Moet je hond overgeven? Dan kan dit zijn omdat je hond gewoon iets verkeerds heeft gegeten. Het kan alleen op ook serieuze kwaaltjes duiden. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van het overgeven van je hond en geven we tips om het overgeven van je hond te voorkomen en verhelpen.

Moet je hond overgeven? Dit zijn mogelijke oorzaken

Het is ten eerste belangrijk om erachter te komen waarom je hond moet overgeven. Heeft je hond iets verkeerds gegeten? Dan gaat dit vaak vanzelf over, het lichaam moet gewoon de verkeerde dingen kwijt. Is er alleen geen duidelijke reden voor het braken? Dan zou het ook met een ziekte te maken kunnen hebben. Hieronder noemen we een aantal mogelijke oorzaken van het ongemak van je hond:

 • Heeft je hond iets verkeerds gegeten wat niet in het lichaam thuishoort? Stukjes bot, speelgoed of iets dergelijks?
 • Komt je hond uit de auto? Dan zou het kunnen dat er sprake is van wagenziekte
 • Moet je hond braken na het eten? Het zou te maken kunnen hebben met het dieet. Krijgt je hond net ander eten of is er sprake van een allergie?
 • Heeft je hond last van wormen? Vaak zie je dit terug in de ontlasting
 • Is het erg warm? Honden kunnen veel last hebben van hitte waardoor ze onwel kunnen worden
 • Blijft je hond overgeven? Dan zou dit ook met de organen te maken kunnen hebben. Een dierenartsbezoek is in het geval van braken voor een langere periode verstandig

Wat moet ik doen als mijn hond blijft braken?

Heeft je hond iets verkeerds gegeten of is hij onwel geworden door de hitte? Dan gaat het braken vaak snel over. Honden worden nou eenmaal wel eens onwel, net zoals wij. Gaat dit echter door over meerdere dagen? Dan is het verstandig om direct een dierenarts op te zoeken. Dit zou namelijk kunnen duiden op serieuzere problemen. Het lichaam kan de meeste normale kwaaltjes namelijk redelijk snel oplossen met braken, of diarree.

Moet je hond overgeven en lijkt het niet vanzelf op te houden? Dan is het verstandig te letten op de volgende zaken zodat je dierenarts een beter beeld krijgt van de situatie:

 • Drinkt je hond nog zoals normaal?
 • Zit er veel verschil in het eetgedrag van je hond, ook voordat het braken begon?
 • Is er ook sprake van diarree?
 • Wil je hond nog wel naar buiten en normaal zijn behoefte doen?
 • Hoe vaak moet je hond braken en hoe ziet het er precies uit (kleur, dikte en andere opvallende eigenschappen)?
 • Blijft het gewicht hetzelfde?
 • Is er ook sprake van buikpijn?

Hoe overgeven hond verhelpen?

Over het algemeen geldt dat je niet direct een dierenarts op hoeft te zoeken. Het is verstandig het eerst een dag aan te kijken als het braken niet te regelmatig gebeurt. Bij het eten van gras kan het een of twee keer voorkomen maar moet daarna redelijk snel verholpen zijn. In dit geval doe je er goed aan je hond voldoende drinken te geven en zijn eetlust in de gaten te houden. 

In het geval van het eten van iets onnatuurlijks is het de vraag wat er precies binnen is gekomen. Gaat het om een groot (stuk) speelgoed of om een klein stukje bot? In dit geval is het ook verstandig de arts te raadplegen. Om schade aan het lichaam van je hond te voorkomen kan een operatie een optie zijn.

In het geval van wormen of andere parasieten kan een simpele ontwormingskuur uitkomst bieden. Wel is het verstandig eerst zeker te weten om wat voor parasiet het gaat. Geef nooit zomaar medicijnen aan je hond zonder zeker te weten wat de situatie is. 

We hopen natuurlijk dat het braken van je hond snel over gaat. Het kan heel vervelend voor je hond zijn wanneer het braken langer aanhoudt! We hopen natuurlijk dat het niks ernstigs is en dat het vanzelf weer over gaat. Ben je bang voor een operatie of iets dergelijks? Wellicht is een dierenverzekering een goede optie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *