Ontwormen kat, zo kun je je kittens ontwormen

Ontwormen kat

Meest recente update: augustus 3, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

De ontworming van je kat is altijd belangrijk. Desondanks zijn er veel vragen over wanneer en waarom de ontworming bij een kat belangrijk is. In een notendop komt je kat bijna continu in aanraking met eitjes of wormen tijdens het buitenspelen. Wormen komen binnen via soortgenoten, prooidieren, vers vlees en ontlasting. Deze wormen kunnen niet alleen gezondheidsklachten bij het huisdier geven, maar ook bij de baasjes. Daarom is het belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen.

In dit artikel vertellen we je alles over het ontwormen van je kat. We gaan dieper in op kittens ontwormen, de wormen kuur voor je kat en op de vraag: Hoe vaak katten ontwormen?

Kittens ontwormen

Zodra de kat of poes wordt geboren komt het dier al in aanmerking met wormen. Via de moedermelk krijgen kittens namelijk spoelwormen binnen. Als de moederpoes ooit besmet is geweest met spoelwormen, dan is de kans groot dat een aantal larven in rust in bepaalde lichaamsweefsels zijn blijven leven.

Dit is voor de moederpoes niet schadelijk, maar als de kittens zijn geworpen worden de larven wakker. Hierna trekken zij naar de melkklieren om het lichaam te verlaten. Een spoelwormbesmetting kan ook opgelopen worden op plekken waar andere dieren hun behoeften hebben gedaan of door het eten van rauw vlees.

Als de kat regelmatig op jacht gaat en graag thuiskomt met een vogel of knaagdier, dan is de kans groot dat de kat last heeft van lintwormen. Lintwormen hebben altijd een tussengastheer nodig. Denk bijvoorbeeld aan vlooien, luizen en wilde prooien. Als de lintworm in de tussengastheer leeft en de kat deze gastheer opeet, dan ontwikkelt de lintworm zich verder in de kat.

Door je kat te ontwormen maak je de volwassen wormen dood. Larven zijn meestal niet vatbaar voor ontwormingsmiddelen. Daarom is periodieke ontworming zo belangrijk.

Zorg er ook voor dat je kitten/kat altijd goede voeding krijgt. Dit is heel belangrijke om gezondheidsklachten in de toekomst te voorkomen. Dierenartsen adviseren gepersonaliseerde voeding, afgestemd op de kenmerken en behoeften van de kat. Probeer voeding op maat met automatische leveringen hier (tot wel 30% goedkoper).

Kat ontwormen, welke soorten zijn er?

De lintworm bij je kat is een lange, platte worm die uit verschillende segmenten bestaat. Deze segmenten zitten vol met eitjes die vrijkomen wanneer de worm deels wordt uitgepoept. De segmenten lijken op kleine rijstkorrels en kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting, de ligplaats van de kat of in de haren rondom de anus. Deze worm is niet gevaarlijk voor mens of dier.

De spoelworm bij de kat, ook wel rondworm genoemd, komt in twee soorten voor. De toxocara cati wordt overgebracht van moederpoes op kitten door de moedermelk en de toxascaris leonina wordt doorgaans op katten overgebracht door contact met ontlasting van andere dieren. Deze wormen kunnen ook binnendringen wanneer de kat knaagdieren en vogels opeet.

Spoelwormen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van de kat en zijn baasjes. Naast de veel voorkomende lint- en spoelworm kan je kat ook last hebben van andere wormen. De spoel-, haak- en lintworm komen voor in het darmkanaal maar de kat kan ook last krijgen van longworm, haakwormen en hartworm. De laatste worm komt in Nederland niet voor, maar als jouw kat meegaat op vakantie in Zuid-Frankrijk dan is het belangrijk om je kat te beschermen tegen hartworm.

Ga hiervoor naar de dierenarts. De longworm komt bij de kat binnen wanneer het dier slakken heeft gegeten die besmet zijn met de longworm. De eitjes trekken door het hele lichaam waarna de wormen volwassen worden in de longen. Tot slot vind je de haakworm in het darmkanaal van de kat. Als je jouw kat ontwormt tegen de spoelworm, ontworm je vaak ook tegen de haakworm.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Deze gezondheidsklachten voorkomen zonder ontworming van je kat

De meeste volwassen katten en poezen krijgen vrijwel geen last van zichtbare klachten bij wormen. Je merkt pas dat je kat besmet is op het moment dat de kat zodanig verzwakt is dat hij zich anders gedraagt. Er zijn verschillende symptomen waar je op moet letten om erachter te komen of jouw kat wormen heeft.

  • let op zichtbare wormen of lintwormsegmenten in de ontlasting
  • braken, hierbij zijn wormen soms zichtbaar
  • diarree, eventueel met bloed en/of zichtbare wormen
  • snel gewichtsverlies
  • benauwdheid (long- en hartworm)
  • een slechte conditie
  • een bolle of opgezette buik
  • opvallend doffe vacht

Als je dergelijke symptomen ziet dan is het verstandig om contact te maken met de dierenarts. De dierenarts kan onderzoeken met welke worm je huisdier besmet is, waarna er een gericht behandelplan gemaakt kan worden. In sommige gevallen werken wormenmiddelen niet of onvoldoende om de besmetting te verhelpen. Je kunt dus proberen om een wormenmiddel toe te dienen, maar als dit niet of niet voldoende werkt is het raadplegen van de dierenarts aan te raden.

Ontworming kat

Hoe vaak kitten ontwormen?

In de regel moet je jouw kitten ontwormen bij een leeftijd van drie, vijf en zeven weken, je kunt dit wel zien als het kitten ontwormen schema. Hierna moet je iedere maand je kittens ontwormen tot een leeftijd van zes jaar. Verblijven de kittens bij de moederpoes? Dan moet je de moederpoes ook ontwormen.  Door zowel de kittens als de kat te ontwormen, voorkom je her besmetting binnen het nest. Houd de verblijfplaats van de kittens goed schoon en voorkom dat de kittens last krijgen van vlooien om wormen zo goed mogelijk tegen te gaan.

Hoe vaak kat ontwormen?

Je kat ontwormen is een klus die je je hele leven zal moeten doen. Volwassen katten en poezen dien je minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Heeft de kat vlooien gehad? Dan is een ontwormingskuur aan te raden, omdat de vlooien besmet kunnen zijn met lintwormen.  Is jouw kat een echte jager of woon je in gebieden waar de vossenlintworm voorkomt? Bijvoorbeeld in Zuid-Limburg, Oost-Groningen of de Ardennen, dan is het aan te raden om de kat regelmatiger te ontwormen.

Hoe frequent de ontworming voor jouw kat moet zijn, kun je het beste overleggen met de dierenarts. Heb je een binnenkat, dan is ontworming ook noodzakelijk. De modder onder je schoenen kan namelijk larven bevatten. De wormen kuur kat vind je op onze website, en ook premium voeding helpt je kat een betere gezondheid te krijgen.

Ontwormen kat om gezin te beschermen

De meeste wormen waar katten doorgaans last van hebben, zijn niet schadelijk voor mensen. Zo komt het vrijwel nooit voor dat katten hart- of longwormen overbrengen op hun baasjes. Een besmetting met een lintworm is mogelijk, al gebeurt dit ook vrijwel nooit.

Je kat kan een lintworm bijvoorbeeld op jou overbrengen wanneer je een besmette vlo inslikt. Haakwormen kunnen binnendringen wanneer je met blote voeten over besmette grond loopt. De larven kunnen zich ingraven in de huid waarna je last krijgt van irritatie en jeuk.

Haakwormen zijn niet levensgevaarlijk voor mensen. Spoelwormen zijn daarentegen voor mensen, met name kinderen, het meest gevaarlijk. Katten kunnen spoelwormen sneller overbrengen op mensen omdat de larven jaren kunnen overleven in de grond. Ben je bijvoorbeeld aan het tuinieren of speelt je kind in de zandbak waar de kat ook wel eens rond rolt? Dan bestaat er een kans dat je besmet raakt met spoelwormeitjes.

In de meeste gevallen kan ons immuunsysteem het probleem zelf aanpakken. Soms komt het echter voor dat de larven zich door het lichaam gaan verplaatsen. Tijdens de verplaatsing kunnen ze ernstige schade toedoen. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij de larven van de spoelworm zich door de ogen bewogen. Dit leidde soms tot blindheid. Alle reden om je kat regelmatig te ontwormen om je kat en je gezin te beschermen tegen wormen.

De klus ‘ontwormen kat’ is niet altijd even leuk om te doen. Toch is het heel belangrijk om de gezondheid van je kat en kittens te garanderen. Kittens ontwormen wordt soms nog wel eens vergeten, maar is zoals je hebt kunnen lezen in het ‘ontwormen kitten schema’ hierboven ook erg belangrijk. Je kat ontwormen zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Dat gun jij je kat toch ook?

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *