Hartslag Hond, Alles Wat Je Hierover Moet Weten

hartslag hond

De hartslag van een hond varieert sterk per moment. Ben je benieuwd hoe je de pols van een hond meet, welke hartslag normaal is en hoe je er achter komt of een hond hartritmestoornissen heeft? In dit blog vind je alle belangrijke informatie op een rijtje.

Hoe meet je de pols van een hond?

Je meet de pols van een hond door twee vingertoppen tussen de spieren aan de binnenkant van de achterpoot van je hond te plaatsen. Hier bevindt zich namelijk de liesslagader van de hond. Bij kleinere honden is het soms mogelijk om de hartslag op te nemen door te voelen aan de borstkas.

Zodra je het hart van de hond goed voelt, begin je met tellen. Doe dit gedurende een minuut. Je kunt de hartslag het beste opnemen als je hond rustig is. Na het rennen of spelen kan de hartslag namelijk flink stijgen. Dit kan een vertekend beeld geven van de uitkomst.

Wat een normale hartslag is, is afhankelijk van de grootte van de hond. Een hartslag tussen de 60 en 120 slagen per minuut is echter gemiddeld. Als de hond slaapt, kan de hartslag zakken naar 30 slagen per minuut. Net na het rennen of spelen mag de hartslag van een hond hoger zijn dan 120 slagen per minuut.

Waar zit het hart van een hond?

Het hart van een hond ligt in zijn borstholte, voor het middenrif en op de hoogte van de vijfde of zesde rib. Je kunt het hart vinden door je hond op zijn rechterzij te leggen. Het hart bevindt zich nu aan de onderzijde van de borstkas, achter de elleboog van zijn linkervoorpoot.

Hoewel je hart kunt vinden door je huisdier op deze manier te laten liggen, is dit niet de beste manier om zijn hartslag van een hond op te nemen. Doe dit bij voorkeur zoals hierboven beschreven (door de liesslagader te zoeken). De positie op de rechterzij is echter wel geschikt als je je hond moet reanimeren.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Heeft mijn hond hartproblemen?

Honden kunnen hartproblemen hebben en daardoor (zeer plotseling) komen te overlijden. Het is daarom belangrijk om je huisdier regelmatig te laten onderzoeken door de dierenarts. Ook als je hond geen klachten heeft, is het verstandig om je hond minstens eenmaal per jaar te laten controleren. Wees daarnaast zelf alert op mogelijke symptomen bij je hond.

Een onregelmatige hartslag bij een hond is één van de symptomen van een mogelijke hartritmestoornis. Zo hoort het hart van je hond niet snel te kloppen als hij in rust is. Andere zaken waar je op moet letten zijn flauwtes, toevallen, omvallen en een verminderd uithoudingsvermogen.

Ook als je hond plotseling erg veel dorst heeft, kun je het beste even langsgaan bij de dierenarts. Andere mogelijke symptomen van een onregelmatige hartslag bij een hond (of andere hartproblemen) zijn: slecht eten, benauwdheid, hoesten, hoge hartslag (ook in rust), vermageren, versnelde ademhaling en sloom/zwak zijn.

Een dierenarts zal de hartslag van je hond opnemen en eventueel een hartfilmpje maken, bloedmonsters afnemen, een echo maken en/of röntgenfoto’s maken. Hiermee kan de dierenarts een onregelmatige hartslag bij een hond en andere hartproblemen detecteren. Een hartprobleem bij honden kan aangeboren zijn of zich door de jaren heen ontwikkelen.

Met name oudere honden en bepaalde hondenrassen hebben een grotere kans op hartproblemen. Het is in deze gevallen extra belangrijk om je hond jaarlijks te laten onderzoeken. Als er hartruis wordt geconstateerd, is dit niet per se gevaarlijk voor de hond. Wel is het belangrijk om tijdig te starten met een behandeling.

Als een hond hartproblemen heeft, zal hij levenslang medicatie moeten gebruiken. Ook moet je extra voorzichtig zijn met warm weer. Hartpatiënten verdragen hitte namelijk erg slecht. Houd de vacht van je hond kort en zorg voor een koele plek waar je hond kan uitrusten. Ga niet wandelen op de warmste uren van de dag.

Hoe hoog is de hartslag van een puppy?

Zoals hierboven omschreven ligt de hartslag van een hond gemiddeld tussen de 60 en de 120 slagen per minuut. De hartslag van een puppy ligt een stuk hoger dan die van een volwassen of bejaarde hond. Zo is de gemiddelde hartslag van een puppy 100 tot 120 slagen per minuut.

Een puppy moet meerdere keren per jaar naar de dierenarts voor vaccinaties. Mocht je een hondenras hebben dat extra risico loopt op hartproblemen, dan kun je de hartslag van je puppy laten checken tijdens deze controles. Zo weet je zeker of je puppy gezond is en geen aangeboren hartafwijking heeft.

Mocht dit wel het geval zijn, dan kun je vroegtijdig beginnen met medicatie. Ook zijn er speciaal dieetvoer en supplementen voor honden met een onregelmatige hartslag of andere hartproblemen te koop. Deze zorgen ervoor dat je hond in een goede conditie blijft en een prima kwaliteit van leven heeft!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *