Het gevaar van suikerziekte bij honden

Suikerziekte hond

Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Als trotse eigenaar van een trouwe viervoeter heb je de meeste tijd natuurlijk plezier. Veel hondeneigenaren krijgen echter ook te maken met angsten, want je wilt natuurlijk niet dat je hond ziek wordt.

Een hond kan helaas te maken krijgen met verschillende ziektes en daarom is het ook belangrijk om het gedrag van je hond in de gaten te houden. Suikerziekte is een serieuze aandoening en ook honden krijgen daar soms mee te maken.

Denk je dat je hond suikerziekte heeft of wil je meer over deze aandoening weten? Dan is het geen slecht idee om dit artikel grondig door te lezen.

Komt suikerziekte bij honden vaak voor?

Veel hondeneigenaren vragen zich natuurlijk af of diabetes hond vaak voorkomt. Er zijn geen exacte cijfers, maar helaas komt diabetes bij honden regelmatig voor. Bij teefjes komt suikerziekte vaker voor dan bij reuen. Dit heeft onder andere met hormonen te maken.

Op veel vlakken is suikerziekte bij honden hetzelfde als bij mensen. Je hond krijgt niet genoeg insuline binnen en daardoor wordt het suikergehalte niet goed geregeld. Je hebt verschillende soorten diabetes bij honden.

Je hebt in de eerste plaats diabetes Type 1. Diabetes Type 1 is ernstig en komt vooral voor bij oudere honden. Diabetes Type 2 komt daarentegen voor bij jonge en oude honden. De suikers worden bij deze vorm niet goed opgenomen door het lichaam van de hond en daar kan ook een ziekte aan ten grondslag liggen. Dit wordt de Ziekte van Cushing genoemd.

Een hond kan daarnaast ook nog te maken krijgen met diabetes Type 3. Dit type komt voor bij teefjes die loops zijn. Tijdens de loopse periode worden er namelijk meer hormonen aangemaakt en die werken insuline tegen.

Wat zijn de mogelijke symptomen van suikerziekte bij honden?

Als hondenbezitter wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je hond suikerziekte heeft. Om die reden is het van belang om bewust te zijn van de suikerziekte hond symptomen. Sommige symptomen komen overeen met de symptomen die mensen met suikerziekte ervaren.

Een goed voorbeeld daarvan is dat honden met suikerziekte vaak dorst hebben en om die reden veel willen drinken. Uiteraard hoeft dit niet direct te betekenen dat een hond suikerziekte heeft. Ook na fysieke inspanning wordt een hond dorstig.

  1. Overmatig drinken (polydipsie)
  2. Overmatig plassen (polyurie)
  3. Onverklaarbaar gewichtsverlies
  4. Verhoogde eetlust (polyfagie)
  5. Lusteloosheid of vermoeidheid
  6. Troebele ogen of cataract
  7. Slechte vachtconditie
  8. Braken
  9. Zwakte of problemen met lopen

Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Veel plassen en constant honger

Een hond met suikerziekte moet ook veel plassen. Dit komt door het vele drinken. Ook hebben honden met suikerziekte vaker honger. De glucose wordt bij suikerziekte niet goed door het hondenlichaam opgenomen en daarom heeft een hond sneller last van energietekort.

Om die reden heeft je hond de neiging om meer te gaan eten. Eet je hond veel, maar merk je tegelijkertijd dat hij of zij dunner wordt? Dan is dit vaak geen goed teken, want daaruit blijkt dat de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen in het bloed. Ook braken en staar zijn symptomen van suikerziekte.

In de voorgaande alinea’s hebben we de verschillende symptomen van suikerziekte bij een hond besproken. Het is echter wel belangrijk om te markeren dat het vrij algemene symptomen zijn. Een specifiek symptoom hoeft natuurlijk niet te zeggen dat je hond suikerziekte heeft.

Doorgaans geldt dat hoe meer symptomen je hond heeft, hoe groter de kans dat er wel iets aan de hand is. Bij twijfel is het dan ook altijd verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Wat zijn de kosten voor de behandeling?

De kosten voor een suikerziekte behandeling bij hondenzijn afhankelijk van verschillende factoren. De dierenarts moet allereerst een diagnose stellen. Je bent dus allereerst geld kwijt aan de bloedonderzoeken. Heb je een hondenverzekering afgesloten? Lees dan goed de polisvoorwaarden door en kijk welke behandelingskosten worden vergoed.

Heb je geen verzekering voor de dierenarts? Dan moet je helaas zelf de kosten vergoeden. De kosten kunnen variëren, maar je bent je ongetwijfeld bewust van het feit dat onderzoeken via de dierenarts vrij prijzig zijn.

Je bent dus allereerst kosten aan het onderzoek kwijt. Is er na het onderzoek vastgesteld dat je hond suikerziekte heeft? Dan krijg je te maken met verschillende behandelingsvormen en daar zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. De behandelingsvorm is natuurlijk afhankelijk van het type diabetes.

Heeft je hond een tekort aan insuline? Dan moet je dagelijks injecties toedienen. Er zijn kosten verbonden aan die medicaties. Je moet de behandelingen zelf uitvoeren. Een dierenarts geeft je advies en legt uit hoe je moet injecteren.

Hoe zit het bij diabetes Type 3?

Bij diabetes Type 3 heb je echter te maken met een andere behandeling. We gaven eerder al aan dat deze diabetesvorm te maken heeft met loopsheid. Je kunt een hond met diabetes Type 3 laten castreren en meestal verdwijnen de klachten dan vanzelf. Je hond heeft dan geen medicatie meer nodig en natuurlijk ben je ook geen tijd kwijt aan de behandelingen.

Wanneer moet ik mijn hond met suikerziekte inslapen?

Het is een nachtmerrie voor elke hondenbezitter, maar toch vragen veel mensen zich af wanneer ze een hond bij suikerziekte in moeten laten slapen. Dit is een hele lastige vraag en afhankelijk van de persoonlijke situatie. Om die reden gaan we ook geen concrete antwoorden geven. Maar we geven je wel advies, zodat je op basis daarvan zelf een keuze kunt maken.

In de eerste plaats heeft dit natuurlijk met de kwaliteit van leven te maken. Veel honden kunnen prima leven met suikerziekte. Sommige honden kunnen ook nog prima leven met de suikerziekte, maar ze ervaren dan misschien wel intense pijn of ongeluk. Je hond moet zich ook gelukkig voelen en het is niet humaan om hem of haar nodeloos te laten lijden.

Wanneer is euthanasie een gepaste oplossing?

Euthanasie is in eerste instantie een realistische overweging wanneer je hond constant chronische pijn ervaart. Zeker wanneer de pijn ook niet onder controle gehouden kan worden met medicatie.

Een dierenarts kan vaststellen of je hond constant pijn heeft en ook hoe intens de pijnklachten zijn. Ook bij regelmatige uitdroging en flink gewichtsverlies is euthanasie soms een passende oplossing. Overweeg je euthanasie voor je hond? Laat je dan altijd informeren door een expert.

Conclusie

In dit artikel zijn we dieper ingegaan op suikerziekte bij honden. Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk goed geïnformeerd over deze vreselijke ziekte die helaas regelmatig voorkomt bij honden. Heb je twijfels over je hond? Ga dan vooral naar de dierenarts om het zeker te weten.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *