Incontinentie Bij Honden, Hoe Los Ik Dit Op?

Incontinentie Bij Honden

Plast je hond regelmatig in huis? Is er bijvoorbeeld sprake van ongewild urineverlies in de woonkamer, slaapkamer of keuken? Dan is dat in de eerste plaats natuurlijk erg vervelend. Helaas kan je hond er meestal niets aan doen. Door onderliggende ziektes kan je hond namelijk te maken krijgen met incontinentie en andere plasproblemen.

Misschien heeft je hond niet eens door dat hij of zij aan het plassen is. Door onderliggende problemen kan je hond ook erg nodig moeten plassen, waardoor hij of zij het niet kan ophouden tot de wandeling. Wanneer je hond echt onbewust plast, dan wordt dit incontinentie genoemd. Maar wat zijn de oorzaken van incontinentie bij je hond en is dit probleem te behandelen?

De verschillende oorzaken van incontinentie bij honden

De ene hond heeft meer problemen met incontinentie dan de ander. Incontinentie komt het vaakst voor bij gesteriliseerde teven. Daarnaast zijn er ook bepaalde hondenrassen die een grote kans op incontinentie hebben.

Daarnaast speelt de leeftijd van je hond ook een belangrijk rol. Hoe ouder je hond is, hoe groter de kans dat hij of zij te maken krijgt met incontinentieproblemen. Maar wat kunnen dan specifieke oorzaken van incontinentie bij je hond zijn? We geven je in deze alinea een overzicht van veelvoorkomende oorzaken.

Overgewicht

Heeft je hond overgewicht en is hij of zij tegelijkertijd incontinent? Dan kan dit een oorzaak van ongewild urineverlies zijn. Dit komt omdat honden met overgewicht meer druk op de blaas krijgen. Gelukkig is overgewicht relatief gemakkelijk te behandelen.

Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt en geef hem of haar enkel gezond eten. Overgewicht is overigens niet alleen slecht voor de blaas, maar tegelijkertijd brengt het andere gezondheidsproblemen met zich mee.

Blaasontsteking

Ook een blaasontsteking kan incontinentie met zich meebrengen. Je hond kan een blaasontsteking krijgen door een bacteriële infectie. Heb je een oudere hond? Dan kunnen geslachtshormonen een blaasontsteking veroorzaken.

Een blaasontsteking wordt meestal behandeld met een antibioticakuur. Meestal verdwijnen de problemen na een week, maar bij sommige honden blijft de bacterie schade aanrichten. Dan is vaak verder onderzoek nodig.

Tumor

De oorzaak van incontinentie kan relatief onschuldig zijn, maar tegelijkertijd kan er ook iets ernstigs aan de hand zijn. Je hond kan namelijk ook last krijgen van incontinentie door een tumor rondom de blaas.

Vaak is dit niet zichtbaar en meestal zijn er bij een tumor ook andere complicaties. Een tumor is zeer ernstig en moet altijd behandeld worden. Om die reden is het bij incontinentie altijd raadzaam om een medische specialist in te schakelen.

Psychische problemen

Incontinentie heeft meestal een lichamelijke oorzaak, maar tegelijkertijd kan ongewild urineverlies ook door mentale problemen komen. Stress en andere heftige emoties zijn bijvoorbeeld zeer slecht voor het lichaam van je hond.

Is je hond de laatste tijd zeer onrustig, of vertoont hij of zij op een andere manier afwijkend gedrag? Dan kan dit de oorzaak van incontinentie zijn. Stress is sowieso bijzonder slecht voor een hond en om die reden moet je er altijd wat aan doen.

Andere oorzaken

In de voorgaande alinea’s hebben we de veelvoorkomende oorzaken van incontinentie besproken. Uiteraard zijn er nog andere oorzaken. Denk aan blaasstenen, prostaatproblemen, rugklachten, sluitspierproblemen en nog veel meer.

Hoe kun je incontinentie bij honden behandelen?

Incontinentie is niet altijd gevaarlijk, maar een behandeling is vrijwel altijd noodzakelijk. De behandeling van incontinentie is afhankelijk van de oorzaak. Een blaasontsteking is een veelvoorkomende oorzaak. Je hebt in de eerste plaats een ongecompliceerde blaasontsteking.

Dit is een normale blaasontsteking en meestal kan die worden behandeld met goede antibiotica. Daarnaast heb je ook een gecompliceerde blaasontsteking. Dergelijke blaasontstekingen zijn moeilijker te genezen.

De kuur wordt voorgeschreven door een medische professional. Na een week moeten de eerste effecten al zichtbaar zijn. Is er geen enkele verbetering? Dan is er helaas vervolgonderzoek nodig. Een ongecompliceerde blaasontsteking is over het algemeen niet gevaarlijk en meestal geneest deze volledig.

Niet alle incontinentieproblemen worden overigens met medicijnen behandeld. Bij een tumor moet je hond vrijwel altijd geopereerd worden. Bij gedragsproblemen heeft medicatie natuurlijk ook geen zin. Dan wordt de focus juist op therapie gelegd.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Enkele nuttige tips

We begrijpen goed dat het frustrerend is wanneer je hond constant zijn urine verliest. Je hond doet dit niet expres. Daarom moet je ook niet boos op je hond worden, want dat is niet goed voor zijn geestelijke ontwikkeling. Je hond kan zelfs bang voor je worden en daar zit je ook niet op te wachten.

Misschien denk je dat je hond urine verliest door het drinken van veel water. Je hebt dan misschien de neiging om je hond minder water te geven, maar ook dit is onverstandig. Incontinentie kan namelijk het gevolg zijn van een onderliggende ziekte. Je hond water onthouden kan de problemen dan verergeren.

Conclusie

Veel honden kampen helaas met incontinentie. Ongewild urineverlies kent verschillende oorzaken en die hebben we in dit artikel besproken. Incontinentie kan een indicatie zijn van een gevaarlijk onderliggend probleem, maar meestal zijn incontinentieproblemen relatief onschuldig en gemakkelijk te behandelen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *