Kattenkrabziekte | Ziek worden van een kattenkrab?

kattenkrabziekte

Meest recente update: juli 10, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

De kattenkrabziekte is een ziekte veroorzaakt door een kattenkrab of bijt. Katten dragen in veel gevallen de bacterie Bartonella bij zich en mensen kunnen hier ziek van worden. Katten worden hier zelf niet ziek van, maar geven het over wanneer ze bijvoorbeeld een open wond likken of er een veroorzaken door bijten of krabben. 

In dit artikel gaan we in op de kattenkrabziekte en de bartonella bacterie. Ook gaan we in op kattenkrabziekte symptomen en behandelingen voor mensen en katten.

Wat is de kattenkrabziekte?

De kattenkrabziekte is een bacteriële infectie die je oploopt doordat je gebeten of gekrabd bent door een kat. Ook door het likken van je open wond kan je kat de bacterie op je overbrengen. Na ongeveer drie tot veertien dagen na de infectie kan je de gevolgen ervan gaan merken. Het duurt altijd even voordat je er ziek van wordt.

Een groot gedeelte van de katten is besmet (ongeveer 56%) met de bartonella bacterie en door vlooien kan de bacterie overgedragen worden naar andere katten. Mensen kunnen elkaar overigens niet aansteken. Het lijkt erop dat mensen de bartonella bacterie ook kunnen krijgen door een vlo of een teek, al is het veel gebruikelijker dat dit gebeurt door een kat. Vandaar ook de naam ‘kattenkrabziekte’.

Kattenkrabziekte symptomen mens

Het is belangrijk om snel te signaleren of je de kattenkrabziekte hebt, het kan namelijk voor vervelende plekken zorgen en mensen gaan ervoor naar het ziekenhuis. Om erachter te komen of je er last van hebt, kun je letten op de volgende kattenkrabziekte symptomen:

 • Opgezwollen lymfeklieren (rond de nek, het hoofd en armen)
 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Slechte eetlust
 • Blaren / zwelling op de plek van de wond
 • Jeuk
 • Gewichtsverlies
 • Schorre keel

Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Risicogroepen

Voor iemand die van goede gezondheid is hoeft de kattenkrabziekte en de bartonella bactorie nog niet direct groot alarm te zijn. Mensen met een slecht immuun systeem moeten alleen wel oppassen. Ook kinderen moeten oppassen om geen krattenkrab te krijgen en de ziekte op te lopen. Val je in een van de volgende groepen, dan is het ook verstandig op te passen.

 • Orgaantransplantatie gehad
 • HIV of AIDS
 • Kanker
 • Diabetes
 • Slecht immuunsysteem

Kattenkrabziekte ervaringen

Gelukkig hebben wij persoonlijk nog nooit last gehad van de gevolgen van de kattenkrabziekte. Als we op het internet zoeken zijn er wel veel verschillende ervaringen te vinden, de een heftiger dan de andere. Het is niet verstandig blind te vertrouwen op deze ervaringen, al geeft het je wel een goed beeld wat er kan gebeuren. Ben je zelf heel gezond, dan heb je minder te vrezen. 

“Ik heb twee lange kattenkrabben onder mijn ogen en een op mijn ooglid. Er vormt zich wat pus en ik heb last van krampen in verschillende plekken. Ik heb veel water gedronken, maar het lijkt niet te helpen.”

“Ik vertoonde geen van de typische kattenkrabziekte symptomen zoals opgezwollen lymfeklieren, vermoeidheid of koorts. Wel had ik heel veel last van jeukende uitslag over mijn hele lichaam.”

Kattenkrabziekte behandeling

Om de kattenkrabziekte bij mensen te behandelen is het verstandig om direct nadat je een kattenkrab hebt gehad de wond te ontsmetten met een beetje alcohol. Hierdoor kan de infectie in de meeste gevallen niet overslaan. 

Ook antibiotica kan uitkomst bieden voor sommige mensen op het moment dat er erge symptomen zijn, al gaat het in de meeste gevallen vanzelf over en heb je geen behandeling nodig. Dit verschilt echter per persoon.

Wel kan de kattenkrabziekte erg pijnlijk zijn met uitslag of bulten. Hiervoor kun je gewone pijnstillers nemen zoals paracetamol of ibuprofen. Zorg er vooral bij kleine kinderen voor dat je er op tijd bij bent en de wond ontsmet. Hierdoor voorkom je de meeste problemen.

Kattenvoer is dé manier om de gezondheid van je kat op pijl te houden. Het juiste voedsel zorgt ervoor dat de spijsvertering van je kat op orde is en blijft en dat jouw kat de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Experts hebben een test voor je gemaakt met tien eenvoudige vragen waarna je een gepersonaliseerd voedingsplan krijgt, op maat voor jouw kat. Lees hier snel verder en ontdek de voordelen.

Voorkomen van de kattenkrabziekte

Uit onderzoek blijkt dat jonge katten tot 1 jaar de meeste kans hebben om de ziekte over te dragen. Ze zijn vaak nog speels en proberen je te bijten of te krabben. Hierdoor wordt soms je huid ‘gebroken’ en loop je dus het risico om besmet te raken.

Je kunt dit voorkomen door je kat te testen op de bartonella bacterie en door regelmatig te ontvlooien. Hieronder vind je en overzicht met belangrijke maatregelen die je kunt treffen om de kattenkrabziekte te voorkomen:

 • Vlooien regelmatig bestrijden, ook preventief
 • Was je huid direct na een beet of kattenkrab en ontsmet de wond met alcohol
 • Neem bij diepe wonden contact op met je arts om er zeker van te zijn dat je niets opgelopen hebt
 • Neem een kat die getest is en minstens een jaar oud is
 • Laat je kat je wonden niet likken 
 • Wees voorzichtig met het spelen met je kat, zorg dat je niet gebeten wordt
Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *