Hoe herken ik de symptomen van een levershunt bij een hond?

levershunt hond

Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een levershunt hond is een erfelijke aandoening, waarbij gifstoffen zich ophopen in het bloed. Dat zorgt voor een groot aantal ziekteverschijnselen bij het dier, waaronder hersenafwijkingen. Kom erachter wat de symptomen zijn van levershunt bij honden, en welke behandelingen er bestaan.

Wat is een levershunt?

Bij een levershunt loopt het bloed niet door de lever van een hond heen, zoals de bedoeling is. Door een aangeboren afwijking heeft de hond dan een extra bloedvat, een zogenaamde shunt. Het (meeste) bloed dat uit de darmen en de maag afkomstig is, stroomt door dit abnormale bloedvat heen, in plaats van dwars door de bloedvaten in de lever.

De belangrijkste taak van de lever is om gifstoffen en afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Omdat het bloed bij een levershunt hond de lever omzeilt, blijven deze schadelijke stoffen in het bloed. Dat leidt tot vergiftigingsverschijnselen bij je huisdier. Vooral ammoniak, een giftige stof die normaal door de lever wordt weggefilterd, is een belangrijke veroorzaker van de problemen.

Een levershunt pup is een normaal verschijnsel: alle jonge hondjes hebben in de baarmoeder dit bloedvat. Na de geboorte verdwijnt het bloedvat snel, en gaat het bloed door de bloedvaatjes van de lever stromen zoals het hoort. Het abnormale bij een levershunt hond is dat de shunt niet verdwijnt, gebeurt, en dat er bloed door de shunt blijft stromen.

De shunt kan verschillende vormen en liggingen hebben, waardoor een hond meer of minder last heeft van verschijnselen. Soms stroomt het grootste deel van het bloed toch door de lever heen, en soms stroomt ál het bloed lángs de lever.

Wat zijn veelvoorkomende symptomen?

De symptomen bij levershunt van een hond zijn veelzijdig. Ze treden soms op vanaf een half jaar na de geboorte, maar kunnen ook pas na een jaar of drie tot zes jaar beginnen. De meeste symptomen van levershunt bij een hond worden steeds erger. Dit kan je aan de volgende dingen merken:

  • braken, kwijlen, moeilijk slikken;
  • diarree;
  • veel en vaak drinken;
  • gebrek aan energie, traagheid;
  • hersenafwijkingen: onzeker of “dronken” lopen, tegen voorwerpen en muren botsen, in rondjes lopen, opeens in slaap vallen, epileptische aanvallen, afwezig overkomen;
  • slecht groeien;
  • veel plassen, vooral kleine plasjes doen;
  • vaak een blaasontsteking hebben.

Er zijn ook onzichtbare symptomen van levershunt. De dierenarts kan die soms vaststellen door middel van een bloedonderzoek of een scan. Honden met een levershunt hebben bijvoorbeeld een kleine, niet goed ontwikkelde lever. Ook zitten er meer enzymen, mineralen en galzuren in het bloed dan bij een gezonde hond.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Is een levershunt genetisch bepaald?

Een levershunt is een erfelijke aandoening: de moeder- en/of vaderhond is drager van een gen dat de shunt veroorzaakt. Omdat jouw hond ook drager is van dit gen, is het heel onverstandig om te fokken met je huisdier: de puppy’s hebben een grote kans om ook een levershunt te krijgen.

Bepaalde hondenrassen, zoals terriërs, de Dobermann, de Berner Sennenhond, de Ierse Wolfshond, de Mopshond, de Labrador, de Dwergschnauzer, de Lhasa Apso, de Maltezer en de Golden Retriever hebben vaker het gen voor een levershunt dan andere honden.

Zo stelt de dierenarts een levershunt bij je hond vast

Een levershunt kan maar met één bepaalde test worden vastgesteld. Deze test heet de ammoniaktest. Er wordt binnen korte tijd meerdere monsters afgenomen bij de hond, en dit bloed wordt onderzocht op ammoniak – één van de stoffen die door een normaal werkende lever uit het bloed wordt verwijderd. Je hond mag niet eten of drinken vanaf de avond vóór de ammoniaktest.

Als er een verhoogde concentratie ammoniak wordt gemeten, kan de dokter vaststellen dat er sprake is van een levershunt. De diagnose kan dan bevestigd worden met een CT-scan.

Het belang hiervan is dat de vorm en de locatie van de levershunt kan worden vastgesteld, en dat zo de ernst van de aandoening in kaart kan worden gebracht. Je hond krijgt vóór de CT-scan een lichte verdoving, waardoor hij of zij even in slaap valt.

Wat is de levensverwachting met levershunt?

De levensverwachting van een hond met levershunt hangt af van de vorm en plek van de shunt. Bij sommige typen shunts, waarbij er weinig tot geen symptomen zijn, stroomt het meeste bloed gewoon door de lever.

De levensverwachting van een hond met zulke shunts is vergelijkbaar met die van een gezond dier. Bij ernstige levershunt symptomen heeft de hond vaak een type shunt waarbij het meeste bloed lángs de lever stroomt. De gemiddelde levensverwachting van het dier is dan rond de 8 jaar.

Een levershunt bij de hond is niet te genezen. Wel kan je proberen de ernst van de verschijnselen te verminderen, bijvoorbeeld door je huisdier een speciaal dieet te laten volgen of laxeermiddelen te geven. Je dierenarts kan je meer vertellen over de juiste medicatie en behandeling.

Wat zijn de kosten van een operatie?

Er bestaat een operatie om de shunt te sluiten, zodat het bloed alsnog door de lever stroomt. Dit is een zware en ingewikkelde operatie met grote risico’s voor de hond en een hoge kans op complicaties. Het is ook niet altijd mogelijk om deze operatie uit te voeren.

Als de operatie slaagt, dan knapt ongeveer driekwart van de honden op. Het dier kan dan meestal een normaal leven leiden. Hoe eerder in het leven van de hond deze operatie wordt uitgevoerd, hoe beter de resultaten zijn.

Deze operatie is duur: de gemiddelde kosten liggen tussen de €1.200 en de €3.000. De prijs van de operatie is onder andere afhankelijk van de aanbieder en van de vorm van de levershunt.

Het alternatief, als je hond ernstige klachten heeft, is het dier in te laten slapen. Dat is een moeilijke keuze, maar vaak een verstandige. De ziekte wordt niet vanzelf beter en heeft altijd een dodelijke afloop. Een hond met een levershunt krijgt na verloop van tijd ernstige klachten die zijn of haar levenskwaliteit erg laag maken.

Ervaringen van andere baasjes

Huisdierenbezitters met een hond waarbij een levershunt is vastgesteld, raden anderen aan om hun hond snel op een speciaal dieet te zetten. En veel baasjes raden, ondanks de risico’s en de kosten, aan om een operatie te laten uitvoeren aan de levershunt van een hond. Ze vertellen dat hun huisdier na de operatie erg is opgeknapt en weer gezond door het leven gaat.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *