoesten. Als complicatie van de ziekte kan een niezende kat een longontsteking ontwikkelen. Voor een officiële diagnose van deze ziekte, is het van belang naar de dierenarts te gaan.

Als je zoiets hebt van: “mijn kat niest al enige tijd” is dus aanleiding om een afspraak te maken. De dierenarts luistert vooral naar de symptomen, die het baasje beschrijft. Daarnaast kan er een monster worden afgenomen. Dit wordt onderzocht in het laboratorium om vast te stellen of er sprake is van de ziekte.

Als baasje hoor je snel de uitslag. Dit kan natuurlijk even schrikken zijn. De ziekte is alleen levensbedreigend voor kittens of sterk verzwakte katten. In alle andere gevallen geneest je kat over het algemeen binnen een paar weken. Slechts een klein percentage ontwikkelt een chronische variant.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe besmettelijk is de ziekte?

Is je kat besmettelijk voor andere katten als hij of zij niest? Dit is een veelvoorkomende vraag bij baasjes van katten. Je kunt gerust zijn dat vrijwel alle varianten van deze ziekte niet overdraagbaar zijn aan mensen en honden. Voor jou en je gezinsleden is de situatie dus veilig.

Wel is de ziekte eenvoudig overdraagbaar aan andere katten. Dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Je kunt een kat, die besmet is met deze ziekte dus het beste binnenhouden gedurende zijn herstel. Als je nog andere katten hebt, is de kans groot dat deze al besmet zijn voor de ziekte zich openbaart. Zolang zij geen klachten ontwikkelen, is het raadzaam de besmette kat apart te houden.

Hoe zien de behandelmogelijkheden eruit?

Mijn kat niest en ik weet vrijwel zeker dat het om deze ziekte gaat. Welke mogelijkheden zijn er dan ter behandeling? Of is uitzieken de enige optie?

Helaas is het inderdaad zo dat er geen echte behandeling mogelijk is voor deze ziekte. Je kat niest en zal gewoon moeten uitzieken. Wel zijn er mogelijkheden ter verlichting. Zo kan de dierenarts neusdruppels voorschrijven om de verkoudheidsklachten te verminderen.

Wanneer er zich als complicatie een bacteriële infectie voordoet, kan er antibioticum worden voorschreven als behandeling. Op den duur kan de acute variant van deze ziekte over gaan in een chronische variant. In dat geval is er geen genezing van de klachten meer mogelijk. Je kat zal er de rest van zijn leven last van houden.

De niesziekte kat is dan echt blijvend geworden. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het leven van je chronisch zieke kat gemakkelijker te maken. Een voorbeeld hiervan is je kat meenemen in de douche om te stomen. Hierdoor worden de luchtwegen beter toegankelijk.

Hoe voorkom je een besmetting?

De niesziekte katten komt veel vorm en verspreidt zich gemakkelijk onder de dieren. Zijn er mogelijkheden om een besmetting bij jouw kat te voorkomen? Er is een goed werkende vaccinatie tegen de ziekte.

Ook een kat die alleen binnenhuis leeft, loopt risico om de ziekte op te lopen. De infectie kan namelijk ook plaatsvinden via de lucht, via materialen en via mensen. Wanneer een besmette kat bijvoorbeeld langs de broekspijp van een mens is gelopen, kan deze het virus binnenhuis meenemen.

De persoon zelf wordt er niet ziek van, want mensen zijn er niet gevoelig voor. Wel kun je op deze manier je binnenkat besmetten. Het virus is zelfs zo sterk dat na het wassen van de handen een virus nog steeds actief kan zijn. Voor de meeste katten wordt een jaarlijkse vaccinatie geadviseerd door dierenartsen.

Voor katten die echt alleen binnen leven, is een vaccinatie eenmaal per drie jaar voldoende. Een vaccinatie is dus een redelijk eenvoudig oplossing om deze ziekte te voorkomen. De kosten zijn niet zo hoog en worden in sommige gevallen vergoed door de verzekeraar van je kat. Wanneer je althans een zorgverzekering voor je kat hebt afgesloten.

Vaccinaties geven vrijwel geen bijwerkingen. De eerste prik kunnen katten krijgen als ze negen weken zijn. Enkele weken later wordt deze herhaald. Daar voldoet een jaarlijks herhalingsvaccin.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *