Hond eet gras | Waarom eten honden gras?

hond eet gras

Meest recente update: juli 8, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het is vrij duidelijk dat je hond geen koe is maar toch kunnen honden gras eten, maar waarom? Het gras eten gaat namelijk vaak samen met braken en dit kan niet de bedoeling zijn. Toch is het heel ‘normaal’ dat honden gras eten hoewel het er vreemd uit kan zien. In dit artikel gaan we in op de vraag “Waarom eten honden gras?” en vertellen we wat je hieraan kunt doen.

Inhoudsopgave

Waarom eten honden gras?

Het is niet helemaal duidelijk waarom honden gras eten maar toch komt het veel voor. Niet alleen bij de ‘huishond’ maar ook bij wilde honden. De kans is groot dat het gedurende de tijd in het systeem van de hond is geslopen en dat hij zichzelf niet kan helpen. Redenen waarom je hond gras eet kunnen zijn:

Smaak en textuur

Honden zijn ‘geprogrammeerd’ om op zoek te gaan naar eten en dit uit te proberen. Het zijn echte schatzoekers wat dat betreft. Het zou daarom kunnen dat je hond de smaak van gras lekker vindt. Ook is het mogelijk dat je hond gras eet omdat het door heeft dat er goede voedingsstoffen in gras zitten zoals eiwitten en vezels.

Oplossing: Je zou vezelrijk hondenvoer kunnen proberen. Mocht dit de reden zijn dat je hond niet van het gras af kan blijven kan dit voer een goede vervanging bieden. Ten minste het proberen waard in ieder geval. 

Pijn in de buik

Veel hondenliefhebbers denken dat honden gras eten als zelfmedicatie om te kunnen braken. Hier is nooit echt feitelijk bewijs voor gevonden en lang niet alle honden moeten braken van gras. Wel zou het kunnen dat je hond zich dit aangeleerd heeft wanneer hij buikpijn heeft. 

Oplossing: Heeft je hond buikpijn? Dan zou dit met verschillende factoren te maken kunnen hebben. Die kun je hier nalezen in het artikel over het overgeven van je hond. Probeer de oorzaak van de buikpijn van je hond te achterhalen en verhelp dit. Stopt dan ook het regelmatig eten van gras? Dan was dit waarschijnlijk de oorzaak.

Verveling

Verveling bij je hond kan ook een duidelijke oorzaak zijn van het gras eten. Is je hond alleen in de tuin en valt er even weinig te doen? Dan gaat je hond op onderzoek uit en dingen uitproberen om de tijd te doden. Heb je een mooie grasmat liggen? Dan is de kans groot dat je hond hier een hap uit neemt om te kijken wat er gebeurt. 

Oplossing: Zorg voor afleiding van je hond en laat hem niet te lang alleen. Eet je hond gras uit verveling? Dan kunnen hondenspeeltjes uitkomt bieden. Speeltjes die je hond alleen kan gebruiken zijn top, maar het leukst is natuurlijk als je zelf met je hond gaat spelen. 

Een andere goede manier om de spijsvertering van de hond op orde te houden is het juiste voer. De meesten van ons hebben geen verstand van wat je hond nou écht nodig heeft. Daarom hebben we een nieuw concept waarbij je tien simpele vragen invult en aan het einde van de rit een gepersonaliseerd voedingsplan krijgt met precies het juiste voedsel. Het mooie hieraan is dat het gratis bij je thuis bezorgd wordt en vaak ook nog eens goedkoper dan normaal voer. Je kunt er meer over lezen op deze pagina.

Hond eet gras, is dat erg?

Houdt het eten van gras door je hond aan en wordt het overgeven erger? Dan kan het nooit kwaad om even een dierenarts te raadplegen. Wat betreft het eten van gras is dat op zichzelf geen drama. Honden eten nou eenmaal van alles en van alle dingen die ze binnenkrijgen valt gras nog wel mee.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *