Meest recente update: juni 10, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Bij nierfalen van je hond is er plotseling gedeeltelijk of volledig verlies van de nierfunctie. Nierfalen is een levensbedreigende noodsituatie!
Er zijn meerdere symptomen die duiden op nierfalen bij honden; als je hond plotseling veel, weinig of helemaal geen urine plast en “ziek” lijkt, moet je hem direct naar de dierenarts brengen.
Lees dit artikel vooral door als je vermoed dat je hond last heeft van nierproblemen. We schrijven in dit artikel onder andere over:
- Symptomen van nierfalen bij honden
- Behandeling van nierfalen voor honden
- Levensverwachting bij nierfalen onder honden
- Het voorkomen van nierfalen bij je hond
De belangrijkste feiten op een rij
- Nieren zijn de vitale organen en kun je zien als de wasmachine van het lichaam
- Nierfalen hond wordt met een moeilijk woord ook wel nierinsufficiëntie genoemd
- Nierfalen hond kan acuut of chronisch zijn
- Verontreinigende stoffen die normaal via de urine worden uitgescheiden, komen in het bloed terecht
- Chronisch nierfalen is vaak een laat gevolg van stoornissen in het maag-darmstelsel
- Een duurzaam nierdieet moet daarom ook het spijsverteringsstelsel versterken
- Kies voor een gezonde hond met gepersonaliseerd hondenvoer
Wat is acuut nierfalen bij een hond?
Bij acuut nierfalen is er plotseling – binnen enkele uren tot dagen – een enorme beperking en verslechtering van de nierfunctie. De nieren zijn plotseling niet meer in staat om de stofwisseling die via de nieren worden uitgescheiden uit het bloed te filteren.
De oorzaken van nierfalen kunnen heel verschillend zijn (bijvoorbeeld vergiftiging, infectieziekten, anesthesie).
Als de nierschade niet te groot is en de aangetaste honden de kritieke fase van de ziekte overleven, kunnen de nieren herstellen van acuut nierfalen. Aan de andere kant, als de nierbeschadiging te groot is om volledig te herstellen, kan acuut nierfalen overgaan in chronisch nierfalen.
Let op: Acuut nierfalen is een levensbedreigende aandoening! Als je vermoedt dat je hond er last van heeft, moet je hem meteen naar een dierenarts brengen.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Nieren zijn de vitale organen van je hond
Zoals iedereen weet, zijn de nieren vitale organen. Ze zijn verantwoordelijk voor veel belangrijke taken in het lichaam.
Nieren worden onder andere beschouwd als de “wasmachines” van het lichaam: ze filteren schadelijke afvalstoffen en gifstoffen uit het bloed en scheiden ze uit via de urine.
Anderzijds houden nieren alle essentiële stoffen binnen die het lichaam nog nodig heeft (zoals suikermoleculen).
Daarnaast regelen de nieren de vochthuishouding van het lichaam door meer of minder water uit te scheiden met de urine, afhankelijk van de vochtbehoefte.
Zo zorgen de nieren ervoor dat het bloed wordt gereinigd en ontgift, terwijl tegelijkertijd het water- en elektrolytengehalte in balans wordt gehouden.
Om deze belangrijke taken te kunnen vervullen, stroomt er veel bloed door de nieren. In feite gaat een vijfde van het bloed dat het hart met elke slag rondpompt naar de nieren.
Al het bloed van het lichaam stroomt honderden keren per dag door deze twee organen.
Wat gebeurt er in het lichaam bij nierproblemen hond?
Wanneer het lichaam van een hond in hoge mate worden blootgesteld aan gevaarlijke gifstoffen (bijvoorbeeld in geval van vergiftiging) zullen de gifstoffen in grote hoeveelheden door de nieren stromen en ontstaan er nierproblemen.
Als de bloedtoevoer naar de nieren om welke reden dan ook wordt verstoord, treden er snel zuurstof- en voedingstekorten op.
Als de omvang van de schade erg groot is, kunnen de nieren hun taken niet meer adequaat uitvoeren. Op dat moment treedt er acuut nierfalen op.
Wat zijn de symptomen
Helaas zijn de symptomen van acuut nierfalen vaak niet specifiek. Honden met nierproblemen zien er vaak “ziek” uit, zijn lusteloos en willen niet eten.
Braken komt ook vaak voor. De symptomen ontwikkelen zich meestal relatief snel (binnen enkele uren tot dagen).
In de tabel hieronder kun je de symptomen aflezen voor nierfalen hond.
Symptomen nierfalen hond | |
Zeer vaak voorkomende symptomen | – Apathie (gebrek aan initiatief, lusteloosheid etc.) – Hond met nierfalen eet niet |
Veel voorkomende symptomen | – Misselijkheid en overgeven – Uitdroging – Meer plassen en/of meer water drinken – Afwezigheid of verminderd plassen |
Af en toe symptomen | – Diarree hond – Extreem stinkende urine – Bloederige zweren van het slijmvlies van de mond – Pijn bij het aanraken van de buik (in het gebied van de nieren) |
Zeldzame symptomen | – Zwart verkleurde ontlasting (door bloedvermenging) |
Wat is het verschil tussen acuut nierfalen en chronisch nierfalen?
Bij chronisch nierfalen sterft het nierweefsel langzaam (gedurende enkele maanden tot jaren) af. Als gevolg hiervan ontwikkelt de ziekte zich meestal sluipend.
De symptomen zijn in het begin slechts mild en worden in de loop van de tijd alleen maar erger.
Acuut nierfalen daarentegen treedt plotseling op. De aangetaste honden worden acuut ziek en vertonen ernstige symptomen.
Ook kan, in tegenstelling tot bij chronisch nierfalen, de nierbeschadiging bij acuut nierfalen omkeerbaar zijn, wat betekent dat het onder bepaalde omstandigheden door het lichaam kan worden verwijderd en gerepareerd, zonder dat er schade op de lange termijn ontstaat.
Acuut nierfalen kan echter ook evolueren tot chronisch nierfalen. Dit gebeurt wanneer een hond de kritieke, ernstige fase van de ziekte overleeft, maar de nierbeschadiging niet volledig kan worden hersteld.
Omgekeerd kan acuut nierfalen ook ontstaan op basis van chronisch nierfalen van je hond. Bij deze ziekte zijn de nieren bijzonder kwetsbaar voor beschadiging.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om een juiste diagnose te kunnen stellen bij een nierprobleem van je hond, is naast een klinisch onderzoek van de viervoeter ook aanvullend onderzoek nodig.
Type onderzoek nierprobleem hond | Toelichting |
Bloedonderzoek | Bij acuut nierfalen is er meestal sprake van een verhoging van de nierwaarden. Ook kunnen vaak veranderingen in de diverse bloedzouten worden vastgesteld. |
Urineonderzoek | Hierbij wordt gekeken naar de urineconcentratie met microscopisch onderzoek van de cellen naar chemische stoffen of bacteriën. |
Echografisch onderzoek | Een zeer belangrijk onderzoek van de buik en de nieren. Dit kan worden gebruikt om de grootte, structuur en bloedstroom te beoordelen. |
Röntgenonderzoek | kan nodig zijn bij het zoeken naar urinestenen om de nieren, urineleiders en plasbuis zichtbaar te maken. |
Hoe ziet de behandeling van nierfalen eruit?
Alleen de dierenarts kan helpen bij de behandeling van nierfalen: een hond met nierproblemen kan gered worden met infusies, plaspillen en speciale elektrolyten mineralen.
Honden met nierfalen moeten onmiddellijk naar een dierenkliniek worden gebracht.
Als vergiftiging de oorzaak van nierfalen van je hond is, kan het helpen om binnen de eerste vier tot zes uur te braken.
Zo kan je nier problemen bij je hond voorkomen
Grote vochtverliezen die de nieren kunnen beschadigen moeten worden voorkomen. Honden die last hebben van diarree of braken moeten worden gecontroleerd door een dierenarts.
Bij deze symptomen moet het baasje de hond ook nauwlettend in de gaten houden. Bij nierfalen is het belangrijk dat je er op tijd bij bent om ergere nierproblemen bij je hond te voorkomen. Hetzelfde geldt voor problemen met de bloedsomloop.
Voorkom in het algemeen dat je hond giftige stoffen binnenkrijgt. Houd je hond uit de buurt van benzinestations, vuilnisbelten of soortgelijke gevarenzones.
Tenslotte is het belangrijk om je hond de juiste voedingsstoffen te geven om eventueel nierfalen te voorkomen. Zelf adviseren we onze klanten hondenvoer op maat.
Bij hondenvoer op maat krijgt je hond op basis van zijn leeftijd, ras, conditie, geslacht etc. een eigen voedingsplan waarin alle essentiële voedingsstoffen zijn verwerkt die bijdragen aan de gezondheid van je hond op lange termijn.
Vul hier een 10-tal vragen in over je hond en ontvang direct een gratis voedingsplan op de mail van een erkende honden diëtist.
Wat si de elvensverwachting als je hond nierfalen heeft?
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen wordt er bij nierfalen hond onderscheid gemaakt tussen acuut nierfalen en chronisch nierfalen. In beide situaties is er een andere levensverwachting van toepassing.
Wat is de prognose bij acuut nierfalen?
Helaas is de prognose voor honden met acuut nierfalen voorzichtig tot slecht.
Ongeveer 60% van de getroffen honden sterft of wordt geëuthanaseerd. Afhankelijk van de oorzaak van nierfalen, de mate van nierbeschadiging en behandelingsopties kan de prognose echter beter of zelfs slechter zijn.
Over het algemeen geldt: hoe eerder een hond wordt behandeld, hoe beter de oorzaak van het nierfalen kan worden behandeld, hoe groter de kans dat hij overleeft en dat er geen langdurige schade ontstaat.
Helaas is een slecht teken wanneer zieke honden weinig of geen urine produceren. In zo’n geval is het sterftecijfer nog hoger.
Wat is de prognose bij chronisch nierfalen?
Voor honden die de acute en ernstige fase van de ziekte overleven, is de prognose op lange termijn meestal gunstig tot goed.
Ongeveer twee derde van de honden die acuut nierfalen overleeft, ontwikkelt echter chronisch nierfalen. Het duurt enkele weken of zelfs maanden (dit is hoe lang het kan duren voordat de nieren zijn hersteld) om te bepalen of de nieren volledig zijn hersteld of dat er blijvende nierbeschadiging is, waardoor chronisch nierfalen ontstaat.
Conclusie
Na het lezen van dit artikel weet je beter waar je op moet letten wanneer je hond mogelijk last heeft van nierproblemen. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden; ga bij vermoedens van nierfalen van je hond direct naar de dierenarts!
De levensverwachting bij acuut nierfalen onder honden is circa 60%. De levensverwachting bij chronisch nierfalen is rooskleuriger, echter krijgen veel honden die acuut nierfalen hebben overleefd last van chronisch nierfalen.
Ook is het belangrijk dat je je hond goed verzorgt om nierproblemen te voorkomen; hou je hond altijd weg van giftige stoffen, benzinepompen etc.
Zorg er tenslotte voor dat je hond altijd het beste hondenvoer krijgt.
Veelgestelde vragen over nierfalen hond
Hoe ziet het eindstadium van een hond met nierfalen er uit?
Van de honden met acuut nierfalen sterft ongeveer 60% van de honden. Veel eigenaren kiezen in dit geval voor het laten inslapen om de hond niet te laten lijden door pijn. Als je ervoor kiest om de hond met nierfalen niet te laten inslapen zal het overlijden aan het gevolg van de vergiftiging.
Hoe wordt chronisch nierfalen bij honden behandeld?
Chronisch nierfalen bij honden is niet te genezen. Het beloop van de ziekte kan echter zo lang mogelijk worden uitgesteld door het nierweefsel zoveel mogelijk te sparen.
De belangrijkste behandelmaatregel is daarom een speciaal nierdieet, waar je hond zich levenslang aan moet houden als hij lijdt aan chronisch nierfalen.
Daarnaast zal de dierenarts medicatie voorschrijven (zoals ACE-remmers of antihypertensiva) en ondersteunende therapieën aanbevelen.
Belangrijk: Regelmatige controles bij de dierenarts zorgen ervoor dat je hond het nog lang goed doet ondanks chronisch nierfalen.
Moet ik mijn hond laten inslapen als die nierfalen heeft?
Honden met nierfalen worden geëuthanaseerd als de dierenarts geen therapeutische maatregelen kan nemen om de ziekte te vertragen en de symptomen te verlichten.
Wat zijn de symptomen van nierschade bij een hond?
De symptomen van nierschade bij je hond zijn als volgt:
Let ook op de volgende symptomen:
- Algemene vermoeidheid
- Slechte eetlust, weigering om te eten en gewichtsverlies
- Koorts
- Bloed in de urine
- Frequente aandrang om te plassen
- Ontsteking van de tanden en/of bleke slijmvliezen in de mond
- Braken en/of dunne ontlasting of diarree hond
- Bloedarmoede (laag bloedbeeld) treedt op in het laatste stadium van nierfalen
Wat mag een hond met nierproblemen eten?
Bij het voeren van honden met nierproblemen moet je ervoor zorgen dat het voer weinig fosfor en kalium bevat. Wees daarom voorzichtig met sommige voedingsmiddelen, waaronder zuivelproducten zoals kaas.
Voedingsmiddelen zoals appels, peren, courgettes, aardappelen, pompoenen, kip, geit, eend of eieren hebben een gunstige kalium-fosforverhouding en kunnen zonder aarzelen worden gevoerd aan honden met nierproblemen.