Loopt jouw kat regelmatig door het bos of de tuin? Wees dan alert op teken bij katten. Een teek is een klein, spinachtig beestje die zich volzuigt met bloed. Hoewel een tekenbeet vaak ongevaarlijk is, is het wel belangrijk om de teek te verwijderen. Een teek op een kat kan namelijk verschillende ziektes overdragen.
In dit artikel lees je alles over hoe erg een tekenbeet is, wat je moet doen als er een teek op je kat zit en hoe je ontdekt of je kat de ziekte van Lyme heeft.
Hoe erg is een teek bij een kat?
Teken zijn kleine, spinachtige beestjes die leven in bosachtige gebieden. Ze zijn echter ook dol strooisel, mos en gras. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel katten een tekenbeet oplopen in hun eigen tuin. Een teek heeft bloed nodig om te overleven en gaat hierbij op zoek naar mensen en zoogdieren.
Een teek op een kat is over het algemeen onschuldig. Als je de teek zo snel mogelijk én correct verwijderd, is de kans groot dat je kat nergens last van zal hebben. Verwijder je de teek niet, dan kan de teek verschillende ziektes overdragen. Denk hierbij aan de ziekte van Lyme, Ehrlichia en anaplasmose.
Wees alert op tekenbeten als je kat buiten is geweest. Controleer je kat als hij thuis komt en overweeg om een tekenband aan te schaffen als je kat graag op stap gaat. Ook speciale pipetten en antiparasietmiddelen kunnen helpen om teken te voorkomen. Overleg met je dierenarts als je één van deze middelen wilt gaan gebruiken.
Loopt je kat graag door je eigen tuin? Ruim strooisel en mos dan zo snel mogelijk op en laat het gras niet te hoog groeien. Zo voorkom je dat je een fijne leefomgeving voor teken creëert. Hier hebben je kat, andere huisdieren en jijzelf profijt van.
Wat moet je doen na tekenbeet bij kat?
Als eerst is het belangrijk om een teek en een tekenbeet te herkennen. Soms zie je een teek door de vacht van je kat lopen als hij buiten is geweest. De teek heeft zich nog niet vastgebeten en kan makkelijk verwijderd worden. Maak de teek direct dood voordat hij de kans krijgt om opnieuw toe te slaan.
Als de teek zich wel heeft vastgebeten, is de kans groot dat hij op een warme plek zit. Denk hierbij aan de nek, de oren, de poten en de kop van je kat. Een teek is zwartbruin van kleur en vormt een bolletje. Dit bolletje kan één centimeter groot worden zodra hij is volgezogen met bloed.
Heb je een tekenbeet gevonden? Schuif de haren rondom de tekenbeet dan goed opzij. Met behulp van een pincet of tekenpen trek je de teek er in één rustige, rechte beweging uit. Zorg dat je de volledige teek verwijderd en dat je niet hoeft te wrikken. Maak vervolgens de wond schoon met water en zeep.
Goed om te weten: gebruik geen jodium, alcohol, zeep of olie voordat je de teek hebt verwijderd. Je kunt de kans op besmettingen hierdoor namelijk verhogen. Uiteraard is het wel belangrijk om je handen goed te wassen voordat je aan de slag gaat en te werken met een schoon pincet of tekenpen.
Is de teek niet volledig verwijderd? Neem dan contact op met de dierenarts. Het is erg belangrijk dat de teek er in zijn geheel uit gaat. Zo niet, dan kan de wond gaan zweren of kan je kat alsnog ziek worden.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Hoe weet je of de kat de ziekte van Lyme heeft?
Teken kunnen bij katten de ziekte van Lyme veroorzaken. Het is daarom van belang dat de teek niet de kans krijgt om ziektes over te dragen. Je voorkomt dit door de teek binnen 24 uur te verwijderen.
Je herkent de ziekte van Lyme bij katten door te letten op de volgende symptomen: koorts, slaperig, weinig eetlust, braken, diarree, stijfheid, mank lopen, benauwdheid, nierproblemen en bloedingen op de huid. Vertoont je kat één of meerdere symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
Als je kat de ziekte van Lyme heeft, zal hij een aantal weken antibiotica moeten gebruiken. De dierenarts kan je meer vertellen over de behandeling. In sommige gevallen blijft de kat drager van de ziekte. Zodra zijn weerstand lager is, kunnen bepaalde verschijnselen terug keren.
Met name in de zomer komen teken vaak voor. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, raden we je aan om een tekenband of pipet te gebruiken als je kat graag buiten rondloopt. Controleer je kat bovendien dagelijks. Naast de ziekte van Lyme kunnen teken namelijk andere ziektes overdragen. En dat terwijl het voorkomen én verwijderen van een tekenbeet bij een kat niet heel ingewikkeld is!