Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Lintworm bij honden komt redelijk vaak voor, maar de meeste mensen merken de symptomen van hond lintworm niet op. Daarom vertellen wij je graag waar je als baasje op moet letten om je hond te beschermen tegen lintwormen.
Wat is een lintworm bij honden?
Lintwormen bij honden zijn parasieten die in de darmen van zowel mensen als dieren kunnen voorkomen. De lintworm is een lange, platte worm met een witte kleur en bestaat uit verschillende segmenten die als een sliert aan de kop van de worm vastzitten.
Elk segment bevat tienduizenden eitjes. Zodra de segmenten afbreken, komen deze eitjes vrij en kan de besmetting verergeren. De lintworm kan zich door deze segmenten ook verspreiden over bijvoorbeeld bosfruit, gras en andere oppervlakten.
Honden kunnen last krijgen van vier verschillende soorten lintwormen:
- Dipylidium Caninum
- Echinococcus Granulosus (hond lintworm)
- Echinococcus Multilocularis (vossen lintworm)
- Taenia Spp.
Sommige lintwormen zijn gevaarlijk voor mens en dier, en sommige lintwormen brengen de gezondheid van je gezin én je trouwe viervoeter niet in gevaar. Daarom is het belangrijk om wormen zo snel mogelijk te bestrijden. De lintworm kan namelijk gevaarlijk zijn en zorgt in de meeste gevallen voor jeukklachten die voor je hond erg vervelend zijn.
Dit zijn de mogelijke symptomen van een lintworm bij honden
Honden zijn over het algemeen heel goed in het verbergen van klachten. Daarom merken de meeste baasjes een lintworm besmetting niet op. Er zijn echter een aantal symptomen waar je op kunt letten om te achterhalen of je hond last heeft van lintwormen. Heeft je hond wormen symptomen? Wees bedacht op de volgende zaken:
- lintwormen in ontlasting van je hond;
- jeuk rond de anus;
- met de kont over de grond schuiven;
- buikpijn;
- diarree;
- afvallen (dit komt bijna niet voor)
- darmafsluiting (heel zeldzaam)
Lintwormsegmenten, of proglottiden, zie je vaak in de ontlasting, op de plek waar je hond slaapt of in ge vacht. Deze segmenten lijken op rijstkorrels en bevatten tienduizenden eitjes van de lintworm.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Zo kun je een hond ontwormen
Je hond kan last hebben van een lintworm besmetting, zonder dat je dit als baasje door hebt. Daarom is een preventieve ontworming erg belangrijk, ook wanneer je geen eitjes of segmenten in de ontlasting van je hond ontdekt. Over het algemeen wordt er aangeraden om je hond 4 keer per jaar preventief te ontwormen.
Bij puppy’s is het advies om vaker een ontwormingskuur toe te dienen. Dit geldt ook voor honden die in gebieden wonen waar de vossenlintworm veel voorkomt of bij honden die buiten op een erf leven.
Oorzaken van lintwormen bij honden
Als je hond besmet is met lintwormen dan leven er volwassen lintwormen in het darmkanaal van je hond. De lintwormen zuigen zich met behulp van zuignappen vast aan de darmwand en haken vervolgens de kop in de wand. De staart, het laatste segment, laat vervolgens los. Dit segment kruipt via de anus naar buiten of wordt door de ontlasting naar buiten geduwd. Hierdoor krijgt je hond last van jeukklachten.
Als de segmenten het lichaam hebben verlaten, knappen ze open waardoor de eitjes zich kunnen verspreiden. Op die manier komen de lintwormeitjes in andere dieren en zelfs mensen terecht. Lintwormen hebben altijd een gastheer nodig, en komen daardoor vaak via een tussengastheer in het lichaam van je hond terecht.
Lintwormbesmetting door vlooien
Heeft je hond last van vlooien? Dan is de kans groot dat je hond ook last krijgt van lintwormen. De larven ontwikkelen zich namelijk in de vlo en komen in het lichaam van de hond terecht wanneer de hond een vlo oplikt. Hierdoor kunnen de lintwormlarven in de darmen van de hond uitgroeien tot volwassen wormen die wederom eitjes produceren.
Lintwormbesmetting door rauw vlees
Het eten van rauw vlees kan er ook voor zorgen dat je hond besmet raakt met lintwormen. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat muizen en andere knaagdieren de tussengastheer voor de lintworm is. Als je hond gaat jagen en deze dieren opeet, dan komen de wormen in het lichaam van de hond terecht. Larven zijn niet gevoelig voor ontwormingsmiddelen. Daarom is herhaling van een wormenkuur verstandig als je larven ontdekt.
Het stellen van de diagnose hond lintworm
Als je stukjes lintworm in de ontlasting van je hond opmerkt, dan is de diagnose vrij eenvoudig te stellen. Door een wormenkuur tegen lintworm toe te dienen help je je hond al snel van klachten af. Let ook op segmenten in de vacht en rondom de anus van je hond om erachter te komen of je hond last heeft van lintwormen. Wil je wormen bij je hond herkennen? Dan is dit de meest voorkomende waarschuwing dat je hond wormen heeft.
Lintworm bestrijden met een wormenkuur
Heeft je hond last van lintwormen, dan krijg je van de dierenarts een wormenkuur die de lintworm dood maakt. Het is belangrijk om het juiste wormenmiddel te kiezen, omdat sommige kuren niet effectief zijn tegen lintworm. Ontworm je hond na een maand opnieuw om de larven die inmiddels zijn uitgegroeid tot volwassen wormen, ook te bestrijden.
Vlooienbestrijding tegen lintwormen bij honden
Omdat vlooien tussengastheren van de lintworm kunnen zijn is het slim om niet alleen de worm, maar ook vlooien te bestrijden. Geef daarom ook een antivlooienmiddel om je hond zo goed mogelijk te beschermen tegen een besmetting met lintworm.
Houd de omgeving schoon
Door de omgeving goed schoon te houden worden lintwormeitjes en vlooieneitjes gedood. Dit zorgt ervoor dat het risico op een herbesmetting kleiner is. Heb je ook een kat in huis? Geef de kat dan ook een middel tegen lintworm, omdat de kans groot is dat je kat via je hond besmet is geraakt.
Besmetting met lintworm voorkomen bij honden
De kans op een lintwormbesmetting maak je kleiner door je viervoeter goed te controleren. Let op segmenten in de vacht en de ontlasting van je hond en onderneem actie als je hond regelmatig met zijn of haar kont over de grond schuift. Dit duid namelijk op jeukklachten rondom de anus van je hond.
Zorg er bovendien voor dat je je hond op tijd ontvlooit en geef je hond alleen gaar vlees. Investeer bovendien in goede hondenvoeding, zodat de kans op jagen buitenshuis kleiner wordt. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts! Zo houd je je hond gezond én blij.