Plast je hond bloed? De oorzaken en behandeling uitgelegd

Hond plast bloed

Meest recente update: juni 10, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het kan behoorlijk schrikken zijn wanneer je hond bloed plast. We associëren bloed namelijk altijd met ernstige verwondingen of ziektes. 

In dit artikel lees je welke triggers verantwoordelijk kunnen zijn voor bloed in de urine van de hond. Naast het zo snel mogelijk bezoeken van de dierenarts vertellen we wat je nog meer moet doen als je hond last heeft van bloed plassen. 

Om het immuunsysteem en de natuurlijke afweer van je hond te beschermen, moet je altijd zorgen voor een evenwichtige, gezonde en natuurlijke voeding. 

Een goede voeding kan bloed in de urine bij honden voorkomen. Goed hondenvoer bevat geselecteerde ingrediënten in de ideale samenstelling om je hond te beschermen tegen ziektes zoals ontstekingen, infecties, etc. 

Ga direct naar het beste hondenvoer of bekijk onze top 10 met beste hondenvoer.

Moet ik direct naar de dierenarts als ik bloed in de plas van mijn hond zie?

Bloed in urine hond

Het is duidelijk dat je schrikt als je bloed ziet. Nu is het ook belangrijk om de juiste stappen te zetten, zodat je hond snel beter wordt. Is bloed in de urine een noodgeval? 

Feit is: als je bloed ontdekt in de urine van je huisdier, dan is er iets mis, omdat bloed in de urine nou eenmaal geen normale situatie is. 

Allereerst is het belangrijk om de hond goed te observeren en na te denken over de volgende vragen: 

  • Vertoont mijn hond afwijkend gedrag? 
  • Is mijn hond rusteloos, wil het de hele tijd plassen, maar kan het niet? 
  • Ruikt de urine van je hond anders dan normaal?
  • Drinkt je hond de laatste tijd veel of juist heel weinig?
  • Heeft je hond koorts/een verhoogde temperatuur?
  • Heeft je hond de hele dag in zijn bed gelegen en wordt hij nergens enthousiast van?

Op basis van de algemene toestand kun je vaak zelf al bepalen of de toestand van je hond een noodgeval is. 

Zelfs als je hond er verder best wel fit uitziet, moet je altijd zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts, zodat hij kan achterhalen wat de oorzaak is.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

De oorzaken achter bloed in urine hond zijn zeer divers en dienen altijd door een dierenarts opgehelderd te worden! Alleen op deze manier kan een effectieve behandeling worden uitgevoerd.

De mogelijke oorzaken van bloed bij urine hond zijn in de tabel hieronder uitgewerkt.

Mogelijke oorzaak hond plast bloedToelichting
UrineweginfectiesDeze worden vaak veroorzaakt door bacteriën die in de plasbuis zijn opgestegen en in de blaas terechtkomen. Vooral teven hebben hier last van vanwege hun kortere plasbuis. Antibiotica op recept is vaak de oplossing.
Urinestenen (blaasontsteking hond bloed)Urinesteentjes kunnen voorkomen in de plasbuis; blaasontstekingen bij je hond zijn vaak secundair aan de wrijving waaraan de blaas wordt blootgesteld door de steentjes die tegen het slijmvlies wrijven. Hierdoor ontstaat bloed in de urine van je hond.
Prostaatziekte bij reuenDe prostaat van de reu bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van de plasbuis en ook de blaas. Veranderingen in de prostaat kunnen invloed hebben op de urine.
Bijwerkingen van medicijnenSommige medicijnen kunnen een bloederige verandering in de urine veroorzaken. Of dit de reden is bij je hond moet door een dierenarts nagegaan worden met een medicatieplan.
Tumoren of poliepenTumoren of poliepen kunnen ervoor zorgen dat de urine bloederig wordt door de nieuw gevormde bloedvaten. Voor de diagnose van een vergroting van de omtrek is een echografisch onderzoek nodig.
Chronische ziektenZiekten als diabetes of infectieziektes gaan gepaard met bloedarmoede. De afbraakproducten van de rode bloedcellen, die optreden als onderdeel van de chronische ziekte, zorgen voor een rode kleur van de urine.

Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een diagnose mag alleen door een dierenarts worden gesteld! Hij of zij zal je hond grondig onderzoeken, de grootte van zijn urineblaas bepalen om een ​​verstopping van de plasbuis uit te sluiten. 

Het is raadzaam om alvast een vers urinemonster af te nemen en mee te nemen, zodat je dierenarts kan controleren op tekenen van infecties, urinestenen of andere onderliggende oorzaken. Om andere (metabole) ziekten uit te sluiten, zal een goede dierenarts ook een bloedonderzoek en/of echografisch onderzoek uitvoeren.

Met behulp van echografie kan de dikte van de blaaswand worden bepaald. Ook kunnen urinekristallen of poliepen worden gevonden. Tenslotte kan zelfs via een punctie steriele urine worden afgenomen voor verder belangrijk onderzoek.

In zeldzame gevallen kan het voor verdere diagnose nodig zijn om een ​​cystoscopie (dit is een inwendig onderzoek) te doen.

Je dierenarts kan het ook nodig vinden om een ​​röntgenfoto te maken om eventuele stenen in de urineblaas of in de urinewegen op te sporen. Deze urinestenen kunnen een verstopping in de blaas veroorzaken.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Bloed bij urine behandeling

De behandelingsopties zijn net zo gevarieerd als de oorzaken die de aanwezigheid van bloed in de urine kunnen veroorzaken.

In het algemeen geldt echter het volgende: Bij een blaasontsteking, die altijd erg pijnlijk is, ongeacht de oorzaak, heeft het toedienen van pijnstillers de hoogste prioriteit. Een dierenarts is in de beste positie om te beoordelen welke behandeling geschikt is.

Als een bacteriële infectie de blaasontsteking heeft veroorzaakt, zal je dierenarts een antibiotica voorschrijven. Een antibioticum wordt ook gegeven nadat een urinekatheter is geplaatst om te voorkomen dat een infectie de katheter opstijgt.

Soms kan het nodig zijn om onderhuids of in een ader vocht toe te dienen om de blaaslediging te bevorderen of om je hond van voldoende vocht en voedingsstoffen te voorzien.

Bij sommige hond is een verandering van dieet ook effectief om de pH-waarde in de urine te veranderen of om de vorming van blaaskristallen of blaasstenen te verminderen. Sommige blaasstenen kunnen met een goed dieet met succes worden opgelost.

Bij een chronische ziekte, die primair verantwoordelijk is voor het bloed in de urine, moet de ziekte zelf worden behandeld. Hiervoor is het belangrijk dat je dierenarts de oorzaak van de bloederige urine onderzocht heeft.

Wat moet ik doen als mijn hond bloed in de urine heeft?

Als je hond bloed in de urine heeft, moet je zeker naar de dierenarts gaan. 

Zijn er ernstige begeleidende symptomen zoals acute pijn, hoge koorts, lichte slijmvliezen of een harde maag, dan kun je ook direct bij de eerste hulp terecht! 

Om de tijd te overbruggen en in ieder geval de conditie van je hond niet te verslechteren, zijn er ook enkele tips die je zelf kunt uitvoeren.

  1. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je hond elke dag voldoende water heeft en drinkt. Sommige honden zijn erg “slechte drinkers”, dus het kan helpen om water aan het voer toe te voegen of het droogvoer vooraf te laten weken. Andere honden zullen eerder worden aangemoedigd om te drinken als er een verscheidenheid aan kommen van verschillende groottes en materialen wordt verstrekt. Laat je creativiteit de vrije loop bij het ontwerpen van de drinkmogelijkheden voor je lieveling.
  2. Zorg er in ieder geval voor dat je je hond regelmatig mee naar buiten neemt, zodat hij de gelegenheid heeft om te plassen en zijn blaas door te spoelen.
  3. Let op bij nat en koud weer: droog je hond altijd goed af en vermijd tocht en koude vloeren, geef hem altijd een warme hondendeken als basis.
  4. Praat ook met je dierenarts over alternatieve behandelingen zoals supplementen en/of acupunctuur. Het effect van cranberrysap tegen urineweginfecties is niet bewezen. Het kan echter geen kwaad om dit met vers water aan te bieden, omdat cranberrysap of cranberry-supplementen de gezondheid van de blaas kunnen verbeteren. Maar onthoud altijd dat deze huismiddeltjes een acute blaasontsteking niet kunnen genezen.
  5. Als je hond risico loopt op terugkerende urineweginfecties, moet je met je dierenarts praten over preventieopties, inclusief supplementen en speciale diëten.
  6. Om urinestenen te voorkomen of te voorkomen dat ze terugkeren, is vaak een speciaal dieet nodig om de pH en het mineraalgehalte van de urine te beïnvloeden. Het exacte dieet wordt voorgeschreven door je dierenarts en hangt af van welke stenen worden gediagnosticeerd. Het is in ieder geval erg belangrijk dat je hond voldoende water drinkt en regelmatig plast.
  7. Het behandelen en voorkomen van risicofactoren zoals obesitas, diabetes, en blaasstenen kan urineweginfecties en de gevolgen daarvan helpen voorkomen.

Conclusie

Plast je hond bloed bij de urine? Dan moet je vooral nooit twijfelen om naar de dierenarts te gaan. Een goede dierenarts is getraind op deze situaties en kan de oorzaak van bloederige urine dan ook snel vinden.

Er kunnen tal van oorzaken zijn als een hond urine plast, ga dus vooral niet direct van het ergste uit.

Het behandelplan wordt opgesteld via je dierenarts. Ook zijn er nog enkele tips die je zelf kan toepassen, zoals het geven van voldoende water, het uitlaten van je hond en eventueel het geven van cranberrysap.

Veelgestelde vragen over bloed urine hond

Mijn hond druppelt bloed, wat nu?

Mijn hond heeft donkere urine, wat nu?

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *