Graanvrij kattenvoer, is kattenvoer zonder graan gezond?

Graanvrij kattenvoer

Graanvrij kattenvoer komt de laatste jaren steeds vaker voorbij. Veel baasjes denken dat kattenvoer zonder granen gezonder is dan traditioneel kattenvoer, maar is dat eigenlijk wel zo?

We willen natuurlijk allemaal een gezond en blij huisdier. In dit artikel leer je of graanvrij kattenvoer zinvol is, ontdekken we wat de beste graanvrije kattenbrokken zijn en waar je nog meer op moet letten bij het voeren van je kat.

Wat is graanvrij kattenvoer?

Graanvrij kattenvoer is, zoals de naam al doet vermoeden, voer zonder granen. Katten zijn van nature echte carnivoren, toch bevatten veel traditionele kattenbrokken een laag vleesgehalte en een hoog percentage granen. 

De onderstaande granen worden vaak verwerkt in traditionele kattenbrokken:

 • Tarwe
 • Haver
 • Mais
 • Soja
 • Gerst

Graanvrij kattenvoer bestaat grotendeels uit vlees. Daarnaast bevatten graanvrije kattenbrokken belangrijke vitamines en mineralen zoals groenten en fruit. 

Verder worden aan graanvrije kattenbrokken vaak aardappelen en rijst toegevoegd omdat dit bindmiddel makkelijker te verteren is dan graan.

Waarom kattenvoer zonder granen?

Kattenvoer zonder granen

Katten zijn echte vleeseters. Dit blijkt al uit de structuur van hun kaken en de tanden. Waar een herbivoor platte kiezen heeft, zijn de tanden van een kat veel puntiger. Katten hebben puntige hoektanden nodig zodat ze hun prooi kunnen vasthouden en de stukjes vlees kunnen afscheuren.

Katten eten het liefste vlees; het spijsverteringskanaal van de kat is volledig afgestemd op vlees eten. Daarnaast bevat vlees de volgende belangrijke voedingsstoffen voor iedere kat:

 • Hoog eiwitgehalte
 • Laag vetgehalte
 • Weinig koolhydraten

Zoals je leest kunnen katten dus prima leven zonder granen. Het is bewezen dat veel katten gezondheidsklachten krijgen wanneer je ze voert met granen. Gezondheidsklachten die kunnen optreden zijn diarree, maagproblemen of andere intoleranties.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van kattenvoer zonder graan?

Katten hebben een hoog percentage eiwitgehalte nodig in hun voeding. Dit eiwitgehalte kan je het beste halen uit vlees. 

Niet al het graanvrije kattenvoer bevat het juiste vleesgehalte, een percentage van minimaal 70% is ideaal voor een kat. Vind hier meer informatie over onze favoriete keuze voor graanvrije kattenbrokken.

Top 3 graanvrije kattenbrokken

Nu we het erover eens zijn dat graanvrije kattenbrokken beter zijn voor de gezondheid van je kat, hebben we een top 3 gemaakt van kattenbrokken zonder graan.

1. Kattenvoer op maat

Met kattenvoer op maat wordt aan de hand van een online vragenlijst een voedingsplan op maat samengesteld. De 10 vragen hebben betrekking op de conditie, de leeftijd, het geslacht, het ras en de allergieën/gezondheidsklachten van je kat.

 Op basis van je antwoorden zal het algoritme een voedingsplan op maat berekenen. Kattenvoer op maat is hypoallergeen en graanvrij. 

Een groot voordeel van deze voeding is dat de voeding zich automatisch aanpast naarmate je kat ouder wordt. Daarnaast wordt dit kattenvoer maandelijks geautomatiseerd en gratis thuisbezorgd.

2. Orijen Fit & Trim Cat 5,4 KG

Deze graanvrije kattenvoeding bevat veel dierlijke eiwitten, zoals scharrelkip, kalkoen, in het wild gevangen vis en scharreleieren. 

Orijen Fit & Trim is beperkt qua vetten en koolhydraten. Hierdoor houdt jij kat altijd voldoende energie en zal hij lekker in zijn vel zitten.

Het nadeel van deze kattenvoeding is dat het een stuk duurder is dan kattenvoer op maat.

3. Biofood Cat Sensitive Coat & Stomach

Biofood staat bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige kattenvoer. Er wordt veel aandacht besteed aan de juiste ingrediënten voor een gezonde kat:

 • Verse en gedroogde zalm
 • Zoete aardappel
 • Veel Omega-3 en Omega-6 vetzuren
 • Groente en fruit


Door deze ingrediënten is het kattenvoer makkelijk verteerbaar en vinden katten de voeding ook echt lekker. Er zijn verder geen kunstmatige ingrediënten toegevoegd.

Wil je jouw kat lekker laten genieten van graanvrije kattenbrokken? Dan is Biofood een goede keuze. 

Waarom zit er dan toch graan in de meeste kattenbrokken?

Ondanks dat katten geen graan nodig hebben om te overleven, kunnen granen wel dienen als waardevolle energieleverancier van eiwitten, vitamines en mineralen. 

Het is dus gelukkig niet zo dat alles behalve vlees schadelijk is voor je kleine vriend. Wilde katten knabbelen immers ook aan planten, insecten waarbij kleine hoeveelheden graan in hun maag terecht komen. 

Wanneer je katten alleen (spier)vlees zou geven, zou de belasting op hun nieren te groot worden. Het is dus goed dat je altijd kattenvoer kiest met een bepaalde hoeveelheid vezels, zoals groenten, fruit, of aardappelen bijvoorbeeld.

Granen worden vaak gebruikt vanwege kostenbesparingen, hierdoor kan de fabrikant zijn producten goedkoper verkopen en daardoor heb jij dus goedkoper kattenvoer. Helaas is goedkoop kattenvoer kopen vaak een slechte keuze voor de gezondheid van je kat.

Het beste kattenvoer

Eerder hebben wij al een artikel geschreven over het beste kattenvoer. Op basis van criteria zoals: prijs/kwaliteit/gezondheid hebben we een top 10 beste kattenvoer gemaakt.

Spoiler-alert: de winnaar van deze test is kattenvoeding op maat. Op basis van een online vragenlijst beantwoord je 10 persoonlijke vragen over je kat. Aan het einde van de vragenlijst krijg je een GRATIS voedingsplan die precies geschikt is voor jouw kat.

Graanallergie katten

Heeft je hond last van een allergie of intolerantie? Dan adviseren we je om over te stappen op hypoallergeen kattenvoer. Deze voeding houdt rekening met allergieën en intoleranties voor onder andere granen.

Mocht je kat last hebben van een graanallergie of een andere kattenallergie dan kan je dit herkennen aan de volgende symptomen:

 • Veel krabben
 • Haaruitval
 • Overgeven 
 • diarree
 • Een rode huid

Wanneer je constateert dat je kat last heeft van een graanallergie moet je dit door een dierenarts laten vaststellen. 

Eliminatiedieet kat graanallergie

De meeste dierenartsen adviseren een eliminatiedieet wanneer er sprake is van een voedselallergie bij katten. Bij een eliminatiedieet krijgt je kat ongebruikelijke eiwitbronnen die normaal geen deel uitmaken van de dagelijkse voeding.

Tijdens een eliminatiedieet mag je kat 8 weken geen andere voeding krijgen. Puur om vast te stellen waar de allergie bij je kat vandaan komt.

Zijn granen in kattenvoer schadelijk?

Wanneer kattenvoer veel granen bevat zal je kat moeite hebben met het verteren van koolhydraten zoals zetmeel. Ook kunnen katten sneller dik worden door koolhydraten en de hoge energiedichtheid in granen.

Daarnaast kan graan de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden. Tenslotte kunnen urinekristallen zich makkelijker vormen.

Toch hoeft kattenvoer met graan niet per se schadelijk te zijn voor iedere. In de basis kunnen katten granen goed verteren. Daarnaast zijn de eiwitten, vetten, mineralen en vitamines in granen een welkome toevoeging aan de dagelijkse voeding van je kat. Echter kan dit ook uit hypoallergeen kattenvoer worden gehaald.

In het geval dat een kat lijdt aan bijvoorbeeld kanker is graanvrije kattenvoeding aanbevolen. Kankercellen halen hun energie onder meer uit de afbraak van koolhydraten. 

Welke voordelen hebben graanvrije kattenbrokken?

Graanvrije kattenbrokken

Zoals eerder aangegeven zijn katten echte vleeseters. De meeste graanvrije kattenvoeding heeft een hoger vleespercentage dan goedkoop kattenvoer.

De eiwitten die in vlees zit zijn erg belangrijk, omdat je kat de eiwitten omzet in energie. Ook zal graanvrij kattenvoer de bloedsuikerspiegel gezond houden op de lange termijn. 

Tenslotte zal je kat graanvrij kattenvoer makkelijk kunnen verteren waardoor de nieren minder sneller worden aangetast en de ontlasting van je kat vaster wordt.

Veelgestelde vragen over graanvrij kattenvoer

Graanvrij kittenvoer bevat geen granen en een hoog vleesgehalte (idealiter meer dan 70%). Daarnaast zitten er belangrijke mineralen en vitamines in graanvrij kittenvoer. Aan graanvrij kittenvoer wordt vaak rijst of aardappelen toegevoegd omdat dit makkelijker te verteren is dan graan.

Er komt steeds meer aanbod voor graanvrije brokken. De beste graanvrije brokken voor je kat bevatten een hoog vleespercentage (minimaal 70%) in combinatie met gezonde vitaminen en mineralen. 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Automatische leveringen katten- en hondenvoeding?👇Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Maandelijks GRATIS thuisbezorgd
 30% GOEDKOPER dan je huidige voer
  De winnaar van het Beste product van het Jaar 2021 - 2022