Gezondheids- en veiligheidstips voor reizen met huisdieren in Maastricht: veterinaire zorg en hulpdiensten

huisdier

Meest recente update: juni 29, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het reizen met huisdieren kan een zeer voldoening gevende ervaring zijn, maar het vereist wel enige voorbereiding en oog voor de gezondheid en veiligheid van je geliefde dier. Of je nu een inwoner van Maastricht bent of de stad bezoekt met je huisdier, het is essentieel dat je bekend bent met de veterinaire zorg en hulpdiensten die beschikbaar zijn. In dit artikel delen we waardevolle tips om jouw verblijf in Maastricht met je huisdier veilig en plezierig te maken.

De markt voor huurwoningen in Maastricht

Voordat we duiken in de kern van het onderwerp, laten we een blik werpen op een van de positieve aspecten van Maastricht. De stad is namelijk een voorloper in het accommoderen van huisdieren binnen de huurmarkt. Maastricht, met zijn historische charme en bruisende culturele leven, is ook zeer verwelkomend voor huisdiereneigenaren. 

Je vindt er een brede selectie van huisdiervriendelijke huurwoningen, variërend van stijlvolle appartementen tot pittoreske rijtjeshuizen. Deze trend weerspiegelt de groeiende acceptatie van huisdieren in de Nederlandse samenleving en maakt het voor eigenaren eenvoudiger om geschikte woonruimte te vinden.

Wil je graag een idee krijgen van wat er in Maastricht allemaal voor jou en je huisdier te vinden is? Bezoek dan eens deze website, waarop je een overzicht kunt vinden van alle huurwoningen die op dit moment in de stad worden aangeboden. Ook kun je filteren op bepaalde voorkeuren, zoals je budget en het aantal slaapkamers. Zo weet je zeker dat je alleen naar woningen kijkt die ook echt bij jullie passen.

Bij iedere woning vind je een omschrijving waarin de belangrijkste informatie over de woning staat. In de eerste plaats moet je natuurlijk opzoeken of huisdieren toegestaan zijn. Huurwoningen hebben namelijk nog regelmatig als voorwaarde dat er geen huisdieren mogen wonen, omdat de verhuurder bang is dat deze voor extra schade zullen zorgen. Wanneer er in je contract staat dat huisdieren niet toegestaan zijn, maar je doet het toch, dan kun je flink in de problemen komen. Zo kun je een flinke boete krijgen of zelfs je woning uit worden gezet.

Daarnaast moet je nog op een aantal andere aspecten letten als je op zoek bent naar een woning voor jezelf en je huisdier. Voor een hond is het bijvoorbeeld erg gemakkelijk om een lift te hebben, zodat jullie gemakkelijk samen naar boven en naar beneden kunnen. Voor katten is een buitenruimte erg fijn, maar bij een balkon moet je er wel rekening mee houden dat je het kunt afsluiten. Wanneer je kat van het balkon valt, kunnen de kosten namelijk flink oplopen en natuurlijk bestaat er ook een kans dat je vriendje het helemaal niet overleeft.

Met je huisdier op reis

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je huisdier niet alleen maar thuisblijft, maar dat jullie ook gezellig samen op pad gaan. Er zijn verschillende gezondheids- en veiligheidstips voor het reizen met huisdieren, die we hier allemaal voor je bij elkaar gezet hebben.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


De conditie van je huisdier

Allereerst, zorg ervoor dat je huisdier fit en gezond is om te reizen. Een preventief bezoek aan de dierenarts is essentieel voordat je op pad gaat. Laat controleren of alle vaccinaties, bijvoorbeeld die voor kennelhoest, up-to-date zijn en vraag om advies over mogelijke gezondheidsproblemen die kunnen optreden tijdens het reizen. Begin hier op tijd mee, want sommige bestemmingen vereisen dat je huisdier is ingeënt met prikken die soms meerdere weken of maanden herhaald moeten worden.

Je huisdier klaarmaken voor de reis

Zorg voor een goede reisuitrusting voor je huisdier. Kies een veilige en comfortabele draagtas of kennel die geschikt is voor de grootte van je huisdier. Als je met de auto reist, kan een harnas of veiligheidsgordel van vitaal belang zijn. Let erop dat het erg gevaarlijk is om je huisdier los in de auto te laten reizen. Zo kan een hond of kat opeens erg schrikken van de nieuwe situatie en overwachte bewegingen maken die jou tijdens het rijden afleiden.

Zorg dat je huisdier te herkennen is

Geef je huisdier altijd duidelijke identificatie. Een halsband met een ID-tag met jouw contactinformatie kan onmisbaar zijn als je huisdier onverhoopt verloren raakt. Overweeg ook om je huisdier te laten chippen, als dit nog niet is gebeurd. Zo zorg je ervoor dat iemand die je huisdier vindt altijd alle mogelijkheden in handen heeft om jullie weer te herenigen. Wanneer de vinder de dierenambulance belt, kunnen zij een speciale scan gebruiken om het chipnummer van je huisdier te achterhalen. Registreer dit nummer altijd online, zodat ze jou meteen kunnen bellen in geval van nood!

Verdiep je in de lokale zorg

Overal zijn er tal van hooggekwalificeerde dierenartsen en specialistische klinieken die uitstekende zorg voor huisdieren bieden. Enkele van deze faciliteiten bieden zelfs 24-uurs noodhulp aan. Het is raadzaam om een lijst bij te houden met contactinformatie van deze faciliteiten.

Maak alles zo relaxt mogelijk

Het is ook belangrijk om de stress en angst van je huisdier te beheren tijdens het reizen. Een nieuwe omgeving kan overweldigend zijn voor sommige huisdieren, dus neem maatregelen om hun comfort te waarborgen. Houd hun routine zo normaal mogelijk en neem bekende voorwerpen mee, zoals hun favoriete speeltjes of beddengoed. Zorg ook voor voldoende voedsel en water voor je huisdier tijdens de reis en plan voldoende rustpauzes in bij lange autoritten.

Het reizen met huisdieren kan een fantastische ervaring zijn, zolang je maar voorbereid bent en de gezondheid en veiligheid van je huisdier vooropstelt. Door de juiste voorbereidingen te treffen en gebruik te maken van de uitstekende veterinaire zorg en hulpdiensten die Maastricht biedt, kan je zorgen voor een onvergetelijke ervaring voor zowel jou als je huisdier.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *