Blaffen afleren: Zo laat je je hond stoppen met blaffen

blaffen afleren

Meest recente update: juli 4, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het is voor honden heel normaal om te blaffen. Dit is dé manier voor ze om te communiceren, maar net zoals bij de mens betekent dit niet dat ze de hele tijd hoeven te schreeuwen. In dit artikel gaan we in op waarom honden blaffen, hoe je je hond het blaffen afleren kunt en geven we tips en hulpmiddelen voor deze training.

Waarom blaffen honden?

Honden blaffen omdat dit de belangrijkste manier is van communiceren. Net zoals de mens uiten we ons door geluid, zoals bijvoorbeeld door te lachen. Dit geldt ook voor honden.

Zo kunnen honden bijvoorbeeld blaffen wanneer ze erg enthousiast zijn of juist boos. Het is dé manier om de emoties te uiten.

Ook blaffen honden wanneer ze je aandacht willen vragen. Dit kan zijn wanneer ze zich vervelen en willen dat je met ze speelt, maar ook wanneer er bijvoorbeeld gevaar in de lucht hangt. 

Het is belangrijk om al vroeg te beginnen met het trainen van je hond, want jong geleerd is oud gedaan. Blaffen bij het spelen bijvoorbeeld is natuurlijk erg leuk, maar het moet niet zo zijn dat je hond iedere keer gaat blaffen wanneer hij je aandacht wil. 

Ook kan het blaffen van je hond voor vervelende situaties zorgen wanneer je hond blaft tegen iedereen op straat. Jij weet dat je hond niemand iets aandoet, maar er zijn veel mensen bang voor honden. Laat staat wanneer ze blaffen.

Blaft je hond veel? Dit kan te maken hebben met onvrede over het voer. Met gepersonaliseerd voer weet je zeker dat je hond precies de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Het voedsel wordt samengesteld met behulp van experts en zelfs gratis bij je thuisbezorgd. Lees hier meer informatie over het concept.

Je hond laten stoppen met blaffen

Het is niet de bedoeling om je hond helemaal af te leren te blaffen, het is een hele normale manier van communiceren en kan heel leuk zijn. Wel is het belangrijk om je hond al vroeg aan te leren niet in iedere situatie te blaffen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen.

Het leren van commando’s

Is je hond nog heel jong? Begin dan met het aanleren van commando’s. Hiermee stel je duidelijke regels wat wel- en niet mag en dit kun je ook toepassen om het blaffen af te leren.

Leer je hond bijvoorbeeld het commando ‘stil’ aan. Dit commando betekent letterlijk ‘niet meer blaffen’. Iedere keer dat je hond naar het commando luistert en daadwerkelijk ophoudt met blaffen kun je hem hiervoor belonen met bijvoorbeeld een hondensnack of iets anders dat hij lekker vindt.

Binnen de kortste keren zal je hond doorhebben dat hij maar beter kan luisteren naar het commando om zo iets lekkers te verdienen. Naar verloop van tijd heb je de snoepjes niet meer nodig en zit het commando er goed in. 

In het begin kun je hiervoor een clicker gebruiken. Het klik-geluid zal je hond gaan associëren met het commando en met de snack en dit helpt je om je hond te trainen en het blaffen af te leren.

Zorg voor afleiding

Honden blaffen ook vaak uit verveling. Ze willen door geluid te maken je aandacht vragen en dit is in de meeste gevallen een foute gewoonte. Door het zorgen voor afleiding hou je je hond bezig en zal hij het blaffen achterwege laten.

Hiervoor zijn er veel hondenspeeltjes beschikbaar. Zo kun je een nep bot neerleggen waarop je hond kan bijten wanneer hij zich verveelt. Ook met een flos touw kunnen ze zich lekker uitleven en vergeten ze gewoon te blaffen.

Negeren

Soms heeft je hond gewoon extra aandacht nodig en probeert hij dat te krijgen door te blaffen. Negeren is in deze situatie verstandig. Door telkens maar te reageren op het blaffen van je hond krijgt je hond namelijk door dat hij jou hiermee orders kan geven en dit is de omgekeerde wereld. 

Begin daarom niet te schreeuwen tegen je hond en negeer hem gewoon. In het begin zal het blaffen waarschijnlijk even aanhouden, maar wie het eerst op de ander reageert verliest in deze situatie. 

Anti blaf producten

Sommige honden hebben niet genoeg aan een goede training of speeltjes maar hebben wat extra hulp nodig. Hiervoor zijn er anti blaf producten bedacht die je hond een seintje geven wanneer ze moeten stoppen met blaffen.

De ene werkt met behulp van kleine stroomstootjes en de ander met een piep of vibratie. Vaak werken deze banden aan de hand van het geluid van je hond. Begint je hond te blaffen, dan krijgen ze een schokje of trilling zodra ze dit doen. Hiermee kun je je hond trainen te stoppen met blaffen.

Ook kun je de bark control instellen op bepaalde tijdstippen. Blaft je hond bijvoorbeeld altijd op vaste momenten, zoals wanneer de postbode langs komt? Dan kun je de halsband instellen op dit tijdstip om ze te trainen dat hij niet mag blaffen in die situatie. 


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Blaffen afleren, maar met mate

Blaffen is heel normaal voor honden en je zou het daarom ook niet helemaal moeten afleren. Alleen in situaties met andere mensen of met andere honden is dit aan te raden. Het is goed je hond te leren kennen. Hierdoor kun je inschatten waarom je hond blaft. Even blaffen uit enthousiasme wanneer hij je weer ziet na een lange werkdag is natuurlijk wel lekker thuis komen. 

In sommige situaties is het ook heel handig. Zo slaapt je hond vaak beneden en zijn ze daarom de eerste bewaking tegen inbrekers. In die situatie wil je natuurlijk wel dat je hond de inbreker de stuipen op het lijf jaagt.

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Blaffen afleren: Zo laat je je hond stoppen met blaffen

  1. Jacqueline zegt:

    Mijn hond blaft uit het niets zomaar op straat, maar dan ook echt keihard blaffen. Springt in de rondte en luistert dan echt niet.
    Ik heb hem nu 1 week. ben zijn 5e thuis. hij is 20 maanden. Wat kan ik doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *