Katten binnen houden, hoe werkt dat precies met een binnenkat?

binnenkat

Meest recente update: juli 25, 2023 door Janick

Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom je kunt besluiten je kat binnen te houden. Woon je in een flat of appartement zonder buitenruimte? Dan is het vaak niet handig je kat iedere keer naar binnen en naar buiten te laten. Ook het wonen langs een drukke weg kan gevaarlijk zijn voor je kat, ook dit is een goede reden om je kat binnen te houden. Katten binnen houden is heel normaal en kan heel gezellig zijn, maar vergt wel iets meer aandacht. In dit artikel gaan we in op een aantal handige tips voor het houden van een binnenkat.

Moet ik mijn kat binnen houden?

In principe willen katten graag naar buiten, het is natuurlijk voor ze om eropuit te trekken en de omgeving te verkennen. Echter zijn er zoals in het begin genoemd goede redenen om je kat binnen te houden. Koop je een nieuwe kat van uit het asiel? Dan is het verstandig na te gaan of dit een binnenkat is. Als de kat al jaren niet buiten is geweest is het verstandig hier voorzichtig mee op te gaan. Heb je een pasgeboren kitten? Dan is deze nog nooit buiten geweest en zal de kitten buiten ook niet missen. Prima dus om binnen te houden.

Een binnenkat heeft over het algemeen een langere levensverwachting. Binnen is het simpelweg veiliger en lopen ze minder risico. Daartegenover staat wel dat binnenkatten moeilijker aan hun lichaamsbeweging kunnen komen. In een woonkamer is simpelweg minder ruimte om veel te bewegen. Ook is de kans op psychische problemen bij een binnenkat iets groter. Gelukkig zijn er oplossingen voor om deze problemen te beperken.

Of je nou een binnenkat of buitenkat hebt, voor de gezondheid van je kat is de juiste voeding het allerbelangrijkste. Met ons nieuwe concept bieden we een gratis voedingsplan op maat op basis van de kenmerken en behoeften van jouw kat. De voeding wordt maandelijks gratis thuisbezorgd en is tot 30% goedkoper dan traditionele merken. Lees hier snel verder over ons concept.

Katten binnen houden tips

Wanneer je besloten hebt om je kat binnen te houden doe je er verstandig aan een aantal maatregelen te treffen. Niet alleen om de kat gerust te stellen, maar ook voor de veiligheid. Katten zijn van nature namelijk hele nieuwsgierige beesten. Ze grijpen dan ook iedere kans aan om op avontuur te gaan.

Heb je ramen die regelmatig open staan of een balkondeur? Zorg er dan voor dat je katten hier niet bij of doorheen kunnen. Helemaal wanneer katten nog nooit buiten zijn geweest kan het gevaarlijk zijn voor je kat om te ontsnappen. Ook zou je kunnen overwegen om het balkon ‘kat vriendelijk’ te maken met behulp van een kattenbeschermnet zodat de kat niet kan ontsnappen.

Vervolgens kun je een kattenluik plaatsen zodat je kat toch een luchtje kan scheppen zonder daadwerkelijk te kunnen ontsnappen. Op deze pagina vind je een aantal geschikte kattenluiken die je hiervoor kunt gebruiken.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Zorg voor een goede kattenbak

Omdat je kat buiten zijn behoefte niet kan doen is het verstandig om een goede kattenbak te hebben. Over het algemeen kunnen katten zichzelf prima verzorgen, maar ze hebben wel een plek nodig om dit te kunnen doen. Eén goede kattenbak per kat is eigenlijk wel een vereiste om je kat tevreden te houden.

Er zijn veel verschillende kattenbakken. De ene is heel simpel, maar behoeft iets meer werk en de anders is voor het grootste gedeelte zelfreinigend. Dit is vaak een iets duurdere optie, maar neemt je wel nagenoeg al het werk uit handen. Op deze pagina vind je een overzicht van geschikte kattenbakken.

Goede voeding voor een binnenkat

Het is bij een binnenkat ook belangrijk om op de juiste voeding te letten. Je kat gaat buiten namelijk op jacht en zal dan ook een muizen of vogeltjes ‘binnenkrijgen’. Hier haalt een kat allerlei vitaminen en voedingsstoffen uit. Binnen is dit natuurlijk niet aan de orde. Gelukkig is hier speciaal voer voor, zodat je zeker weet dat je binnenkat de juiste voeding binnenkrijgt, ook zonder te jagen. Op deze pagina vind je een overzicht met droogvoer voor katten.

Niet alleen de juiste voeding is belangrijk voor een binnenkat, ook is het belangrijk dat je kat genoeg vocht binnen krijgt. Van nature drinken katten vaak te weinig. Met de Ebi pet water feeder kan je je binnenkat stimuleren om altijd vold

Beter nog is volledig gepersonaliseerd kattenvoer. Dit klinkt ingewikkeld en duur, maar dat kan tot wel 30% goedkoper dan normaal voer. Het wordt zelfs gratis bij je thuis afgeleverd. Na het invullen van tien eenvoudige vragen krijg je een gepersonaliseerd voedingsplan, helemaal op maat gemaakt voor jouw kat. Lees hier snel verder.

Het juiste speelgoed

Goed speelgoed is voor een binnenkat onmisbaar. Niet alleen omdat ze het leuk vinden, maar ook omdat ze het nodig hebben. Buiten kunnen katten namelijk hun energie wel kwijt. Ze lopen lange afstanden en zitten achter andere katten of vogels aan. Binnen hebben ze deze afleiding echter niet en het juiste speelgoed mag daarom niet ontbreken.

Katten moeten hun conditie op peil houden om gezond te blijven, net zoals wij. Het juiste speelgoed kan ze hierbij helpen en het is bovendien erg leuk om je kat ermee in de weer te zien. 

Goede voorbeelden van het juiste speelgoed zijn balletjes, muisjes of andere dingen waarmee ze zichzelf kunnen vermaken. Ze kunnen het door de kamer slepen en erachteraan rennen. Hiermee kunnen ze zichzelf bezig houden en ondertussen werken aan de conditie. Op deze pagina vind je een overzicht met alle speelgoed voor katten.

Een krabpaal

Een binnenkat verzorgt zichzelf altijd goed en een belangrijk onderdeel van deze verzorging zijn de nagels. Met de nagels rekken ze zichzelf uit en hiermee houden ze de spieren los. Ook reinigen ze de nagels zodra er vuil onder zit en dit doen ze door te krabben. Hiervoor kunnen ze uiteraard je meubilair of vloerkleed gebruiken maar dit is natuurlijk zonde. Een betere oplossing is een krabpaal. Hierop kunnen ze zich volledig uitleven zonder dat dit je je nieuwe bank of gordijnen kost. In dit artikel kun je meer informatie vinden over geschikte krabpalen.

Zoals je hebt kunnen lezen is het heel belangrijk je kat goed te verzorgen en dit geldt natuurlijk voor zowel binnen- als buitenkatten. Maar omdat je binnenkat al zijn of haar energie kwijt moet in een relatief kleine ruimte heeft het een klein beetje extra aandacht nodig. Met de tips in dit artikel weet je zeker dat je je katten binnen houden kunt zonder dat ze ongelukkig worden en kun je er optimaal van genieten! 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *