Mijn kat geeft over na het eten

Kat geeft over na eten

Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Kwamen de brokjes die Tijger heeft gegeten er net zo snel weer uit als ze erin gingen? Als je kat overgeeft na het eten van brokjes of natvoer kan dit verschillende oorzaken hebben. De meeste zijn onschuldig en met een paar simpele aanpassingen verhelp je het probleem. In sommige gevallen moet je echter met je kat naar de dierenarts.

In dit artikel zetten we de redenen waarom katten overgeven na eten voor je op een rijtje, helpen we je bij het maken van de beslissing om wel of niet naar de dierenarts te gaan en geven we je tips om het braken op te lossen als je kat te veel en te snel eet.

Moet ik naar de dierenarts als mijn kat het eten uitkotst?

Met een kat die braakt na eten, hoef je niet altijd naar de dierenarts. Wat vooral van belang is om deze afweging te maken, is of de kat braakt na het eten van veel, of juist van weinig voedsel.

Braakt je kat na het eten van veel voedsel, dan is de kans groot dat hij iets te gulzig is geweest. Vaak willen katten die te veel hebben gegeten en daarna overgeven meteen weer eten. Een goede indicator dat er verder niets ernstigs aan de hand is met je poezenbeest.

In principe hoef je in dit geval dus niet met je kat naar de dierenarts, maar het is wel belangrijk om het probleem van het schrokken op te lossen. Als je kat veel eet en toch afvalt is het wel goed om een bezoekje aan de dierenarts te brengen, want je huistijger kan last hebben van bijvoorbeeld suikerziekte of schildklierproblemen.

Heeft je kat maar een klein beetje gegeten en geeft hij over, dan is er misschien meer aan de hand. Je kat heeft mogelijk iets onder de leden en een bezoek aan de dierenarts is noodzakelijk. De dierenarts kan je kat medicijnen tegen het braken geven, zijn bloed onderzoeken en een echo of endoscopie doen om een diagnose te stellen.

Katten kunnen snel zieker worden als ze geen eten binnenkrijgen, dus onderneem zo spoedig mogelijk actie.

Mogelijke redenen waarom een kat braakt na eten

Katten spugen hun eten uit om verschillende redenen. Een veel voorkomende oorzaak van braken bij katten is te snel (en te veel) eten. Katten doen dit bijvoorbeeld als er concurrentie op de loer ligt, zoals een andere huistijger die op het eten aast, of als het voerbakje op een voor de kat ‘onveilige’ plek staat.

Katten die maar een of twee keer per dag een maaltje krijgen, hebben ook vaak de neiging om te schrokken. Het is beter om de hoeveelheid brokjes die je huistijger op een dag mag hebben (te vinden op de verpakking), te verdelen over drie of vier porties die je verspreid over de dag geeft naast eventueel natvoer.

Schildklierproblemen en suikerziekte kunnen er ook voor zorgen dat een kat overgeeft na het eten. Huistijgers eten in deze gevallen meestal best veel, maar vallen toch af doordat ze iedere keer het eten uitbraken. Om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat, is het belangrijk om zo spoedig mogelijk langs de dierenarts te gaan.

Als je kat braakt nadat hij een klein beetje heeft gegeten, is de kans aanwezig dat hij ziek is. Je merkt dit naast het overgeven vaak ook aan andere symptomen, zoals lusteloosheid en een doffe vacht. Maak in zo’n geval zo snel mogelijk een afspraak bij je dierenarts om je kat te laten checken. Op deze pagina vind je talloze katten verzorgingsproducten.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Veilig plekje om te eten

Katten houden graag overzicht tijdens het eten. Hebben ze dit niet, dan kunnen katten hun eten zo snel mogelijk naar binnen gaan schrokken. Zo voorkomen ze dat het wordt ingepikt door een andere kat (of hond). Het is daarom belangrijk om een plekje te creëren waar je huistijger veilig zijn maaltijd kan nuttigen.

Ten eerste is het belangrijk om het voerbakje op een rustige plek te zetten, dus niet ergens waar constant mensen langslopen. Ten tweede moet je het voerbakje niet tegen de muur zetten, maar minstens dertig centimeter van de muur af. Zo heeft je poezenbeest het gewenste overzicht over de ruimte.

Wist je dat katten het ook niet prettig vinden als hun water te dicht bij hun voer staat? Hun instinct vertelt hen namelijk dat dit water weleens vervuild zou kunnen zijn doordat er een dood dier (hun eten) naast ligt. Dineren naast een toilet is ook geen aanrader, dus zorg voor voldoende afstand tussen kattenbak, voerbakje en waterbakje.

Voerbakjes om schrokken tegen te gaan

Heeft je kat een veilig plekje om te eten, maar blijft hij toch schrokken en overgeven? Dan kun je een speciaal voerbakje tegen schrokken proberen, een zogenaamde ‘slow feeder’. In zo’n bakje zit een patroon waardoor je kat moeite moet doen om het eten eruit te krijgen, waardoor hij rustiger eet.

Een anti-schrokbak is geschikt voor brokjes en je kunt er ook natvoer in doen. Een andere oplossing voor het tegengaan van het schrokken van natvoer is een likmat. Zo’n mat, meestal gemaakt van siliconen, heeft allerlei ribbeltjes en/of nopjes waar je huistijger het voer tussenuit moet likken. Een leuke uitdaging voor je huistijger!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *