Alles over loopsheid bij een hond

Loopsheid hond

Meest recente update: juni 12, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Vroeg of laat wordt je teefje een keer loops als ze niet gesteriliseerd is. Blijhuisdier krijgt veel vragen over de eerste loopsheid van de hond. In dit artikel lees je hoe lang je hond loops is, hoe de cyclus werkt en waar je in deze periode extra goed op moet letten.

Wanneer wordt een hond loops?

De meeste honden worden voor het eerst loops tussen de zes en twaalf maanden, maar er zijn ook uitzonderingen. Sommige honden doen er langer over en kunnen hun eerste loopse periode pas na twee jaar ervaren.

Wanneer de teef geslachtsrijp is, hangt af van haar grootte, lichamelijke ontwikkeling en algemene conditie. Bepalend voor het tijdstip van de eerste loopsheid is vooral dat de teef het volwassen lichaamsgewicht bereikt.

Grote en ondervoede teven, of honden die een ziekte hebben gehad, hebben de neiging later loops te worden dan kleinere en volledig gezonde teven.

Hoe vaak is een hond loops?

Hoe vaak een teef loops is, hangt onder andere af van het ras en het individu. Hieronder hebben we de patronen uitgewerkt tussen ras en de loopsheid. 

  • Poolhonden (bijvoorbeeld een Alaska Malamute of de Siberische Husky) worden vaak maar één keer per jaar loops.
  • Teven van honden van grote rassen hebben vaak een menstruatiecyclus tussen de acht en elf maanden. 
  • Kleine rassen hebben meestal een cyclus van vijf tot zeven maanden.

Het bloeden tijdens loopsheid kan bij sommige teven tot drie weken aanhouden. Een teef is loops tot het einde van haar leven. 


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoelang duurt de loopsheid?

Hoe lang is een hond loops

De duur en het verloop van de loopsheid bij een hond is zeer individueel en varieert afhankelijk van de hond. De loopsheidcyclus van de teef uit vier fasen, deze fasen hebben we hieronder uitgewerkt:

Pre-oestrus (pro-oestrus): 3-17 dagen

Gemiddeld duurt de eerste loopsheidsfase bij honden, de pro-oestrus, negen dagen, maar de duur kan variëren van drie tot 17 dagen.

Tijdens de pre-oestrus zwelt de vulva van de hond op en treedt er bloeding op. Het teefje begint te ruiken voor de mannetjes, maar is nog niet klaar om te paren. 

Veel honden beginnen tijdens het wandelen met korte tussenpozen de route te markeren. Op deze manier informeren ze hun leeftijdsgenoten die bereid zijn om te paren dat ze op het punt staan ​​de mannetjes te ontvangen.

Oestrus: 3 – 21 dagen

In deze loopsheid is de teef klaar om te paren. Deze fase wordt ook wel staande loopsheid genoemd omdat de teef gewillig stilstaat en de staart opzij draait wanneer een geïnteresseerde reu nadert.

De zwelling van de vulva neemt af, de afscheiding wordt gelig, waterig tot slijmerig in plaats van bloederig. 

Aan het begin van de oestrus vinden meerdere ovulaties plaats, meestal op de tweede tot de vierde dag. De vruchtbare dagen van de hond liggen binnen dit tijdsbestek.

Post-oestrus (metestrus): 9 – 12 weken

De vagina is volledig gezwollen en de afscheiding verdwijnt. De teef ruikt nog steeds spannend voor onervaren reuen, maar hun interesse neemt gestaag af. Ze is meestal niet meer klaar om te dekken. 

Hoewel de teef vanaf deze fase geen uiterlijke tekenen van loopsheid meer vertoont, is er nog enkele weken een hormonale verandering: de corpus luteums. De corpus luteums zal zich na de eisprong op de eierstokken ontwikkelen. Bij deze fase produceren honden het hormoon progesteron. 

Dit hormoon zorgt ervoor dat het embryo in de baarmoeder de omstandigheden vindt die het nodig heeft voor innesteling en groei. De corpus luteums produceren het hormoon in deze fase van de cyclus bij je hond, ongeacht of er bevruchting heeft plaatsgevonden of niet. 

Pas na negen tot twaalf weken worden de corpus luteums afgebroken (luteolyse). Bij sommige teven zorgt de nu dalende progesteronspiegel ervoor dat het hormoon prolactine vrijkomt. 

Prolactine stimuleert onder andere de melkproductie. Dit kan bij sommige honden leiden tot een schijnzwangerschap.

Rustfase (Anestrus): enkele weken of maanden

De rustfase is zeer individueel en varieert in lengte. De teef vertoont geen zichtbare tekenen van loopsheid en is het einde van de loopsheid bij je hond. 

Deze rustfase eindigt met het begin van de pre-oestrus, waarmee de loopsheidcyclus opnieuw begint.

Gebruik loopsheidbroekjes voor je hond

Een loopse hond zorgt voor veel sporen en geuren wanneer je er niks aan doet. Wij adviseren daarom ook altijd om tijdens de loopsheid (in huis) gebruik te maken van een loopsheidsbroekje voor je hond.

Zorg voor een broekje met een prettige pasvorm die past bij het formaat van je hond. Hieronder vind je een overzicht van loopsheidsbroekjes in 4 verschillende maten. De loopsheidsbroekjes zijn allemaal voorzien van bijgeleverde inlegkruisjes. De inlegkruisjes zijn naderhand ook los bij te bestellen.

Wat zijn de symptomen van loopsheid bij een teefje?

Je kan loopsheid van een hond aan meerdere symptomen herkennen. Hieronder hebben we een rijtje opgesteld met de meest voorkomende symptomen.

  • Het teefje krijgt meer aandacht van reuen
  • gezwollen vagina
  • Blaffen of happen naar opdringerige reuen
  • Slechte bereikbaarheid
  • Meer gehechtheid en aaibaarheid
  • traagheid of rusteloosheid
  • bloeden
  • toegenomen likken van de geslachtsdelen
  • geelachtige, waterige of slijmerige afscheiding
  • staart opzij gedraaid

Tips voor het maken van een wandeling als je teefje loops is

Als je je hond uitlaten als hij krols is, moet je oppassen dat ze niet wegrent en gedekt wordt. Bovendien letten reuen nu op het teefje, wat ongemakkelijk kan worden. Is je hond loops en ga je wandelen? Maak dan gebruik van deze tips:

  • Ga alleen wandelen als er weinig honden in de buurt zijn
  • Kies afgelegen paden waar er minder risico is om reuen tegen te komen
  • Laat uw teef alleen los als ze goed volgt
  • Doe uw hond direct weer aan de lijn als er een hond komt

Mocht je loopse teef toch een reu tegenkomen, dan is er meestal voldoende tijd om de dekking te voorkomen. Het komt meestal neer op voorspel. 

Er zijn echter ook zeer heftige, seksueel actieve reuen die er geen rekening mee houden of de teef het wil of niet. Ga dan achter je hond staan ​​en houd het mannetje uit de buurt van het vrouwtje totdat de eigenaar komt.

Hoe weet ik of mijn hond gedekt is?

Als het mogelijk is dat de teef gedekt is (bijvoorbeeld omdat ze ontsnapt is), kan een dierenarts nagaan hoe groot de kans op zwangerschap is. Met een vaginaal uitstrijkje kan de dierenarts bepalen hoe ver de teef verwijderd is van de eisprong. Na drie weken kan er een echo worden gemaakt om helemaal zeker te zijn.

Bij honden kan de zwangerschap worden afgebroken met een “abortus-injectie”. Maar wees voorzichtig: dit kan gevaarlijk zijn en mag alleen worden gebruikt als de teef zeker zwanger is terwijl dit niet wenselijk is.

Wat zijn de oorzaken als een teefje niet loops wordt?

Als de teef na haar eerste verjaardag niet loops wordt, hoeft dit niet door een afwijking veroorzaakt te worden. Sommige honden hebben gewoon wat langer nodig, vooral als ze groter zijn, afkomstig zijn van een slechte fokker of ziek zijn geworden toen ze jong waren. 

Sommige viervoeters hebben een normale menstruatiecyclus, maar zonder de typische symptomen. In dit geval kan je uit voorzorg  beter een dierenarts bezoeken om een ​​gezondheidsprobleem uit te sluiten. 

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom een ​​teef geen menstruatie krijgt. De meest voorkomende zijn:

  • Er is sprake van stille loopsheid
  • Medicatiegebruik
  • Aangeboren chronische aandoeningen

Conclusie

Een teef wordt in de regel twee keer per jaar loops en gedurende deze tijd ervaart ze soms heftige gedragsveranderingen. Veel eigenaren van gezelschapsdieren ervaren de loopsheid als een stressvolle fase met een vervelende handschoen bij het wandelen en lelijke beschermhoezen in huis en auto. 

Als de bijwerkingen beperkt zijn, zoals een traumatiserende schijnzwangerschap of bijzonder ernstige psychosomatische reacties bij de teef, moeten definitieve ingrepen zoals castratie of hormooninjecties worden vermeden. 

Met de nodige kennis uit dit artikel en een paar praktische tips overleef je de loopsheid samen met je hond. Het is tenslotte een natuurlijk proces.

Veelgestelde vragen over loopsheid bij honden

Wanneer is de eerste loopsheid hond?

Tot welke leeftijd is een hond vruchtbaar?

Worden honden ongesteld?

Van hoe ver weg ruikt een reu een loopse teef?

Wanneer is een loopse hond vruchtbaar?

Hoe herken ik wanneer een hond loops is?

Hoe lang is een teef loops?

Wordt een loopsheidsbroekje aanbevolen voor mijn teef?

Wat is de loopsheid hond duur?

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *