Meest recente update: juni 3, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
De ziekte van Weil is een vervelende ziekte. De ziekte van Weil kan ontstaan door contact met urine van de rat in water. De bacterie kan het lichaam binnen komen via slijmvliezen of wondjes. Honden die graag zwemmen kunnen zo sneller besmet raken. Lauw en amper stromend water zijn goede broedplaatsen voor de bacterie, let daarom op deze waterplaatsen extra goed op.
In 1886 werd de ziekte voor het eerst ontdekt door Adolf Weil. Als een hond wordt blootgesteld aan de Leptospirose bacterie hoeft hij niet altijd ziek te worden. Er zijn veel honden die helemaal geen symptomen vertonen. Ondanks dat de hond geen symptomen vertoont op dat moment, kan hij wel andere dieren aansteken met de bacterie.
De ziekte van Weil is een zoönose, dit wil zeggen dat de ziekte van dier op mens overdraagbaar is en andersom. In Nederland komt de ziekte door vaccinatie nog maar weinig voor. De ziekte van Weil wordt ook wel Leptospirose genoemd, naar de bacterie die het veroorzaakt. Er zijn wel meer dan 20 verschillende types Leptospirose gevonden die voorkomen.
Wat is de ziekte van Weil bij honden
Niet alle dieren zijn vatbaar voor de ziekte. Mensen, honden en koeien zijn wel vatbaar voor de Leptospirose bacterie, zij kunnen er erg ziek van worden. De ziekte komt het meeste voor in de zomer of de herfst. Jachthonden lopen een groter risico om Weil op te lopen, dit komt door de plaatsen waar ze komen en het contact met wilde dieren.
Wat zijn de symptomen?
Meestal ontstaan griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn en misselijkheid. Andere ziekte van Weil symptomen zijn:
- Afwezigheid
- Slecht of niet meer eten
- Braken en diarree (af en toe met bloed)
- Geelzucht
- Koorts
- Gewrichts- en spierpijn
- Veel drinken en plassen er kan zelfs nierfalen ontstaan wat kan leiden tot niet meer plassen.
- Neurologische afwijkingen
- Slijmvliesbeschadigingen van bek, ogen en geslachtsdelen
Dit zijn de belangrijkste symptomen bij de ziekte van Weil bij honden. Nu zou je het kunnen herkennen als het voorkomt bij jouw hond.
Deze symptomen ontstaan meestal binnen 4 tot 12 dagen na contact met de besmetting. De infectie slaat meestal voornamelijk op de nieren en de lever. In ernstige gevallen kan er geelzucht ontstaan. Dit kan je het beste zien in de ogen van de hond, welke dan gelig verkleuren. Geelzucht duidt altijd op een infectie in de lever. Dit ontstaat doordat de bacterie levercellen kapot kan maken.
Honden kunnen als gevolg van de infectie ook last krijgen van problemen met de bloedstolling, wat zich kan uiten in: bloeduitstortingen, bloed bij het braken of in de urine en bloed in de ontlasting. De ziekte kan dodelijk af lopen, maar dit hoeft niet altijd te gebeuren.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Weil?
Zoals eerder aangegeven is een van de belangrijkste oorzaken, contact met besmet water. Hoewel de ziekte voornamelijk door de urine van ratten overgedragen kan worden, kunnen ook andere zoogdieren zoals: het rund, paard of varken de ziekte bij zich dragen.
Knaagdieren kunnen de bacterie ook bij zich dragen, maar worden er zelf zelden ziek door. Een hond kan dus niet alleen via besmet water besmet raken, maar bijvoorbeeld ook door het eten van een kadaver of een bijtwond van een ander dier. Het is belangrijk de belangrijkste oorzaken ziekte van Weil te herkennen, om zo je hond te kunnen beschermen, tegen het oplopen van deze vervelende ziekte.
Reuen lopen vaak meer risico de ziekte op te lopen, omdat ze vaak aan urine van andere honden likken.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld aan de hand van symptomen en bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar antilichamen tegen Leptospirose in het bloed.
Kan mijn hond genezen van de ziekte van Weil?
Een hond kan zeker genezen, met de goede tijdige behandeling. De hond wordt behandeld met antibiotica. Soms moet de hond aan een infuus. En in sommige gevallen als dit mogelijk is krijgt de hond zelfs nierdialyse. Soms is het nodig om een tweede antibioticakuur thuis te gebruiken.
De hond is dan niet meer ziek, maar kan anders via de urine weer andere honden of mensen aansteken met de bacterie. Je hond houdt dus niet de ziekte van Weil, hij kan volledig herstellen van de ziekte. Wel is het belangrijk op tijd actie te ondernemen bij de symptomen van de ziekte van Weil.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is in Nederland mogelijk je hond te laten vaccineren tegen de ziekte, dit gebeurt vaak al op jonge leeftijd. In Nederland is de vaccinatiegraad hoog. Mede hierdoor komt de ziekte momenteel niet vaak voor onder honden.
Is er een vaccinatie voor de ziekte van Weil?
Honden kunnen jaarlijks een Vaccinatie ziekte van Weil krijgen. Sinds 2013 is er een nieuwe vaccinatie beschikbaar. Deze vaccinatie beschermt tegen 4 verschillende varianten van de Leptospirose bacterie. Eerder vaccinaties beschermden maar tegen 2 varianten van deze bacterie.
Op de leeftijd van 9 weken wordt meestal de eerste enting tegen de ziekte gegeven in combinatie met de Parvo vaccinatie. Deze prik wordt herhaald met 12 weken. Hierna wordt de prik pas met een jaar herhaald. Voor de bescherming tegen de ziekte is het belangrijk elk jaar deze cocktail enting te herhalen.
De kosten van een jaarlijkse en start vaccinatie wegen meestal op tegen te kosten bij een eventuele behandeling van de ziekte. Buiten de kosten is het natuurlijk nooit fijn als je lieve hondenvriendje ziek wordt.