Net als een mens heeft een hond ook een hartslag die om de zoveel tijd kan veranderen. Het is verstandig om regelmatig de hartslag van je hond te meten. Een trage hartslag en snelle hartslag zeggen namelijk iets over de gezondheid van je trouwe viervoeter. Maar wat moet je dan allemaal weten over de hartslag bij je hond? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Waar zit het hart van een hond?
Het is allereerst relevant om te weten waar het hart van een hond dan precies zit. Het hart van je hond ligt bij de borstholte voor het middenrif. Het hart zit meestal bij de vijfde of zesde rib. De hartslag wordt opgemeten via de pols van de hond.
Bij de achterpoten loopt een grote slagader en daar zijn de hartkloppingen goed te horen. Maar wat zegt een onregelmatig hartslag hond dan eigenlijk over de gezondheid?
Wat houdt een trage hartslag puppy in?
Heeft je hond een trage hartslag? Dan is de kans groot dat je hond een goede conditie heeft. Maar een trage hartslag kan ook te maken hebben met bepaalde aandoeningen. In de eerste plaats kan een trage hartslag een indicatie van een maagdarmziekte zijn. Heeft je hond een trage hartslag en ook regelmatig buikpijn of diarree? Dan is het verstandig om contact met de dierenarts op te nemen.
Een trage hartslag kan ook te maken hebben met de ziekte van Addison. Dit is een auto-immuunziekte. Je hond kan overlijden aan deze ziekte wanneer de aandoening niet tijdig wordt vastgesteld. Wanneer je er op tijd bij bent, dan is de ziekte prima te behandelen. Ook daarom is het verstandig om de hartslag van je hond regelmatig in de gaten te houden.
Een trage hartslag kan ook gepaard gaan met verschillende hartziekten en hersenaandoeningen. Heeft je hond weinig uithoudingsvermogen en tegelijkertijd een trage hartslag? Dan kan dit te maken hebben met een hartziekte en dan is het verstandig om je hond te laten controleren door de dierenarts.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat moet je doen bij een onregelmatige hartslag hond?
Veel hondeneigenaren vragen zich ook af of een onregelmatige hartslag gevaarlijk is. Meestal is dit niet gevaarlijk wanneer de hartslag traag is bij het uitademen en snel is bij het inademen. Dit is zelfs een teken van een goede gezondheid.
Snelle hartslag bij hond
Is hond actief bezig? Dan heeft je hond vaak een snelle hartslag en dat is geen enkel probleem. Het hart van een mens klopt immers ook sneller tijdens het sporten. Maar een snelle hartslag kan ook een indicatie van een groter probleem zijn. In de eerste plaats komt een snelle hartslag vaak voor bij honden die stress of angst ervaren. Maar ook bij pijn, koorts en een volle blaas kan het hart sneller gaan kloppen.
Daarnaast kan een snelle hartslag een indicatie van bloedarmoede of een onderliggend hartprobleem zijn. Is er geen verklaarbare reden voor de snelle hartslag bij je hond? Dan kan een bezoekje aan de dierenarts geen kwaad.
Wanneer is een behandeling nodig?
Heeft je hond een snelle en onregelmatig hartslag? Dan is het verstandig om controles uit te voeren. Dit is wel afhankelijk van de complicaties en de aard van de ziekte. Sommige hartritmestoornissen zijn namelijk niet gevaarlijk en dan is een behandeling natuurlijk ook niet noodzakelijk.
Maar hoe wordt een hartritmestoornis dan vastgesteld? Meestal wordt er een echo van het hart gemaakt. Is er een hartritmestoornis vastgesteld? Dan worden er meestal medicijnen voorgeschreven. De medicijnen zijn afhankelijk van de complicaties. Vaak wordt er om de zoveel tijd gecontroleerd of de medicijnen effect hebben.
In sommige gevallen wordt er ook een pacemaker geplaatst. De pacemaker wordt onder de borstkas geplaatst.
Wat kun je zelf allemaal doen?
Is vastgesteld dat je hond een hartpatiënt is? Dan het is aan te raden om de hartslag een keer per week te controleren. Controleer de hartslag in rusttoestand en niet vlak nadat je hond actief heeft bewogen. Gaan de hartslag en ademhaling omhoog? Dan is dit vaak een slecht teken. Dan kun je het beste contact opnemen met je dierenarts.
Conclusie
In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de hartslag bij je hond. Je hond kan te maken krijgen met een trage hartslag, maar ook met een snelle hartslag. Meestal zijn snelle en trage hartslagen onschuldig, maar soms ook indicaties van onderliggende aandoeningen. Een onregelmatige hartslag bij je hond is meestal ook niet gevaarlijk. Maar soms wel wanneer je hond een snelle en onregelmatige hartslag heeft. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.