Alles wat je moet weten over zwarte ontlasting bij een kat

zwarte ontlasting kat

Meest recente update: mei 31, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Als katteneigenaar houd je je kat het liefst dag en nacht in de gaten. Helaas kan dit niet en is dit eigenlijk ook helemaal niet nodig. Je kat redt zichzelf prima! Wat je wel kunt doen is de ontlasting van je kat in de gaten houden. Er zijn namelijk een aantal soorten ontlasting die symptomen kunnen zijn van (ernstige) gezondheidsproblemen.

Eén van de soorten ontlasting waar je alert op moet zijn is donkere ontlasting bij een kat. Dit kan namelijk duiden op inwendig bloedverlies en bepaalde ziektes. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over zwarte poep bij een kat.

Hoe ziet de ontlasting van een kat er normaal uit?

Allereerst is het handig om te weten hoe gezonde ontlasting er bij een kat uitziet. Gezonde ontlasting is bruin. In het beste geval is de ontlasting chocoladebruin, maar – afhankelijk van wat je kat gegeten heeft – kan de ontlasting ook iets lichter van kleur zijn. Alle andere kleuren (zoals wit, geel, grijs, oranje rood of zwart) zijn een reden om je kat in de gaten te houden en/of de dierenarts te contacteren.

Naast de kleur, zijn de geur en structuur van de ontlasting van belang. Zo hoort de ontlasting geen penetrante geur te hebben en niet erg dun of juist erg hard te zijn. Als dit wel het geval is, is het belangrijk om de ontlasting van je kat te blijven controleren. Mocht er geen verbetering optreden, dan is het verstandig om advies in te winnen bij de dierenarts. Ook bij slijm of bloedstolsels in de ontlasting van je kat moet je actie ondernemen.

Waar kan zwarte ontlasting bij een kat op duiden?

Zwarte poep bij een kat kan duiden op verschillende gezondheidsproblemen. Over het algemeen is de ontlasting echter niet helemaal zwart, maar zie je er een groene of rode kleur doorheen. Zwart-groene ontlasting bij een kat is volkomen normaal en komt regelmatig voor. Dit is dan ook géén reden om je zorgen te maken. Zwart-rode ontlasting is wel een reden om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Als je kat zwarte ontlasting met bloed er doorheen heeft, kan dit namelijk wijzen op een inwendige bloeding. De oorzaak hiervan kunnen ziektes zoals de kattenziekte en Parvo zijn. Een andere oorzaak zijn zweren, tumoren of poliepen. In dit geval is het van belang dat de kat zo spoedig mogelijk geopereerd wordt. Tot slot kan donkere ontlasting bij een kat wijzen op stollingsproblemen.

Stollingsproblemen worden veroorzaakt doordat je kat muizen- of rattengif heeft gegeten. Dit is zeer gevaarlijk en je kat kan overlijden als je niet snel actie onderneemt. Over het algemeen heeft een kat met stollingsproblemen niet alleen bloedingen in de maag, maar ook in de mond of op het oogwit. Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts als je vermoedt dat je kat muizen- of rattengif heeft gegeten.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Ontlastingsonderzoek als je kat zwarte ontlasting heeft

In sommige gevallen zal er een ontlastingsonderzoek worden uitgevoerd als je kat zwarte ontlasting heeft. Ook als je kat andere symptomen vertoont of ontlasting in een andere kleur, geur of structuur heeft, kan dit onderzoek helderheid bieden.

Aangezien het in sommige gevallen belangrijk is om snel te handelen, kun je altijd proberen direct wat ontlasting op te vangen en/of een foto te maken. Zo kan de dierenarts de ontlasting beter beoordelen. Veeg de ontlasting uit op een papiertje om de kleur goed te kunnen bekijken. Uiteraard is het belangrijk om je handen na afloop goed te wassen!

Wat zijn de symptomen van het virus ‘de kattenziekte’?

De kattenziekte is een zeer besmettelijk virus. Ongeveer 90% van de katten met de kattenziekte overlijdt hieraan. De katten die het wel overleven, hebben een zeer intensieve behandeling gehad waarbij soms zelfs een bloedtransfusie nodig is. De kat moet bovendien lange tijd in quarantaine. Een manier om te voorkomen dat je kat de kattenziekte krijgt is door je huisdier te laten vaccineren.

Onder andere overgeven en zwarte ontlasting bij een kat zijn symptomen van de kattenziekte. Zo begint de kattenziekte meestal met braken, sloomheid en koorts. Soms overlijdt de kat direct, in andere gevallen krijgt de kat diverse andere symptomen. Buikpijn, niet willen eten en drinken en zwarte diarree met bloedstolsels en slijm zijn redenen om je kat zo snel mogelijk te laten onderzoeken op de kattenziekte.

Een dierenarts kan via een ontlastingsonderzoek de kattenziekte opspeuren. Je kat zal diverse medicijnen en een infuus nodig hebben om het braken en de diarree te stoppen. Helaas is de kans relatief groot dat je kat zal overlijden. Als je meerdere katten hebt, zijn zij waarschijnlijk ook besmet. De kattenziekte is zeer besmettelijk en blijft nog lang aanwezig in en rondom je huis. Het virus is bovendien resistent tegen de meeste schoonmaakmiddelen.

Aangezien de kattenziekte zeer besmettelijk is én lang aanwezig blijft, is voorkomen absoluut beter dan genezen. Voorkom dat je kat deze ziekte krijgt door je huisdier om de drie jaar te laten vaccineren. Kittens moeten vaker gevaccineerd worden. Raadpleeg je huisarts voor advies omtrent de vaccinaties. Daarnaast gelden bij overgeven en zwarte ontlasting bij een kat én diverse andere symptomen dat je alert moet zijn en bij twijfel altijd even beter je dierenarts kan contacteren.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *