Hoe help jij jouw kwijlende hond?

Kwijlende hond

Meest recente update: mei 16, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Vind jij dat je hond overmatig kwijlt? Of merk je dat hij sinds kort meer kwijlt dan hij normaal deed? Op zich hoeft kwijlen bij een hond geen probleem te zijn. Vaak is hier ook relatief eenvoudig iets aan te doen.

Als je jezelf hier echter zorgen over maakt, dan is het goed om hier een dierenarts voor in te schakelen. Blijhuisdier.nl vertelt je graag meer over de oorzaken van het kwijlen van je hond en wat hieraan te doen is.

Wat te doen als je hond kwijlt?

Als je hond kwijlt kan dit veel verschillende oorzaken hebben, variërend van normaal speekselproductie tot medische problemen.

We bekijken hier wat de mogelijke oorzaken zijn bij het kwijlen van je hond, wat je hier aan kan doen en wanneer je naar de dierenarts moet gaan, vooral als je hond kwijlt en lusteloos is.

Laten we om te beginnen de oorzaken van het kwijlen van je hond eens op een rijtje zetten.

  • Normale speekselproductie: sommige honden hebben van nature meer speekselproductie dan andere. Deze speekselproductie toont zichzelf bijvoorbeeld als reactie op voedsel, als je hond opgewonden is, of zelfs als je hond ruikt aan iets lekkers.
  • Stress of angst: honden kunnen ook kwijlen als ze gestrest of angstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de dierenarts, of als er vuurwerk wordt afgestoken. Kwijlen van een hond bij stress is iets wat vaak voorkomt.
  • Warmte en oververhitting: honden kunnen ook gaan kwijlen om hun lichaamstemperatuur beter te reguleren. Raakt je hond oververhit, dan zal hij vaak overmatig kwijlen om af te koelen.
  • Tandheelkundige problemen: ook gebitsproblemen, zoals bijvoorbeeld ontstekingen, tandbederf of tandvleesaandoeningen, kunnen leiden tot overmatig kwijlen.
  • Vergiftiging: heeft je hond giftige stoffen gegeten of is hij in contact gekomen met gevaarlijke chemicaliën, dan kan dit ook leiden tot overmatig kwijlen.
  • Misselijkheid of maagproblemen: ook bij misselijkheid en maagklachten kan het gebeuren dat je hond zich niet prettig voelt en begint te kwijlen.

hond kwijlt

Wat kan je doen om het kwijlen te verminderen

Er zijn gelukkig meerdere dingen die je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat je hond minder gaat kwijlen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de mond van je hond gezond te houden. Dit doe je door regelmatig even een tandheelkundige controle uit te voeren en eventueel de tanden van je hond te poetsen.

Probeer er ook voor te zorgen dat je hond zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt. Stress kan een belangrijke factor zijn voor het kwijlen (en is sowieso ook voor een hond niet goed). Ook moet je er voor zorgen dat je hond niet oververhit raakt op hete dagen.

Iets wat moeilijk is, maar wel belangrijk: probeer te voorkomen dat je hond vergiftigd raakt. Let bij het uitlaten dan ook goed op dat je hond niks in zijn bek krijgt dat Houd gevaarlijke stoffen buiten het bereik van je hond en houd toezicht tijdens wandelingen om te voorkomen dat hij giftige planten eet.

Let ook goed op de voeding van je hond. Als je merkt dat je hond niet tegen bepaalde dingen in de voeding kan, dan is het goed om de voeding aan te passen. Zo voorkom je bijvoorbeeld maagklachten. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet!


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Wanneer moet je naar de dierenarts met je hond?

Als je hond overmatig kwijlt, of als je hond kwijlt en lusteloos is, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts. Dat doe je ook als je hond deze symptomen vertoont en niet wil eten of drinken. Ook braken en diarree zijn indicaties dat er iets flink mis is met je hond.

Merk je dat je hond last heeft van slikproblemen? Dit kan er op wijzen dat er een obstructie zit in de keel of slokdarm van je hond. Als je hond kwijlt en smakt, is dat ook een indicatie dat er iets niet helemaal goed zit, evenals ademhalingsproblemen bij je hond. Luchtwegproblemen in combinatie met kwijlen zijn ook een indicatie van een groter probleem.

Besluit je om naar de dierenarts langs te gaan, dan zal deze een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, Eventueel is het mogelijk dat hierbij ook extra tests worden gedaan, maar dit is afhankelijk van de ernst van de symptomen die je hond vertoont. Aan de hand van wat hier uitkomt kan je hond bijvoorbeeld medicatie krijgen.

Liggen de problemen aan de staat van het gebit van je hond? In dat geval is een tandheelkundige ingreep noodzakelijk. Denk aan het verwijderen van tandsteen of het trekken van tanden. Vochttherapie kan ook nodig zijn, of het chirurgisch verwijderen van obstructies in de keel van je hond.

Conclusie

Het is heel belangrijk om de gezondheid van je hond serieus te nemen en snel te handelen als je merkt dat hij overmatig kwijlt.

Dit is vooral ook belangrijk als dit samengaat met andere serieuze symptomen. Als je hier vroeg bij bent en dit laat behandelen, dan kan je ervoor zorgen dat je viervoeter geen ernstige gezondheidsproblemen krijgt.

Dit waarborgt dan gelijk het welzijn van je hond. Vertrouw je het allemaal niet zo? Raadpleeg dan altijd een dierenarts voor professioneel advies en begeleiding bij de gezondheid van je hond.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *