Hoe oud wordt een kat?

hoe oud wordt een kat

Meest recente update: juli 5, 2023 door Chris Tebtor

Je wilt natuurlijk je kat zo lang mogelijk bij je houden, maar helaas worden katten niet zo oud als de mens. Baasjes vragen dan ook regelmatig “Hoe oud wordt een kat” of “Wat is de gemiddelde leeftijd van een kat”. Dit zijn hele logische vragen, want onbewust wil je je er toch alvast op voorbereiden. In dit artikel gaan we in op de vraag: “Hoe oud worden katten?” en geven we tips om de kwaliteit van het leven van je kat te verbeteren. 

Hoe oud worden katten?

Helaas is er net zoals bij de mens geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn te veel factoren die invloed kunnen hebben op de katten leeftijd. 

Als we echter kijken naar de gemiddelden over de jaren kunnen we een beter antwoord geven. In Nederland bijvoorbeeld worden katten gemiddeld zo’n veertien tot zestien jaar oud. De leeftijd is soms alleen moeilijk te controleren omdat je een kat natuurlijk niet aan hoeft te geven op het gemeentehuis.

Raskatten hebben wel een geboortebewijs en het valt ook direct op dat deze gemiddeld iets minder oud worden. Raskatten worden ongeveer tussen de 10 tot 13 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van een binnenkat ligt rond de 15 jaar.

Het is wel belangrijk om hierbij te vertellen dat dit gemiddelden zijn en dat de leeftijd van je kat hier vanaf kan wijken. Zo is de oudste kat ter wereld bijvoorbeeld 38 jaar geworden. De oudste kat van Nederland is 28 jaar oud geworden. Dit is behoorlijk!

Verschil tussen binnen en buitenkatten

Een gezonde levensstijl is natuurlijk van belang voor een lange levensverwachting, dat geldt voor iedereen en dus ook voor katten. Een belangrijke factor in de levensverwachting is of het een binnen- of buitenkat is. 

Buitenkat

Het blijkt namelijk dat katten die een groot gedeelte van hun tijd alleen buiten doorbrengen aanzienlijk minder oud worden. Een gemiddelde leeftijd van ongeveer zeven jaar wordt hierbij soms zelfs genoemd. 

Nu gaat het hier niet om een kat die wel eens op het balkon of in de thuis in. In dit geval gaat het om katten die de hele dag buiten rondlopen. De kans op ongelukken is groot, maar ook gevechten met andere katten/honden of ziektes spelen hierin mee.

Aan de andere kant hebben buitenkatten wel de ruimte om te gaan en staan waar ze willen en brengen ze veel tijd in de frisse lucht door. Ze kunnen achter vogels aan, lekker luieren in de zon en actief muizen vangen.

Binnenkat

Een binnenkat wordt doorgaans een stuk ouder. Dit natuurlijk omdat ze niet zo gemakkelijk aangereden kunnen worden door een auto of motor. Ook is de kans dat een hond ze aanvalt klein. Doordat je huis meestal schoon is is de kans op ziektes lager, door bijvoorbeeld het eten van een verkeerde plant of muis.

Het is bij een binnenkat wel belangrijk om te zorgen dat ze genoeg lichaamsbeweging krijgen. Een binnenkat is namelijk wel sneller geneigd om dik te worden en dit brengt weer negatieve gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Een katten looprad of kattenspeeltjes kunnen je hierbij helpen, zelfs wanneer je maar een kleine woonkamer hebt. In dit artikel lees je meer over de beste kattenspeeltjes.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hoe oud is een kat in mensenjaren?

Op de vraag: “Hoe oud kunnen katten worden?” is moeilijk een antwoord te geven. Zoals je hebt kunnen lezen is dit van veel verschillende factoren afhankelijk. Het kan daarom goed zijn om de leeftijd van je kat eens om te rekenen van ‘mensenjaren’ naar ‘kattenjaren’. 

Er bestaan verschillende formules voor om dit te doen en de uitkomst kan anders zijn per bron die je raadpleegt. In onderstaande tabel vind je een opsomming van de leeftijd van je kat in mensenjaren.

Leeftijd katMensenjaren
1 maand6 maanden
3 maanden4 jaar
6 maanden10 jaar
8 maanden15 jaar
1 jaar18 jaar
2 jaar24 jaar
4 jaar35 jaar
6 jaar42 jaar
8 jaar50 jaar
10 jaar60 jaar
12 jaar70 jaar
14 jaar80 jaar
16 jaar84 jaar

Zoals je ziet valt het op dat katten relatief snel volwassen worden. Een kat van 1 maand oud is al een stuk zelfstandiger dan een baby van 1 maand oud bijvoorbeeld. Gedurende de jaren zie je de sprongen minder groot worden.

Het maken van de vergelijking tussen mensen jaren en katten jaren kan je helpen de vraag ‘Hoe oud wordt een kat’ te beantwoorden. Het is duidelijk dat een kat van 14 jaar oud ongeveer 80 jaar is in mensen jaren. Een hele mooie leeftijd en de een haalt het en de ander helaas niet.

Vergeet vooral niet van elkaar te genieten!

Maak gratis profiel aan banner

6 reacties op “Hoe oud wordt een kat?

  1. Philip zegt:

    Hallo, ik lees alleen over levensverwachting van europese korthaar of bv de noorse boskat maar vraag me af hoe het zit met een kruising tussen deze twee. Ik neem aan dat deze toch hoger is dan bij een raskat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *