Heeft je hond iets in de keel?

hond iets in keel

Als hondeneigenaar hoop je natuurlijk dat je hond altijd gezond blijft. Helaas liggen er overal gevaren op de loer en om die reden is het altijd belangrijk om opmerkzaam te blijven.

Soms kun je weinig doen aan een bepaalde ziekte behalve de dierenarts inschakelen, maar je hond kan bijvoorbeeld ook iets in de keel krijgen. Veel hondeneigenaren raken dan in paniek en dat is begrijpelijk.

Hopelijk krijgt je hond nooit iets in de keel. Mocht het toch gebeuren? Dan heb je iets aan de praktische tips uit dit artikel.

Hoe weet je of je hond iets in de keel heeft?

Het is in de eerste plaats belangrijk om op bepaalde signalen te letten. Je wilt immers weten wanneer je hond iets in de keel heeft. Maar wat zijn daar dan duidelijke indicaties voor?

  • Iets in de keel krijgen tijdens het wandelen

Ben je lekker met je hond door het bos aan het wandelen? Met een trouwe hond heb je ongetwijfeld de behoefte om hem of haar los te laten. Dan kan je hond lekker ravotten en rennen.

Maar honden zijn snel en misschien verdwijnen ze ineens achter de struiken. Hoor jij je trouwe viervoeter daarna plots hoesten of proesten? Dan is de kans groot dat je hond iets heeft ingeslikt.

  • Tijdens het eten iets in de keel krijgen

Ook tijdens het eten kan je hond iets in de keel krijgen. Je hond kan immers enthousiast worden en vervolgens niet goed slikken. Merk je dat je trouwe viervoeter tijdens het eten plots benauwde geluiden maakt en gaat hoesten? Dan is de kans groot dat hij of zij tijdens het eten iets in de keel heeft gekregen.

  • Verschillende andere symptomen

Soms is het ook niet direct te herkennen wanneer je hond iets in zijn of haar keel heeft. Hij of zij kan immers ook een vreemd voorwerp hebben doorgeslikt en daar niet direct last van hebben. Het voorwerp kan bijvoorbeeld ook dieper de keel in gaan, waardoor je hond later vervelende symptomen krijgt.

Als je niet zeker weet of je hond een vreemd voorwerp in de keel heeft, dan is het belangrijk om de signalen goed in de gaten te houden.

Honden met een vreemd voorwerp in de keel slikken vaker dan normaal. Ze moeten ook vaker hoesten en proesten. Veel honden raken ook in paniek of gaan kwijlen. Merk je dat je hond niet meer wil eten? Ook dit kan een indicatie van een vreemd voorwerp in de keel zijn.

Dan heeft je trouwe viervoeter namelijk pijn bij het slikken. Ook afwijkende geluiden bij de ademhaling, hoge temperaturen en rare mondgeurtjes zijn indicaties van vreemde voorwerpen in de keel.

Wat moet je doen?

Heb je een sterk vermoeden dat je hond iets in de keel heeft gekregen? Dan is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan. Geef duidelijk aan wat de situatie is en welk gedrag je huisdier vertoont. Op afstand kan de dierenarts vaak al advies geven.

Als de dierenarts het niet vertrouwt, dan mag je meestal snel langskomen. De dierenarts onderzoekt vervolgens de keel. Heeft je trouwe viervoeter het echt benauwd en merk je veel paniek? Dan is het belangrijk om direct het spoednummer van je dierenarts te bellen.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe ziet het onderzoek eruit?

Het onderzoek is volledig afhankelijk van de plaats van het vreemde voorwerp. Waarschijnlijk zal de dierenarts eerst onder narcose de keel van je hond bekijken. Is het vreemde voorwerp zichtbaar? Dan kan het voorwerp meestal met normale apparatuur verwijderd worden.

De dierenarts kijkt uiteraard eerst of dit veilig is. Soms zit het vreemde voorwerp echter ook bij de neus, luchtpijp of slokdarm. Dan is het vrijwel niet mogelijk om het vreemde voorwerp met normale apparatuur te verwijderen.

In dat geval word je hond vaak doorverwezen naar specialisten.

Kun je zelf ook iets doen?

In sommige gevallen is het noodzakelijk om het vreemde voorwerp direct uit de keel te halen, omdat je hond anders kan stikken. Het is allereerst belangrijk om niet in paniek te raken en rekening te houden met je eigen veiligheid.

Je vertrouwt je huisdier natuurlijk volledig, maar in panieksituaties kan je hond vreemd reageren en misschien plots gaan bijten. Is je hond flink aan het hoesten? Geef je hond dan eerst zelf de kans om het vreemde voorwerp uit te hoesten. Kan je hond bijna helemaal niet meer ademen? Bel dan direct de dierenarts en onderneem zelf ook actie.

Probeer je hond eerst rustig te krijgen. Kijk vervolgens in de keel van je hond en zoek naar het voorwerp. Pas wel op met je vingers, want honden in paniek zijn over het algemeen zeer onvoorspelbaar.

Zie je het voorwerp zitten? Probeer dan op een veilige manier het voorwerp uit de keel van je hond te halen. Vertrouw je het niet helemaal? Bel dan eerst met de dierenarts en vertel meer over je specifieke situatie.

Ze kunnen op afstand vaak ook passend advies geven. Is het probleem verholpen? Dan is het alsnog verstandig om even langs de dierenarts te gaan. De dierenarts kan de keel van je huisdier nakijken en onderzoeken of er niets is beschadigd.

Voorkom dat je hond iets in de keel krijgt

Je bent ongetwijfeld bekend met de uitspraak ‘beter voorkomen dan genezen’. Je kunt natuurlijk nooit voorkomen dat je trouwe viervoeter iets in de keel krijgt, maar wel het risico op problemen bij de keel reduceren. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het voedsel.

Veel honden krijgen namelijk iets in de keel door het eten. Onderzoek goed welk hondenvoedsel veilig is en bij je hond past. Ook tijdens boswandelingen is het van belang om je huisdier goed in de gaten te houden. Laat ook geen gevaarlijke voorwerpen rondslingeren in je huis.

Conclusie

Wanneer je hond iets in de keel heeft, is het belangrijk om rustig te blijven en zo snel mogelijk de dierenarts te bellen. Soms kun je zelf iets voor je hond betekenen, maar een medische specialist inschakelen is altijd raadzaam. Ook nadat het vreemde voorwerp uit de keel is gehaald.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *