Loopsheid hond, hoe lang is een hond loops?

Loopsheid hond

Vroeg of laat wordt je teefje een keer loops als ze niet gesteriliseerd is. Blijhuisdier krijgt veel vragen over de eerste loopsheid van de hond. In dit artikel lees je hoe lang je hond loops is, hoe de cyclus werkt en waar je in deze periode extra goed op moet letten.

Wanneer wordt een hond loops?

De meeste honden worden voor het eerst loops tussen de zes en twaalf maanden, maar er zijn ook uitzonderingen. Sommige honden doen er langer over en kunnen hun eerste loopse periode pas na twee jaar ervaren.

Wanneer de teef geslachtsrijp is, hangt af van haar grootte, lichamelijke ontwikkeling en algemene conditie. Bepalend voor het tijdstip van de eerste loopsheid is vooral dat de teef het volwassen lichaamsgewicht bereikt.

Grote en ondervoede teven, of honden die een ziekte hebben gehad, hebben de neiging later loops te worden dan kleinere en volledig gezonde teven.

Hoe vaak is een hond loops?

Hoe vaak een teef loops is, hangt onder andere af van het ras en het individu. Hieronder hebben we de patronen uitgewerkt tussen ras en de loopsheid. 

 • Poolhonden (bijvoorbeeld een Alaska Malamute of de Siberische Husky) worden vaak maar één keer per jaar loops.
 • Teven van honden van grote rassen hebben vaak een menstruatiecyclus tussen de acht en elf maanden. 
 • Kleine rassen hebben meestal een cyclus van vijf tot zeven maanden.

Het bloeden tijdens loopsheid kan bij sommige teven tot drie weken aanhouden. Een teef is loops tot het einde van haar leven. 


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hoe lang is een hond loops?

Hoe lang is een hond loops

De duur en het verloop van de hitte zijn zeer individueel en variëren afhankelijk van de hond. De loopsheidcyclus van de teef uit vier fasen, deze fasen hebben we hieronder uitgewerkt:

Pre-oestrus (pro-oestrus): 3-17 dagen

Gemiddeld duurt de eerste loopsheidsfase bij honden, de pro-oestrus, negen dagen, maar de duur kan variëren van drie tot 17 dagen.

Tijdens de pre-oestrus zwelt de vulva van de hond op en treedt er bloeding op. Het teefje begint te ruiken voor de mannetjes, maar is nog niet klaar om te paren. 

Veel honden beginnen tijdens het wandelen met korte tussenpozen de route te markeren. Op deze manier informeren ze hun leeftijdsgenoten die bereid zijn om te paren dat ze op het punt staan ​​de mannetjes te ontvangen.

Oestrus: 3 – 21 dagen

In deze loopsheid is de teef klaar om te paren. Deze fase wordt ook wel staande loopsheid genoemd omdat de teef gewillig stilstaat en de staart opzij draait wanneer een geïnteresseerde reu nadert.

De zwelling van de vulva neemt af, de afscheiding wordt gelig, waterig tot slijmerig in plaats van bloederig. 

Aan het begin van de oestrus vinden meerdere ovulaties plaats, meestal op de tweede tot de vierde dag. De vruchtbare dagen van de hond liggen binnen dit tijdsbestek.

Post-oestrus (metestrus): 9 – 12 weken

De vagina is volledig gezwollen en de afscheiding verdwijnt. De teef ruikt nog steeds spannend voor onervaren reuen, maar hun interesse neemt gestaag af. Ze is meestal niet meer klaar om te dekken. 

Hoewel de teef vanaf deze fase geen uiterlijke tekenen van loopsheid meer vertoont, is er nog enkele weken een hormonale verandering: de corpus luteums. De corpus luteums zal zich na de eisprong op de eierstokken ontwikkelen. Bij deze fase produceren honden het hormoon progesteron. 

Dit hormoon zorgt ervoor dat het embryo in de baarmoeder de omstandigheden vindt die het nodig heeft voor innesteling en groei. De corpus luteums produceren het hormoon in deze fase van de cyclus bij je hond, ongeacht of er bevruchting heeft plaatsgevonden of niet. 

Pas na negen tot twaalf weken worden de corpus luteums afgebroken (luteolyse). Bij sommige teven zorgt de nu dalende progesteronspiegel ervoor dat het hormoon prolactine vrijkomt. 

Prolactine stimuleert onder andere de melkproductie. Dit kan bij sommige honden leiden tot een schijnzwangerschap.

Rustfase (Anestrus): enkele weken of maanden

De rustfase is zeer individueel en varieert in lengte. De teef vertoont geen zichtbare tekenen van loopsheid en is het einde van de loopsheid bij je hond. 

Deze rustfase eindigt met het begin van de pre-oestrus, waarmee de loopsheidcyclus opnieuw begint.

Gebruik loopsheidbroekjes voor je hond

Een loopse hond zorgt voor veel sporen en geuren wanneer je er niks aan doet. Wij adviseren daarom ook altijd om tijdens de loopsheid (in huis) gebruik te maken van een loopsheidsbroekje voor je hond.

Zorg voor een broekje met een prettige pasvorm die past bij het formaat van je hond. Hieronder vind je een overzicht van loopsheidsbroekjes in 4 verschillende maten. De loopsheidsbroekjes zijn allemaal voorzien van bijgeleverde inlegkruisjes. De inlegkruisjes zijn naderhand ook los bij te bestellen.

Symptomen van loopsheid teefje

Je kan loopsheid van een hond aan meerdere symptomen herkennen. Hieronder hebben we een rijtje opgesteld met de meest voorkomende symptomen.

 • Het teefje krijgt meer aandacht van reuen
 • gezwollen vagina
 • Blaffen of happen naar opdringerige reuen
 • Slechte bereikbaarheid
 • Meer gehechtheid en aaibaarheid
 • traagheid of rusteloosheid
 • bloeden
 • toegenomen likken van de geslachtsdelen
 • geelachtige, waterige of slijmerige afscheiding
 • staart opzij gedraaid

Tips voor wandelen tijdens loopsheid teefje

Als je je hond uitlaten als hij krols is, moet je oppassen dat ze niet wegrent en gedekt wordt. Bovendien letten reuen nu op het teefje, wat ongemakkelijk kan worden. Is je hond loops en ga je wandelen? Maak dan gebruik van deze tips:

 • Ga alleen wandelen als er  weinig honden in de buurt zijn
 • Kies afgelegen paden waar er minder risico is om reuen tegen te komen
 • Laat uw teef alleen los als ze goed volgt
 • Doe uw hond direct weer aan de lijn als er een hond komt

Mocht je loopse teef toch een reu tegenkomen, dan is er meestal voldoende tijd om de dekking te voorkomen. Het komt meestal neer op voorspel. 

Er zijn echter ook zeer heftige, seksueel actieve reuen die er geen rekening mee houden of de teef het wil of niet. Ga dan achter je hond staan ​​en houd het mannetje uit de buurt van het vrouwtje totdat de eigenaar komt.

Hoe weet ik of mijn hond gedekt is?

Als het mogelijk is dat de teef gedekt is (bijvoorbeeld omdat ze ontsnapt is), kan een dierenarts nagaan hoe groot de kans op zwangerschap is. Met een vaginaal uitstrijkje kan de dierenarts bepalen hoe ver de teef verwijderd is van de eisprong. Na drie weken kan er een echo worden gemaakt om helemaal zeker te zijn.

Bij honden kan de zwangerschap worden afgebroken met een “abortus-injectie”. Maar wees voorzichtig: dit kan gevaarlijk zijn en mag alleen worden gebruikt als de teef zeker zwanger is terwijl dit niet wenselijk is.

Teef wordt niet loops: oorzaken

Als de teef na haar eerste verjaardag niet loops wordt, hoeft dit niet door een afwijking veroorzaakt te worden. Sommige honden hebben gewoon wat langer nodig, vooral als ze groter zijn, afkomstig zijn van een slechte fokker of ziek zijn geworden toen ze jong waren. 

Sommige viervoeters hebben een normale menstruatiecyclus, maar zonder de typische symptomen. In dit geval kan je uit voorzorg  beter een dierenarts bezoeken om een ​​gezondheidsprobleem uit te sluiten. 

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom een ​​teef geen menstruatie krijgt. De meest voorkomende zijn:

 • Er is sprake van stille loopsheid
 • Medicatiegebruik
 • Aangeboren chronische aandoeningen

Conclusie

Een teef wordt in de regel twee keer per jaar loops en gedurende deze tijd ervaart ze soms heftige gedragsveranderingen. Veel eigenaren van gezelschapsdieren ervaren de loopsheid als een stressvolle fase met een vervelende handschoen bij het wandelen en lelijke beschermhoezen in huis en auto. 

Als de bijwerkingen beperkt zijn, zoals een traumatiserende schijnzwangerschap of bijzonder ernstige psychosomatische reacties bij de teef, moeten definitieve ingrepen zoals castratie of hormooninjecties worden vermeden. 

Met de nodige kennis uit dit artikel en een paar praktische tips overleef je de loopsheid samen met je hond. Het is tenslotte een natuurlijk proces.

Veelgestelde vragen over loopsheid bij honden

Zodra een hond zijn volwassen gewicht heeft bereikt worden de meeste honden voor het eerst loops. De eerste loopsheid kan dus heel erg verschillen in leeftijd. Gemiddeld worden teven loops tussen de zes en twaalf maanden. 

Honden zijn, in tegenstelling tot mensen, hun hele leven vruchtbaar.

Honden kunnen ‘ongesteld’ worden. Bij honden heet dit loopsheid. Het verschil met mensen is dat ze tijdens hun menstruatie niet zwanger kunnen worden. Bij honden is dit precies het tegenovergestelde: als de hond ‘ongesteld’ is, is dit een teken dat de teef zich in de vruchtbare fase bevindt.

De geur van een loopse teef is tot op enkele kilometers waarneembaar voor een mannetjes hond. Zodra een reu dit ruikt doen ze er alles aan om bij hun potentiële geliefde te komen.

De loopsheid van een hond is op te delen in vier fasen. In de tweede fase is de hond vruchtbaar, deze fase duurt vaak vijf tot zes dagen.

Een “normale” loopsheid herken je aan het feit dat de vulva van je hond opzwelt en kleine druppeltjes bloed verliest. Als je je hond observeert wanneer hij reuen tegenkomt, kun je ook een stille loopsheid opmerken. 

Niet elke teef laat met haar dagelijkse gedrag zien dat ze de vruchtbaarheid nadert. Maar je kunt de staande loopsheid niet over het hoofd zien. Staande loopsheid is het moment waar je moet oppassen voor de teef en hem uit de buurt van reuen moet houden.

Honden kunnen tussen de 17 dagen en enkele weken loops zijn. Als de cyclus van een teef eenmaal is afgevlakt, is het verloop van de hete fase qua tijd altijd hetzelfde. 

Als je hond in het huis of appartement woont en op de bank slaapt, moet ze binnenshuis een speciaal loopsheidsbroekje dragen. Als je dit niet gebruikt kan je verwachten dat de honden druppels achterlaat op je meubels en bed. Tijdens de loopsheid is een hond bijzonder schoon en verzorgt hij zichzelf meer. Maar sporen op de vloer en op de gestoffeerde meubelen zijn onvermijdelijk. 

Teven zijn tot 21 dagen actief loops en kunnen 6 tot 7 dagen dekken. 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Automatische leveringen katten- en hondenvoeding?👇Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Maandelijks GRATIS thuisbezorgd
 30% GOEDKOPER dan je huidige voer
  De winnaar van het Beste product van het Jaar 2021 - 2022