Wat is giardia? Giardia bij honden en katten  

giardia hond kat mens

Meest recente update: juli 20, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Giardia is een eencellige parasiet die voorkomt in het leefgebied van zowel honden als katten, maar ook Giardia mens is geen onbekend beeld. De parasiet weet behalve katten en honden ook muizen, kalveren en bevers met zijn ongewenste aanwezigheid te vereren.

Een infectie met deze parasiet wordt vooral door dieren opgelopen, doordat ze buiten iets opdrinken of opeten dat besmet is met Giardia. Ook als ze aan hun poten likken, bieden ze de parasiet de kans om zich in het lichaam flink te laten gelden.

Zowel bij Giardia mens, als bij een hond of kat gebruikt de parasiet de gastheer, dus het lichaam, om zich staande te kunnen houden en zelfs te vermenigvuldigen.

Giardia hond

Hoewel een besmetting met de parasiet niet altijd tot klachten leidt, kunnen waarneembare klachten bij een besmetting van Giardia hond zich zo’n 6-14 dagen na de infectie als volgt openbaren:

  • Brijachtige, aanhoudende diarree met slijm
  • verlies van gewicht
  • braken
  • verminderde energie

Giardia hond bestrijden

De besmettelijkheid van Giardia hond is dusdanig dat Giardia hond bestrijden nodig is om niet alleen het eigen huisdier, maar ook de andere dieren en zelfs de mens te beschermen tegen de infectie, die zich een plekje in de darm verovert.

Om zeker te weten dat er van Giardia hond sprake is, kan een SNAP-test worden gebruikt. Hierbij wordt de verse ontlasting van het dier onderzocht om te kijken of de parasiet of eitjes van de parasiet in de uitwerpselen zitten. Deze test kan je zelf thuis uitvoeren, maar uiteraard ook bij de dierenarts.

Heeft je hond echt klachten, dan is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden. Deze kan je trouwe viervoeter even goed nakijken. Aanhoudende diarree kan immers uitdroging tot gevolg hebben. De dierenarts kan bij een aangetoonde besmetting ook direct een kuur voor de hond voorschrijven.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Behandeling Giardia hond

Blijkt de hond inderdaad besmet te zijn, dan wordt een meerdaagse kuur ingezet, die werkzaam is tegen zowel parasieten als wormen. Dit breedspectrummiddel zal de Giardia hond bestrijden, maar daarmee is de kous nog niet af.

Vanwege de besmettelijkheid is Giardia huis ontsmetten nodig. Hiermee wordt voorkomen dat de infectie blijft terugkomen. Wil je zeker weten dat de behandeling Giardia hond zijn werk heeft gedaan, dan kun je de ontlasting van de hond na de kuur nog een keer laten controleren.

Pas als wordt aangetoond dat de trouwe viervoeter vrij is van de parasiet en de eitjes kun je ervan uitgaan dat de behandeling doeltreffend is geweest.

Giardia huis ontsmetten

Ben je geen fan van huishoudelijke werkzaamheden? Helaas ontkom je er niet aan als je het Giardia huis echt goed ontsmetten wilt. Alles waar de hond mee in aanraking komt of is geweest, zal grondig moeten worden gereinigd om de parasiet te slim af te zijn. Hierbij kun je denken aan:

  • reinigen van de drink- en etensbak van de viervoeter met kokend water
  • continu wassen van je handen na contact met je hond
  • kussens, kleedjes en speeltjes van de hond wassen op minimaal 60 graden
  • wassen van je hond tijdens de behandeling (met een zachte shampoo)

Hygiëne is het sleutelwoord bij Giardia hond bestrijden. Bij elke stap is het belangrijk om goed je handen te wassen om hiermee de besmetting Giardia mens bij jezelf te voorkomen.

Giardia kat

Een infectie van Giardia kat zal vooral bij kittens voor dezelfde lichamelijke problemen zorgen, als bij Giardia hond, omdat de jonge dieren hun weerstand tegen ziekten nog niet volledig hebben opgebouwd.

Ook katten met een verlaagde weerstand kunnen klachten ontwikkelen door de hiermee gepaard gaande verhoogde vatbaarheid voor virussen en infecties. Is de moederkat besmet met Giardia, dan kan de besmetting Giardia kat via de moedermelk aan de kleine kittens worden doorgegeven.

Giardia kat bestrijden

Als de kat symptomen van de infectie vertoont, is een bezoekje aan de kattenbak de eerste stap. Niet voor jezelf, maar om wat verse ontlasting van de kat te kunnen bemachtigen.

Een ritje naar de dierenarts is de volgende stap. Deze zal testen of de kat daadwerkelijk het slachtoffer is van de darminfectie. Behandeling Giardia kat zal door de dierenarts worden gestart op dezelfde manier als de besmetting bij een hond.

Vanwege de besmettelijkheid is het aan te raden om eventuele andere katten of honden ook te behandelen.

Een belangrijke en effectieve methode om o.a. giardia bij je kat te voorkomen is door te zorgen dat het afweersysteem in goede conditie is. Dit kun je doen door het juiste kattenvoer te gebruiken, speciaal aan de hand van de behoeftes van jouw kat. Hiervoor hebben we een nieuw concept in het leven geroepen, waarbij je tien vragen beantwoord en een gepersonaliseerd voedingsplan ontvangt. Lees hier meer over dit concept.

Behandeling Giardia kat

Naast de reiniging van alle kattenbenodigdheden, speeltjes, kleden en dergelijke is het nodig om het huis een goede schoonmaakbeurt te geven. Katten hebben de neiging overal op te lopen en te klimmen. Om die reden zullen ze de parasiet veel sneller binnenshuis verspreiden.

Giardia kat bestrijden vergt dus de nodige inspanning. Het reinigen van oppervlakken met water met chloor helpt een kat-en-muisspel te voorkomen en de besmettelijkheid een halt toe te roepen.

Giardia mens

Een besmetting met de parasiet is ook een veelvoorkomend ziektebeeld bij de mens. De Giardia lamblia parasiet is in de vrije natuur vrijwel overal te vinden. Om die reden kan de besmetting met deze parasiet ook met schoeisel je huis binnenkomen.

Ben je als persoon geïnfecteerd, dan lopen jouw huisgenoten ook het risico op besmetting. Regelmatig je handen in onschuld wassen met behulp van water en zeep kan al een groot verschil maken. Ook het kort houden van nagels is dan aan te raden, zodat zich hier geen besmet vuil onder kan ophopen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *