Meest recente update: juni 10, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Moet je hond overgeven? Dan kan dit zijn omdat je hond gewoon iets verkeerds heeft gegeten. Het kan alleen op ook serieuze kwaaltjes duiden. Het is daarom belangrijk om uit te vinden wat er precies aan de hand is en waarom je hond braken moet.
In dit artikel kijken we naar de oorzaken van het overgeven van je hond en geven we tips om het overgeven van je hond te voorkomen en verhelpen. Moet je hond overgeven? Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je eraan kunt doen om het te verhelpen en te voorkomen.
Waar wordt het overgeven door veroorzaakt?
Moet je hond overgeven? Dan is het allereerst belangrijk om erachter te komen waarom je hond moet overgeven. Heeft je hond iets verkeerds gegeten? Dan gaat dit vaak vanzelf over, het lichaam moet gewoon de verkeerde dingen kwijt. Is er alleen geen duidelijke reden voor het braken? Dan zou het ook met een ziekte te maken kunnen hebben. Hieronder noemen we een aantal mogelijke oorzaken van het ongemak van je hond:
- Heeft je hond iets verkeerds gegeten wat niet in het lichaam thuishoort? Stukjes bot, speelgoed of iets dergelijks?
- Komt je hond uit de auto? Dan zou het kunnen dat er sprake is van wagenziekte
- Moet je hond braken na het eten? Het zou te maken kunnen hebben met het dieet. Krijgt je hond net ander eten of is er sprake van een allergie?
- Heeft je hond last van wormen? Vaak zie je dit terug in de ontlasting
- Is het erg warm? Honden kunnen veel last hebben van hitte waardoor ze onwel kunnen worden
- Blijft je hond overgeven? Dan zou dit ook met de organen te maken kunnen hebben. Een dierenartsbezoek is in het geval van braken voor een langere periode verstandig
Wat is er aan de hand als mijn hond overgeeft?
Je hond blijft overgeven? Probeer dan zo snel mogelijk te identificeren waardoor dat komt. Is het een misselijkheid of een echte kwaal? Honden worden nou eenmaal wel eens onwel, net zoals wij. Gaat dit echter door voor meerdere dagen? Dan is het verstandig om direct een dierenarts op te zoeken. Dit zou namelijk kunnen duiden op serieuzere problemen. Het lichaam kan de meeste normale kwaaltjes namelijk redelijk snel oplossen met braken, of diarree.
Moet je hond overgeven en lijkt het niet vanzelf op te houden? Dan is het verstandig te letten op de volgende zaken zodat je dierenarts een beter beeld krijgt van de situatie:
- Je hond drinkt veel of is het normaal?
- Zit er veel verschil in het eetgedrag van je hond, ook voordat het braken begon?
- Is er ook sprake van diarree?
- Wil je hond nog wel naar buiten en normaal zijn behoefte doen?
- Hoe vaak moet je hond braken en hoe ziet het er precies uit (kleur, dikte en andere opvallende eigenschappen)?
- Blijft het gewicht hetzelfde?
- Is er ook sprake van buikpijn?
Allemaal belangrijke zaken om in overweging te nemen. Het probleem identificeren is het belangrijkste in dit geval. Onze hond moet regelmatig braken. Dit komt doordat hij wel eens wat gras eet. Dit is geen reden tot paniek. Houdt je hond alleen het voer niet meer binnen? Dan kan dit gevaarlijk zijn.
Hoe ziet het eruit?
Het laatste dat je zou moeten identificeren op het moment dat je hond braakt, is wat er precies ‘omhoog’ komt. Afhankelijk hiervan zou je een plan moeten maken om het zo snel mogelijk te verhelpen. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende soorten substanties als je hond kotst.
Mijn hond braakt onverteerd voedsel
Het komt soms voor dat je hond het voedsel weer uit braakt. Dit kan o.a. te maken hebben met het te snel eten, te veel eten of met stress. De juiste hoeveelheid voer, het beste voedsel wat betreft voedingsstoffen en een rustige eetomgeving zijn belangrijk. Hierover later meer.
Andere mogelijke oorzaken van het opbraken van onverteerd voedsel zijn; ziekte in de maag, een infectie, het eten van vergif (bijvoorbeeld rattenkorrels of menselijke medicijnen), wagenziekte of een voedselallergie.
Mijn hond geeft veel slijm over
Als je hond veel slijm overgeeft is het goed om dit 24 uur in de gaten te houden. Als het namelijk een keer voorkomt is het geen ramp. Blijft je hond slijm overgeven voor een langere periode? Dan zou het kunnen zijn dat je hond ziek is. Raadpleeg voor de zekerheid je dierenarts als het overgeven van slijm aan blijft houden.
Mijn hond geeft geel over
Je hond geeft geel over? Dat ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar het is wel goed te verklaren. De gele kleur komt uit het spijsverteringskanaal. Als je hond aan het overgeven is en de kleur is geel dan heeft dit er vaak mee te maken dat de maag leeg is. Ook een gebrek aan vezels in het voedsel, te veel water of bepaalde medicijnen kunnen hiervan de oorzaak zijn.
Mijn hond geeft gal over
Je hond braakt gal? Dat kun je herkennen aan de gele kleur zoals bij het vorige punt al aangegeven. Dit kan zoals aangegeven te maken hebben met het voedsel en de juiste voedingsstoffen. Weet je echter zeker dat dit goed is? Dan is het verstandig om verder te onderzoeken waar dit aan kan liggen. Mogelijke oorzaken van het braken van gal door je hond zijn:
- Gal-braak syndroom. Hierbij lekt er gal vanuit de galblaas in het lichaam. Dit kan o.a. te maken hebben met erg vet eten of een aandoening.
- Een gastro-intestinale infectie. bacteriën or parasieten die een ontsteking veroorzaken in het maagdarmkanaal.
- Allergie. Ook dit heeft weer te maken met het juiste hondenvoer. Goede voedingsstoffen bepalen voor het grootste gedeelte de gezondheid van je hond.
- Blokkade in de ingewanden. Dit komt voor als je hond iets eet wat niet hoort. Denk aan botten, speeltjes of zelfs haren kunnen zorgen voor verstoppen. Het lichaam van je hond wil dit uit wegwerken door over te geven. Als de maag al leeg is komt er alleen nog maar gal uit.
Tips voor als je honden overgeeft
Zoals je hebt kunnen lezen is de belangrijke reden dat je hond braakt het voedsel. Het is heel belangrijk dat je hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Helaas is dit veel uitzoekwerk en hebben we hier niet allemaal de juiste kennis over. Weet jij precies welke voedingsstoffen je hond nodig heeft, rekening houdend met leeftijd, grootte, allergie en dat soort zaken?
We hebben hiervoor gelukkig de oplossing gevonden. Samen met dierenartsen en voedingsexperts is er een tool uitgevonden die je helpt de juiste voeding te vinden. Je vult tien simpele vragen in en krijgt aan het einde van de rit een gratis voedingsplan voor premium voeding. Dit is zelfs tot wel 30% goedkoper dan andere premium merken. Lees hier snel verder en stel jouw voedingsplan samen.
Is er een natuurlijk middel tegen de misselijkheid van een hond?
De meesten van ons willen graag een pilletje nemen om direct van de buikpijn af te zien. Was het maar zo makkelijk. Onze gezondheid is afhankelijk van hoe wij onszelf verzorgen. Beweging en voedsel staan hierbij centraal. Hetzelfde geldt voor je hond natuurlijk. Een natuurlijk middel tegen misselijkheid van je hond is het juiste voedsel. We vertellen je hier graag meer over onze oplossing.
Mijn hond blijft maar overgeven
Je hond blijft overgeven? Over het algemeen geldt dat je niet direct een dierenarts op hoeft te zoeken. Het is verstandig het eerst een dag aan te kijken als het braken niet te regelmatig gebeurt. Bij het eten van gras kan het een of twee keer voorkomen maar moet daarna redelijk snel verholpen zijn. In dit geval doe je er goed aan je hond voldoende drinken te geven en zijn eetlust in de gaten te houden.
In het geval van het eten van iets onnatuurlijks is het de vraag wat er precies binnen is gekomen. Gaat het om een groot (stuk) speelgoed of om een klein stukje bot? In dit geval is het ook verstandig de arts te raadplegen. Om schade aan het lichaam van je hond te voorkomen kan een operatie een optie zijn.
In het geval van wormen of andere parasieten kan een simpele ontwormingskuur uitkomst bieden. Wel is het verstandig eerst zeker te weten om wat voor parasiet het gaat. Geef nooit zomaar medicijnen aan je hond zonder zeker te weten wat de situatie is.