Lichaamstaal kat: dit is wat je kat je wilt vertellen

Lichaamstaal kat

Meest recente update: augustus 8, 2023 door Marijke van Blijhuisdier

De lichaamstaal van een kat vertelt je onder andere hoe de kat zich voelt: ontspannen, alert, geïrriteerd, angstig en zelfs agressief. Het maakt het dus een stuk eenvoudiger als je de signalen die je kat geeft goed kunt interpreteren. Daarom vertellen wij je in dit artikel hoe je kattengedrag kunt herkennen en wat je daaruit kunt opmaken. 

Kat met oren naar achter? Zo kun je het beste reageren

Als je je kat met oren naar achter aantreft dan kan dit een teken zijn van agressie, veroorzaakt door angst. Zijn de oortjes helemaal plat en naar buiten gedraaid dan is dit een heel duidelijk teken van angst. Heb je twee katten die met elkaar stoeien, dan is de kans ook groot dat je platte oren ziet. In dit geval zijn je huisdieren niet angstig of agressief, maar beschermen zij hun oren tijdens het spelen. 

Kattengedrag herkennen kun je leren, maar staar je niet blind op één lichaamsdeel. Agressie bij je kat herken je namelijk niet alleen aan de oren. Agressie uit zich ook in de vorm van het opzetten van een dikke, rechtopstaande staart en gegrom. Zet je kat een dikke en rechte staart op en hoor je geblaas? Dan gaat het om angst agressie. Je viervoeter is in dit geval zo bang dat het vocaal van zich afbijt.   

Lichaamstaal en de stemming van je kat

De oren van je kat zijn een goede aanwijzing van hoe je kat zich voelt. Je weet nu hoe je angst en agressie herkent, maar naast platte oren kun je ook veel aflezen aan omhoog staande oortjes. Staan de oortjes van je kat omhoog en naar voren gericht dan staan ze in een neutrale houding. Je kunt hieruit opmaken dat je kat zich ontspannen voelt. Staan de oren omhoog en licht gespitst, dan is je kat ergens geïnteresseerd in. Staan de oortjes van je kat omhoog, opzij gedraaid én zijn de pupillen van je kat tegelijkertijd klein dan is je kat geïrriteerd. Heeft de kat grote pupillen en staan de oren omhoog en opzij gedraaid, dan voelt je kat zich onrustig. Het is goed mogelijk dat je kat zich ook een beetje angstig voelt. 

Als je weet wat je kat angstig maakt, dan kun je dit wegnemen. Als je geen idee hebt waar je kat angstig voor is, kijk dan goed naar de rest van de katten lichaamstaal om erachter te komen of je je kat veilig kunt kalmeren. Is je kat erg agressief, laat je kat dan met rust en praat met een kalme en zachte stem. Bij sommige katten kun je angst ook wegnemen door te zingen. Van vrolijke liedjes tot langzame ballads werken soms, dus gewoon uitproberen!

Dit vertellen de ogen van je kat

“Schat, de kat staart naar me”, is een veelvoorkomende zin in huishoudens waar katten wonen. Als je kat naar je staart dan kan dat verschillende dingen betekenen. Soms heeft je kat gewoon honger. Zit je kat voor de voerbak of in de keuken en wordt je flink nagestaard, dan is het goed mogelijkdat je kat zin heeft in een verse maaltijd of een snack. Het is ook goed mogelijk dat je furbaby naar je staart omdat jij gewoon het middelpunt van hun universum bent. Ze willen daarom alles in de gaten houden en vooral weten wat jij aan het doen bent. Staren is dan ook een vorm van affectie tonen. Staart je viervoeter met halfgesloten ogen, gevolgd door langzaam knipperen, dan krijg je oogkusjes! Dit is een teken van échte liefde.

Zijn de pupillen van je kat heel groot en zit je kat ineengedoken en stil, dan heeft je kat waarschijnlijk een prooi gezien die hij straks gaat aanvallen. Zijn de pupillen van je kat groot en staan de oren ligt naar beneden gebogen, dan vertellen de ogen van je kat je juist dat hij bang is. Vaak likt je kat dan ook rond zijn bek. Dit is een teken van stress. Bij angst agressie en agressie zijn de pupillen van katten ook vergoot. Let tot slot op het knipvlies. Dit is een vliesje over het oog van je kat dat gedeeltelijk zichtbaar kan worden. Als je dit vliesje opmerkt is het tijd om contact te maken met de dierenarts. Je kat vertelt je op deze manier namelijk dat hij zich erg ziek voelt en hulp nodig heeft. 


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Lichaamstaal en katten gedrag: over de lighouding van een kat

De lighouding die je kat aanneemt kan je ook een hoop vertellen over de gemoedstoestand. Katten lichaamstaal is soms heel subtiel, maar als je kat erbij ligt als een croissantje dan weet je zeker dat je kat helemaal ontspannen is. Dit is de houding die de meeste katten aannemen als ze op de bank liggen te relaxen. Ligt je poes op haar rug dan betekent dit dat ze jou voor 100% vertrouwt. Ligt je kat met zijn staart om zich heen gekruld op de vensterbank? Dan is hij helemaal tevreden. Allemaal positieve signalen dus! 

Kat ligt met pootjes naar binnen 

We kennen allemaal de foto’s van schattige katten die hun pootjes onder hun lichaam verstoppen, maar wat betekent dat eigenlijk? Als je kat met de pootjes naar binnen ligt en de staart onder zijn lichaam heeft gekruld dan zegt je kat dat hij zich onbedreigd en ontspannen voelt. 

Katten houding als ze bang zijn

Katten gaan ook liggen als ze bang of ongerust zijn. Ligt je kat met zijn pootjes naar voren en is de staart langs het lichaam omhoog gekruld? Dan betekent dit dat je kat ongerust is over iets. Als de oren hierbij plat naar de zijkant liggen en je kat zijn pootjes intrekt, dan is dit een teken van angst. Liggen de poten juist naar voren, zijn de oren plat en is je kat aan het snauwen? Dan voelt hij zich erg bedreigd. 

Mijn kat loopt met bolle rug

Een bolle rug kan twee dingen betekenen: je kat is boos en agressief of heeft pijn. Een aanhoudende bolle rug kan duiden op een onderliggend probleem. Breng zo snel mogelijk een bezoekje aan de dierenarts om erachter te komen wat er mis is met je kat. Zet je kat een bolle rug en een dikke staart op? Dan is het niet nodig om de dierenarts te bellen. Je kat is namelijk in gewoon in een agressieve staat en heeft even ruimte nodig om te kalmeren. 

Wil je meer lezen over katten, hun gedrag, behoeftes en andere leuke onderwerpen? Lees verder in ons blog

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *