Trucjes hond, hond trucjes leren met de honden commando’s lijst

Trucjes hond

Meest recente update: juli 31, 2023 door Chris Tebtor

Wil je je hond trucjes leren? Dat is een heel goed idee, omdat het je relatie nog hechter en vertrouwder zal maken.

In dit artikel vertellen we je alles over je hond trucjes leren. Met de handige honden commando’s lijst vertellen we je niet alleen alles over de honden trucjes, maar ook precies hoe je dit doen. Honden commando’s als je hond leren liggen, je hond poot leren en je hond leren zitten zijn na het lezen van dit artikel binnen handbereik.

Hond trucjes leren, wat moet ik weten?

Elke hond vindt het heerlijk om bezig te zijn en daarna beloond te worden met iets lekkers.

Bij het hondentrucjes leren wordt je viervoeter mentaal en fysiek uitgedaagd, wat voor de meeste honden ook leuk is. Toch moet je jezelf niet te ambitieuze doelen stellen. Je moet overwegen of de betreffende truc ook geschikt is voor de hond.

Sommige honden houden er bijvoorbeeld niet van om gevraagd te worden om op hun rug te springen of te gaan liggen. Dus als je hond een afkeer heeft van bepaalde bewegingen, dan moet je hem niet dwingen om deze trucjes toch te doen, want het oefenen van honden trucjes zal alleen succesvol zijn als jullie er allebei plezier in hebben.

Niet alle honden leren in hetzelfde tempo en het kan even duren voordat je viervoeter begrijpt wat je van hem wilt. Elke hond heeft zijn eigen leertempo en dat moet je respecteren.

Er zullen ook dagen zijn dat je hond gewoon geen zin heeft om hondentrucjes te oefenen. Als hij geen motivatie heeft of de truc niet werkt, dan moet je hem absoluut niet uitschelden of straffen! Kortom, met veel geduld en doorzettingsvermogen moet je je hond trucjes leren.

Honden commandos leren

Honden trucjes kan je het beste thuis oefenen. Thuis wordt je hond niet afgeleid en kan hij zich beter concentreren dan buiten. 

Om snel succes te behalen zul je jouw viervoeter bij elke vooruitgang moeten belonen met traktaties of veel aaien. 

We gaan bijna over naar het gedeelte met tips en instructies voor hondentrucjes leren. We leggen stap voor stap de meest populaire honden commandos uit, deze trucjes variëren in moeilijkheidsgraad van leuke commando’s hond tot uitdagende commando’s voor je viervoeter. 

Ook leggen we de voordelen uit waarom het goed is om trucjes te leren aan je hond. 


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Honden trucjes leren

Zorg ervoor dat jouw viervoeter volledig geconcentreerd is op jou en dat je zijn of haar favoriete hondensnacks in de aanslag hebt. Verder is het aan te raden om een training clicker te kopen bij het leren van honden trucjes. Hiermee versnel je het leerproces van je viervoeter met zo’n 50%.

Als je je hond trucjes wil leren, moet je hond onderstaande basiscommando’s kennen, omdat de meeste trucjes daarop voortbouwen.

De 3 basiscommando’s hond

Ben je klaar voor de hond commando’s lijst? We beginnen de lijst met 3 basiscommando’s die iedere hond zou moeten kennen.

Hond leren zitten (“Zit!”)

Voor dit commando ga je voor je hond staan ​​en laat je hem wat lekkers zien.

Nu zeg je: “Zit!”.

Je hond zal gaan zitten wanneer je het lekkers in je hand oppakt en het terug over zijn hoofd naar zijn staart beweegt.

Als zijn achterste de grond raakt, zeg je opnieuw: “Zit!” en hij krijgt zijn traktatie. Gefeliciteerd, je hebt je hond leren zitten!

Hond leren liggen (“Lig!”)

Je neemt een snoepje in je hand en hurkt voor je hond.

Leg nu je hand en lekkernijen op de grond en wacht tot je hond gaat liggen.

Zodra hij gaat liggen, zeg je: “Lig!” en geef hem de traktatie.

hond trucjes leren

Hond blijf leren (“Blijf!”)

“Blijf!” is een grotere uitdaging en het zal even duren voordat uw hond begrijpt dat hij op zijn plaats moet blijven. 

Let op: voor dit commando moet je hond al de commando’s “zit” en “lig” kunnen gebruiken.

Je loopt een paar passen met hem mee en stopt dan en zegt ofwel: “Zit!” of “Lig!”. Als de hond gehoorzaamt en een tijdje gaat zitten of liggen, wordt hij geprezen.

Nu zeg je: “Blijf!” en doe een paar stappen achteruit bij hem vandaan. Je buigt je hand zodat de palm van je hand recht naar voren wijst en herhaalt het commando: “Blijf!”.

Als je viervoeter een tijdje beleefd blijft zitten, prijs je hem en krijgt hij een traktatie. Je kunt nu geleidelijk de afstand tot de hond vergroten en na enige oefening blijft hij op zijn plaats en zal hij blijven, ook als hij je niet meer kan zien.

De populairste hondentrucjes voor beginners en gevorderden

Heeft je viervoeter de basiscommando’s aangeleerd? We zullen nu stap voor stap de meest populaire honden trucjes uit de hond commando’s lijst met je delen. Zorg wederom voor een flinke dosis geduld, traktaties en bovenal plezier. Aan deze honden trucjes lijst zal het in ieder geval niet liggen.

Hond poot leren geven (“Geef poot”)

Poot geven is waarschijnlijk de meest populaire hondentruc van allemaal. Het is vrij eenvoudig en je hond zal niet veel moeite hebben om het te leren.

Na het commando: “Zit!” kniel je voor je hond en zeg je: “Geef poot!”. Je schuift je hand onder een van zijn voorpoten en tilt hem op. Je herhaalt het commando en pakt zijn poot weer op.

Op een gegeven moment zal hij dan zelf zijn poot optillen en op je uitgestrekte hand leggen. Zodra hij dit doet, krijgt hij veel lof en krijgt hij de traktatie.

honden commando's lijst

Hond high five leren (“Geef me de 5!”)

Als je hond het commando “Geef poot!” kan uitvoeren, kun je je hond ook high five leren:

Houd hiervoor een gebogen hand met een dichte handpalm loodrecht voor je hond en zeg: “Geef poot!”. Je hond zal misschien een beetje geïrriteerd zijn omdat hij het snoepje niet kan krijgen, maar na een tijdje zal hij zijn poot tegen je hand bewegen. Als hij dat doet, zeg je: “Geef me de 5!” en beloon hem met een traktatie.

Na een paar herhalingen heeft hij deze hondentruc ook geleerd.

Hond leren rollen (“Rol!”)

Het doel van deze truc is dat je hond liggend over zijn rug om zijn eigen as rolt. Dit is niet zo gemakkelijk voor hem en vereist een bepaalde vaardigheid.

Je hond mag vlak voor het oefenen niets gegeten hebben, anders kan het leiden tot onrust in zijn maagstreek.

Hoe leer je een hond rollen? Het eerste commando is: “Plaats!”. Je hond staat nu voor je en je houdt een lekkernij recht voor zijn neus. Nu geef je deze traktatie achter zijn hoofd over zijn schouder. Je hond zal proberen zijn neus op het snoepje te houden en zal nu op zijn zij liggen.

Je kunt hem nu ondersteunen in de rol door hem met je andere hand verder te draaien zodat hij weer in de startpositie staat. Je zegt het commando: “Rol!” en geeft hem de traktatie.

Leer je hond draaien/pirouette (“Draai!”)

Deze truc is vergelijkbaar met de rol, maar wordt uitgevoerd terwijl je staat.

Je gaat voor je hond staan, die ook staat, en houdt een snoepje voor zijn neus. Beweeg dit lekkers nu in een cirkelvormige beweging rond de hond en zeg: “Draai!”.

Als je hond eenmaal om zijn eigen as is gedraaid, beloon je hem met het lekkers en oefen je deze truc opnieuw. Binnenkort zal hij het commando kunnen uitvoeren, zelfs van een afstand.

Leer hond de deur te sluiten (“Deur dicht!”)

Deze truc zal indruk maken op iedereen en al snel hoef je zelf niet meer op te staan ​​om de deuren te sluiten.

Het is het beste om te beginnen met een interessant object dat op het onderste deel van de deur is geplakt. Vestig nu de aandacht van je hond hierop en wijs ernaar met je hand.

Als je hond dit voorwerp nu onderzoekt en het met zijn pootjes aanraakt, beloon je hem en zeg je: “Deur dicht!”. Na een paar succesvolle oefeningen wijs je dan naar een open deur en zeg je nogmaals: “Deur dicht!”.

Je hond zal de deur met zijn poot aanraken, maar krijgt pas iets lekkers als de deur sluit. In het begin kun je hem nog helpen, maar na een tijdje gaat hij de deur harder duwen en gaat de deur dan ook volledig dicht.

Je hond leren buigen (“Buig!”)

Je kunt je hond ook leren buigen. Hiervoor staat hij voor je met gestrekte achterbenen en verlaagd bovenlichaam. Veel honden nemen deze houding aan als ze zich uitrekken.

Je hond staat voor je en je lokt hem met een snoepje om zijn bovenlichaam richting de grond te bewegen. Hij mag zijn achterpoten niet knikken. Als hij dit probeert, kun je hem met je andere hand ondersteunen. Hij zal snel begrijpen dat hij ondersteboven moet blijven om de traktatie te krijgen.

Als hij zich in de gewenste positie bevindt, zeg je “buig!” en na een paar trainingssessies zal hij een buiging doen op dat commando.

Je hond een kus leren (“Kus!”)

Deze ietwat natte hondentruc is ook erg populair. Je kunt jouw hond namelijk leren om een kus op je wang te geven. De makkelijkste manier om dit te doen is met leverworst. 

Je dept wat leverworst op je wang, wijst erop en zegt: “Kus!”. Je harige vriend zal graag hetzelfde doen en de leverworst is in een mum van tijd op. Deze oefening wordt door de hond heel snel begrepen en kan na verloop van tijd ook zonder leverworst worden uitgevoerd.

In het vervolg hoef je alleen maar met je vingers op je wang te tikken en “Kus!” te zeggen en je hond zal je een kus geven.

Leer je hond ‘dood’ spelen (“Peng!”)

Hond commando leren gaat zeker niet vanzelf. Deze truc is wat veeleisender en vereist veel concentratie en zelfbeheersing van je hond.

Je knielt voor hem, zegt: “Peng!” en laat hem op zijn zij liggen. Daar krijgt hij een beloning voor. Dit wordt meerdere keren geoefend en nu moet hij langer op zijn zij blijven als hij het commando krijgt: “Peng!” totdat hij zijn traktatie krijgt.

Dan oefen je deze truc op afstand. Het doel is dat je hond daar dood ligt, zijn kop niet opheft en, belangrijker nog, niet met zijn staart kwispelt.

Leer je hond zwaaien (“Dag!”)

Zou het niet leuk zijn als je hond je vaarwel zwaaide?

Je kunt het uitzwaaien aanleren met het commando “Dag!”. Hiervoor moet je hond al het commando “Geef me de 5!” kunnen bevelen.

Je houdt je handpalm weer verticaal omhoog en zegt: “Geef me er 5!” En als je hond je hand met zijn poot wil aanraken, zeg je: “Dag!” Je trekt je hand weg, maakt een zwaaiend gebaar en beloont hem.

Als je hond na enige oefening zijn poot opheft als reactie op dit commando, beloon hem dan alleen als hij zijn poot meerdere keren beweegt. Daarna kun je het ook van verder weg proberen. Binnenkort, als je “Dag!” zegt en vaarwel zwaait, zwaait hij met zijn poot terug.

Je hond leren kruipen (“Kruipen!”)

Je knielt naast je hond en geeft het commando: “Lig!”. Als hij naast je ligt, houd je met één hand een snoepje voor zijn neus en trek je het langzaam en heel dicht bij de grond van hem weg. Met de andere hand oefen je heel lichte druk uit op zijn rug als hij wil opstaan ​​en zegt: “Kruipen!”.

Zodra hij een beetje gekropen heeft, krijgt hij het lekkers. Je herhaalt deze oefening totdat hij een heel eind naar je toe kruipt. Deze hondentruc is niet aan te raden voor honden met heupproblemen!

Trucjes hond willen niet, waarom weigert mijn hond?

Als je hond weigert om te leren of gewoon niet graag hondenkunstjes doet, is de beste route waarschijnlijk het volgen van één of enkele hondentrainingen. Hondentrainers moeten vaker met dit bijltje hakken en hebben enkele trucjes (intonatie, houding etc) in huis om de hond sneller te activeren voor een hondentrucjes.

Wil je je pup commandos leren? Dan kan je dit perfect combineren met bijvoorbeeld een puppytraining.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *