Meest recente update: mei 16, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Wormen bij katten zijn vervelend, vies, en verontrustend. Er zitten wormen in de ontlasting van je huisdier, of je merkt op een andere manier dat je kat indringers in zijn lichaam heeft.
Wat doe je als je kat wormen heeft? We behandelen hier de symptomen van wormen bij de kat, en leggen uit welke actie je kan ondernemen om katten wormen te bestrijden.
Wat zijn wormen bij de kat eigenlijk?
Het woord ‘worm’ slaat op elk ongewerveld diertje dat langwerpig is, en er zijn honderden groepen ‘wormen’. Als we het hebben over wormen bij de kat, dan gaat het over langwerpige diertjes die zich hebben gespecialiseerd in het leven in en op het lichaam van een kat. Wormen bij de kat komen veel voor.
Meestal komen ze als eitjes het maagdarmkanaal van je kat binnen, ontwikkelen zich daar tot larfjes die zich soms door het kattenlichaam verspreiden, en veranderen in volwassen wormen. Die kunnen weer eitjes maken die via de ontlasting andere dieren kunnen besmetten.
Wormen bij de kat kunnen mee-eten van het voedsel van de kat. Maar ze kunnen zich ook voeden met lichaamsweefsels van de kat – dan noemen we ze parasieten.
Deze soorten katten wormen komen in Nederland voor
- Spoelwormen (Toxocara) zijn kleine witte wormen bij de kat die in de darmen leven. Ze lijken op spaghettislierten. Vaak zorgen ze niet voor ziekteverschijnselen; soms komen diarree, braken en vermagering voor.
- Lintwormen zijn lange, platte slierten die uit segmenten bestaan. Ook zij leven in de darm van de kat, waar ze behoorlijk lang kunnen worden. Je herkent ze vaak doordat er rechthoekige, langwerpige segmenten in de ontlasting zitten. Ze kunnen diarree en darmontsteking veroorzaken.
- Haakwormen zijn een derde soort parasiet in de darmen en kunnen diarree en bloedarmoede veroorzaken.
- Hartworm is zeldzaam, maar gevaarlijk. De bloedvaten rond het hart van een kat kunnen verstopt raken, soms met ernstige gevolgen. Hartworm is moeilijk te bestrijden.
- Longworm is ook zeldzaam. Deze parasiet leeft in de longen, en de symptomen kunnen variëren van hoesten en benauwdheid tot stikken. Longworm kan jarenlang in het lijf van je kat blijven.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Dit zijn mogelijke symptomen van wormen bij katten
Zelf kan je een paar verschijnselen zien die wijzen op wormen bij je kat. De symptomen van wormen bij de kat zijn gevarieerd en verschillen per soort parasiet.
- Diarree en braken;
- Vermageren;
- Een opgezwollen buik;
- Doffe vacht, jeuk, veel krabben;
- Benauwdheid;
- Hoesten;
- Minder snel groeien dan zou moeten (bij jonge katten).
De wormen bij katten kunnen zelf ook zichtbaar zijn. Dan zie je kleine witte beestjes bij je kat of bij diens ontlasting of braaksel. Het kan gaan om kleine, bewegende, witte ‘rijstkorrels’ of om bewegende segmenten van een worm op de grond.
De dierenarts kan vaststellen of en met welke worm je kat besmet is. Hij of zij kan daarvoor een ontlastingsonderzoek of een röntgenfoto aanvragen. Soms is een oppervlakkige controle van je huisdier al voldoende voor een diagnose.
Hoe ernstig is het?
Vaak niet, maar soms helaas wel. Wormen bij de kat kunnen bijna geen problemen opleveren en daardoor ook lang onopgemerkt blijven. In andere gevallen kunnen ze het dier flink wat ongemak opleveren of het erg verzwakken.
En sommige wormeninfecties kunnen zelfs leiden tot blijvende schade aan belangrijke organen van een kat (hart, ogen, hersenen, darmen). In een enkel geval kan een gezond ogende kat zelfs plotseling komen te overlijden, bijvoorbeeld door een blokkage in de longen of een kransslagaderverstopping.
Hoe mild of ernstig de verschijnselen ook zijn: katten wormen zijn lastig en je kat is altijd beter af zonder deze ongenodigde gasten. De wormen van je kat kunnen bovendien ook mensen besmetten! Meestal heeft dat geen erge gevolgen, maar het is een goede reden om een kat met wormen snel te behandelen.
Wat kun je doen als je kat hier last van heeft?
Wormen bij katten kunnen gelukkig meestal goed behandeld worden. Medicijnen om de kat te ontwormen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts en bij de dierenspeciaalzaak. Ze hebben de vorm van een pil, pasta of pipetje. In alle gevallen bevat het medicijn een stof die wormen doodt, en die vaak zelfs tegen meerdere soorten wormen bij de kat effectief is.
Pillen kunnen direct in de bek van de kat gegeven worden, waarbij je moet opletten dat de kat de pil doorslikt – zachtjes over het keeltje wrijven helpt daarbij. Een pil of een pasta kan door het voer (niet door het drinkwater) worden gemengd. En de vloeistof in een pipetje kan op de huid van de kat, liefst in het nekvel, aangebracht worden.
Meestal verloopt het ontwormen zonder problemen, maar er kunnen bijwerkingen bij het ontwormen van de kat optreden. Bijvoorbeeld als er veel wormen tegelijk in de longen of in de bloedvaten van het dier zitten. Als die sterven, kunnen de dode wormen voor een gevaarlijke ontstekingsreactie zorgen. Meestal blijven de verschijnselen van een ontwormingsmiddel beperkt tot:
- Misselijkheid, braken, diarree;
- Lusteloosheid, gebrek aan eetlust, veel slapen;
- Spiertrillingen, gebrek aan evenwicht;
- Milde uitslag op de huid (bij het gebruik van een pipetje).
Het voorkomen van wormen bij je kat
Er zijn helaas veel verschillende manieren waarop katten wormen kunnen krijgen. De minuscule eitjes van de parasieten kunnen op veel plekken zitten: in de grond, op planten, op de stoep en in de ontlasting van dieren.
Ze kunnen aan kattenpootjes, snorharen en de vacht blijven kleven en zo meegenomen en opgelikt worden. Maar katten krijgen ook wormen via de schoenen van mensen, via vlooien, via prooien die besmet zijn en zelfs via de melk van hun moederkat.
Er zijn een paar manieren waarop je kan voorkomen dat je kat wormen krijgt.
- Ontworm je kat preventief twee tot vier keer per jaar met een allround medicijn dat (bijna) alle inwendige parasieten doodt.
- Kittens moet je vaker ontwormen, omdat zij vaak wormeneitjes via de moedermelk binnenkrijgen en omdat de gevolgen bij hen ernstiger zijn.
- Verschoon kattenbakken regelmatig en was ze met heet water met chloor of een ander ontsmettend middel. Zo verwijder je de eventuele wormeneitjes uit de ontlasting.
- Was je eigen handen vaak en goed, zeker als je de tuin of de natuur in bent geweest.
- Bind de kat een belletje rond de nek. Dat maakt het voor het dier lastiger om besmette prooien zoals muizen en vogels te vangen.