Wat zegt de ademhaling van de kat over de gezondheid?

kat ademt zwaar

Meest recente update: mei 30, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Katten zijn fantastische huisdieren. Het ene moment rennen ze met een noodvaart door je huiskamer en springen ze overal overheen, het andere moment liggen ze op een verstopte plek een tukje te doen. Waarna ze weer rustig verder gaan met ravotten en jagen! Het lijkt soms wel of hun energie nooit opraakt. Toch kunnen katten wel degelijk ook ziek worden.

Wat als mijn kat zwaar ademt?

Als het je opvalt dat je kat zwaarder ademt, is dat vervelend. Want je merkt dan ook dat je kat minder energie heeft. Je huisvriend zal steeds vaker liggen slapen en minder actief zijn. Dit is een teken dat er iets mis is. Maar ook een snelle ademhaling bij je kat geeft aan dat je kat ziek kan zijn.

Het kan nooit kwaad om de ademhaling van je kat altijd een beetje te observeren. Je hoeft dan niet meteen elk moment van de dag te luisteren hoe je kat ademhaalt, maar als je merkt dat hier iets aan is veranderd, is het goed om een afspraak te maken met je dierenarts.


Deze zal dan samen met jou kijken waar het precies aan scheelt en wat hier de oorzaak van kan zijn.

Waarom ademt een kat sneller?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom de ademhaling van je kat veranderd is. De ademhaling kan zwaarder zijn dan normaal, maar hij kan ook sneller zijn. Ademt je kat zwaar, of heeft je kat een snelle ademhaling? We zetten een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rijtje.

  • Stress en angst kunnen er een reden voor zijn dat je kat sneller ademhaalt. Je kat voelt zich niet op zijn gemak en uit dat op deze manier. Laat dan zo snel mogelijk achterhalen wat hier de oorzaak van kan zijn.
  • Als je kat koorts heeft, dan leidt dit ook tot een snellere ademhaling. Je kat ademt snel en oppervlakkig, maar dat gaat over het algemeen ook weer over als de koorts weg is. Het is dan zaak de oorzaak van de koorts te laten achterhalen.
  • Hartproblemen zijn een belangrijke reden van een veranderde ademhaling van je kat. Deze kan zwaarder of sneller gaan ademen om genoeg zuurstof binnen te blijven krijgen. Dit wordt namelijk bemoeilijkt door een verminderde pompfunctie van het hart.
  • Heeft je kat snelle ademhaling? Een vergiftiging kan hier ook de oorzaak van zijn. Ook een zwaardere ademhaling behoort tot de tekenen dat je kat wel eens iets verkeerds gegeten kan hebben op een van zijn of haar uitstapjes buiten de deur.
  • Longproblemen zijn natuurlijk een belangrijke reden waarom je kat zwaarder of sneller ademhaalt. Het is belangrijk met je dierenarts goed door te nemen welke behandeling hier op zijn plaats is.

Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe kan de dierenarts jouw kat helpen?

Een dierenarts kan jouw kat helpen als je merkt dat deze last heeft van een snellere of zwaardere ademhaling. Maak een afspraak en ga langs bij de dierenarts als je het niet helemaal vertrouwt. Je dierenarts zal dan eerst in een gesprek met je doornemen wat er precies speelt, hoelang dit al duurt en hoe je kat zich nu gedraagt.

Aan de hand van de bevindingen zal de arts zich al een idee vormen van de precieze oorzaak. Toch is een lichamelijk onderzoek over het algemeen ook nodig. De dierenarts zal voelen of er zich onregelmatigheden bevinden op het lichaam van je kat, de temperatuur opnemen en kijken of de hartslag in orde is.

Ook wordt er goed gecheckt hoe de ademhaling van je kat klinkt. Je dierenarts weet als geen ander hoe een ademhaling bij je huisdier moet klinken en wat er mis kan zijn als deze anders klinkt dan normaal. Er kan ook een stethoscoop aan te pas komen om de longen goed te beluisteren.

Een bloedonderzoek of urineonderzoek kan ook nodig zijn als de oorzaak niet meteen gevonden kan worden. Aan de hand van wat hier dan uitkomt, is het mogelijk om een behandelplan op te stellen. Dit is de beste manier om je kat zich snel weer beter te laten voelen!

Hoe ziet een eventuele behandeling eruit?

Voor alle aandoeningen die iets met de longen te maken hebben zijn gelukkig goede behandelingen mogelijk. Een van de meest voor de hand liggende is om je kat medicatie te geven.

Je kat zal hier niet heel vrolijk van worden, maar in sommige gevallen is het gewoon niet anders. Je wil per slot van rekening graag dat je kat zich snel weer lekker voelt. Een of meerdere keren daags een pilletje of drankje geven is dan een kleine moeite om dit voor elkaar te krijgen.

Een ander dieet kan ook een oplossing zijn. Er is voor meerdere aandoeningen bij katten voeding te krijgen die deze aandoening te lijf gaat. Gelukkig is deze dieetvoeding voor jouw kat normaliter net zo smakelijk als andere voeding.

In ernstige gevallen kan zuurstoftherapie nodig zijn. Dit is een methode waarbij je kat aan de beademing gaat. Zo wordt de ademhaling weer verbeterd, wordt de stress op het hart van je kat minder groot en zal deze sneller kunnen herstellen.

Mocht er een onderliggende aandoening zijn die de ademhalingsproblemen voor je kat veroorzaakt, dan is het belangrijk om deze te laten behandelen. Naarmate deze aandoening verbetert, zal ook het zwaardere of snellere ademhalen verbeteren.

Mijn kat ademt weer normaal

Haalt je kat na de behandeling weer normaal adem? Gelukkig maar! Je hebt dan jouw kat geholpen weer beter te worden. Hopelijk blijft je vriendje nog lang, in goede gezondheid, bij je! Blij de ademhaling van je vriendje wel een beetje observeren en let er ook op als er andere gedragsveranderingen zijn. Vertrouw je het niet, schroom dan niet om de dierenarts te raadplegen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *