Dementie hond: de fases van dementie bij honden

dementie hond

Meest recente update: augustus 5, 2023 door Marijke van Blijhuisdier

Dementie bij honden, ook wel het Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS), wordt veroorzaakt door het natuurlijke verouderingsproces. De aandoening lijkt op de menselijke aandoening Alzheimer en zorgt ook bij honden voor een verandering van de persoonlijkheid. In dit artikel vertellen wij je meer over de fases van dementie bij honden, hoe je dementie bij je hond herkent en waar je op moet letten als je hond dementie symptomen vertoond.  

Kan mijn hond dement zijn? Dit is wat dementie bij honden is

Ja, ook honden kunnen last krijgen van dementie. Dementie bij honden wordt veroorzaakt door het verouderingsproces. Dit proces zorgt ervoor dat de hersenen beschadigd raken, met overlijden als gevolg. Het is een aandoening waarbij je de persoonlijkheid van je hond ziet veranderen, net zoals bij dementerende mensen. Door onderzoeken naar dementie bij mensen is inmiddels bekend dat het geheugen, het leervermogen en het beoordelingsvermogen verminderen. Hierdoor veranderd het gedrag ook. Deze veranderingen spelen ook op bij dementie bij honden. De afwijkingen zijn zelfs zo klein dat honden met dementie bestudeerd worden tijdens onderzoek naar dementie bij mensen. 

Fases van dementie bij de hond

Honden kunnen al vroeg symptomen van dementie vertonen. Namelijk vanaf een leeftijd van 4,5 jaar. In de meeste gevallen krijgen honden last van dementie na het 7e levensjaar. Na 11 jaar vertoont ruim 50% van dementerende honden gedragsveranderingen en dit percentage loopt op tot 70% bij honden die ouder zijn dan 15 jaar. De fases van dementie zijn te herkennen aan de symptomen. 

Als je hond dement wordt dan vraag je je vast af wat de oorzaak hiervan is. Er zijn een aantal oorzaken die dementie als gevolg hebben. Allereerst speelt de vorming van het eiwit amyloid een rol. Deze eiwitten verzamelen zich rond de zenuwcellen in de hersenen van je hond. Dit zorgt ervoor dat de zenuwcellen afsterven, met dementie als gevolg. 

Een andere oorzaak van zenuwschade kan de vorming van vrije radicalen zijn, die vrij spel krijgen bij een tekort aan vitamine C en E. Een tekort aan vitamine A, C en E zijn daardoor ook mogelijk de oorzaak van dementie bij honden. Tot slot lijkt een urineweginfectie met de E. coli bacterie een rol spelen bij dementie bij honden. Dit komt door de productie van gifstoffen. 


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Dementie bij honden symptomen

De eerste fase van dementie bij je hond is zichtbaar door slaap- en gedragsproblemen. Honden met dementie maken vaak minder contact met hun omgeving en kunnen een slome of depressieve uitstraling hebben. Dit wordt versterkt door een verstoord dag-en-nachtritme waardoor ze overdag veel slapen en ‘s nachts door het huis dwalen.  

In de tweede fase van dementie bij honden, worden ze vaak onzindelijk. Sommige honden doen hun behoefte ineens in huis en het valt veel baasjes met dementerende honden op dat hun hond meer of juist minder de vacht poetst. Honden raken in deze fase vaak verward tijdens wandelingen en kunnen zelfs in huis verdwalen. Sommige honden gaan ook slechter eten. Al deze symptomen kunnen echter ook in verband gebracht worden met andere aandoeningen, of misschien is je hond gewoon lekker lui. Maak daarom altijd een afspraak met de dierenarts voor een diagnose als je dementie bij je hond vermoed. 

Vanaf deze fase zal je hond sneller achteruit gaan. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om het leed te verzachten. Behandel je hond allereerst met veel geduld, aandacht en een rustige benadering. Start zo snel mogelijk met het combineren van commando’s met handgebaren en houd je hond actief. Wacht met verhuizing als je een hond met dementie hebt. De verhuizing kan namelijk een flinke impact hebben op de gezondheid van je hond. Als je hond in huis verdwaald raakt, sluit dan af en toe een deel van het huis af om je hond te helpen de weg te vinden. 

Vermoed je dat jouw hond dement is? Ga naar de dierenarts

Een diagnose kan alleen worden gesteld door de dierenarts, maar zo lang je hond leeft is het niet mogelijk om een sluitende diagnose te stellen. Het vaststellen van CDS is namelijk alleen mogelijk als het hersenweefsel van je hond microscopisch wordt onderzocht. Daarom stelt de dierenarts een waarschijnlijkheidsdiagnose op basis van een paar onderzoeken die andere ouderdomsziekten uitsluiten. 

Om deze ziekten uit te kunnen sluiten voert de dierenarts een volledig neurologisch en lichamelijk onderzoek uit. Hiernaast wordt het bloed en de urine van de hond vaak onderzocht en is het mogelijk dat er een MRI-scan wordt gemaakt en er een ruggenprik nodig is. Als alle ouderdomsziekten zijn uitgesloten, dan zal de dierenarts de verschillende symptomen koppelen aan mogelijke dementie. 

Kan ik mijn hond van dementie symptomen afhelpen?

Je verlicht de klachten van je hond met twee hoofdzaken; goede voeding en het aanpassen van de omgang met je hond. Deze combinatie is niet alleen belangrijk bij het verlichten van symptomen, maar goed voor de algehele gezondheid van je hond. Begin daarom zo vroeg mogelijk met de behandeling. Het is in de meeste gevallen niet nodig om medicatie voor te schrijven om je hond te helpen bij het verminderen van dementie klachten. 

Kies voor de juiste voeding voor je hond met dementie

Heeft je hond last van dementie? Dan heeft hij of zij behoefte aan speciaal voer, verrijkt met onder andere antioxidanten en omega-3-vetzuren. Op basis van de onderliggende gezondheidsproblemen van jouw hond kun je op maat gemaakt voer laten bezorgen. Zo weet je zeker dat jouw dementerende hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om een normaal leven te leiden. Klik hier voor meer informatie over vers voer voor jouw hond met dementie. 

Medicijnen voor dementie bij honden

In sommige gevallen is het verstandig om je hond te ondersteunen met medicatie. Dit is bijvoorbeeld het geval als je hond erg angstig is. Je kunt je hond in dit geval helpen met kalmerende medicijnen, zowel voorgeschreven door de dierenarts als natuurlijk. 

Dementie bij honden of CDS kan niet worden genezen. Het is wel mogelijk om de ziekte te vertragen door je hond te helpen met een actieve levensstijl en goed hondenvoer. Daag je hond daarom regelmatig uit met leuke spelletjes als verstoppertje of het oplossen van puzzels en besteed de weekenden op het strand met je hond. Zo blijven jullie beide gelukkig én gezond. 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *