Hoe ontstaat een hotspot bij een hond?

Slijmerige ontlasting hond

Meest recente update: mei 30, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een hotspot is vooral erg vervelend voor je hond en kan plots optreden. Meestal worden hotspots veroorzaakt, omdat je hond obsessief likt of bijt op een specifieke plek. Je hond doet dit niet zomaar, maar heeft last van huidirritatie. Hoe een hotspot ontstaat en wat je ertegen kunt doen ontdek je in dit artikel. 

Wat is een hotspot bij een hond? 

Een hotspot is een lokale, oppervlakkige huidontsteking die meestal wordt veroorzaakt door je hond zelf. De hotspot, of pyotraumatische dermatitis, kan in korte tijd ontstaan en breid over het algemeen snel uit. De hotspot ontstaat namelijk door het obsessief krabben, likken of bijten op 1 plek, waardoor de huid kan gaan bloeden en gaat jeuken. Dit zorgt ervoor dat je hond nog meer zal gaan likken, bijten en krabben waardoor de huid geen tijd krijgt om te herstellen.

Als je een beginnende hotspot niet snel genoeg behandeld, dan kan er een diepe en pijnlijke infectie ontstaan op de plek van de hotspot. Als je hond last heeft van een hotspot dan is deze meestal te vinden op het achterlijf of de kop, maar kunnen over het hele lijf verspreid zijn. Hotspots hebben vaak wat weg van een verse schaafwond. Let hierop als je hond veel aandacht heeft voor een specifieke plek op het lichaam. Het is ook goed mogelijk dat je je hond hoort piepen van pijn als hij of zij last heeft van hotspots. 

Wat zijn de oorzaken?

De hotspot wordt dus meestal veroorzaakt door huidirritatie en wordt verergerd door het likken, bijten en/of krabben van je hond. De huidirritatie wordt echter ergens door veroorzaakt en kan verschillende oorzaken hebben. Zo komt het vaak voor dat hotspots ontstaan voor anaalklier ontstekingen, oorontstekingen, een slechte vachtverzorging, allergieën of parasieten als vlooien en teken. Het is ook goed mogelijk dat de huid van je hond geïrriteerd is door warmte. 

Als reactie op de irritatie gaat je hond likken, bijten of krabben waardoor er wonden ontstaan of bestaande wondjes erger worden. Er zijn honden die door hun levensstijl meer risico lopen op hotspots. Als je hond bijvoorbeeld veel zwemt en dus vaak nat is, dan kunnen er hotspots optreden. Honden met een lange en dikke vacht hebben ook een groter risico op hotspots, omdat haren in de klit kunnen raken. Dit zorgt voor irritatie waardoor je hond gaat krabben om de klitten uit de vacht te halen. 


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Zo kan je de oorzaak van hotspots achterhalen

Heeft je hond last van een hotspot, dan is het belangrijk om de oorzaak van de jeuk weg te nemen. Soms is het voldoende om vlooien te bestrijden of een borstel door de vacht te halen, maar soms is het ook nodig om het voedingspatroon van je hond te veranderen. Kun je op het eerste gezicht geen oorzaak vinden voor het gekrab of gebijt of ontdek je regelmatig hotspots bij je hond? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts om de oorzaak van hotspots te achterhalen en te kunnen behandelen. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Je behandelt hotspots het snelst door te voorkomen dat je hond de plek kan bereiken. Dit doe je door bijvoorbeeld een kraag of hondenkleding te gebruiken. Verwijder vervolgens de haren op en rondom de hotspot door de vacht heel voorzichtig te scheren. Probeer de aangetaste huid niet te raken, want dit doet behoorlijk veel pijn. Maak de hotspot vervolgens schoon met lauw water en een hondenshampoo voor de gevoelige huid. Behandel de hot spot bij je hond tot slot met een verzachtende zalf, zoals honing zalf. In heftige gevallen kun je beter voor een zalf kiezen met corticosteroïden. 

Heeft je hond last van heftige of terugkerende hotspots dan is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden. In eerste instantie zal de dierenarts de oorzaak van de hotspot achterhalen, waarna er een behandelplan wordt gemaakt. Op basis hiervan zal de dierenarts kiezen voor het behandelen met een verzorgende lotion of zalf of lasertherapie. Lasertherapie is pijnloos voor je hond en helpt bij het versnellen van wondgenezing. Hiernaast zorgt lasertherapie voor vermindering van pijn en ontstekingen en stimulatie van het lymfesysteem. Tot slot wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor de wond sneller geneest. 

Kan je een hotspot behandelen met een huidmiddel?

Hoe je een hotspot behandeld is afhankelijk van de ernst van de hotspot. Is de plek erg groot en heeft je hond veel last? Dan is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan, zodat de klachten die je hond ervaart zo snel mogelijk weggenomen kunnen worden.

Het snel behandelen van een hotspot is altijd belangrijk, maar hiernaast wil je ook weten wat de oorzaak van de hotspot is. Als je weet wat de oorzaak van de jeuk is dan kun je de hotspot zelf behandelen. Heeft je hond nog geen grote open plek? Dan kun je proberen om de jeuk weg te nemen met Sudocrème, honingzalf of Calendula crème. Deze crèmes zijn niet schadelijk voor de gezondheid voor je hond, maar kunnen wel verlichting brengen voor de jeuk waar hij of zij last van heeft. 

Het gebeurt ook regelmatig dat je hond na de behandeling van de hotspot last krijgt van scheerirritatie. Om te voorkomen dat de scheerirritatie tot een nieuwe hotspot leidt, kun je dezelfde zalfjes aanbrengen. Zo houd je de huid van je hond soepel waardoor de kans op nieuwe hotspots afneemt. 

Het belang van goede voeding om de gezondheid van je hond te ondersteunen

Om de gezondheid van je hond te ondersteunen is het slim om te kiezen voor voer dat precies is afgesteld op de behoeften van je hond. Waar je hond precies behoefte aan heeft, is afhankelijk van de leeftijd van je viervoeter, het ras, bekende gezondheidsklachten, voedselallergieën en meer. Er bestaat simpelweg geen all-in-one oplossingen voor alle verschillende honden! Gelukkig hebben wij daar de oplossing voor. 

Met Just Russel haal je op maat gemaakt voer voor je hond in huis. De brokken ondersteunen niet alleen de darmflora van je hond, maar zijn ook speciaal ontworpen om de huid elastisch en soepel te houden. Probeer jij het verse hondenvoer van Just Russel ook uit? 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *