Hoeveel eet een kat? Alles over katten eten geven

hoeveel eet een kat

Meest recente update: juli 1, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Katten eten over het algemeen graag, dat mag duidelijk zijn. Maar de hoeveelheid die katten eten verschilt per huishouden en per kat. Iedere kat heeft zijn eigen eetgewoontes, maar dit wordt ook grotendeels bepaald door jou. Geef jij je kat bijvoorbeeld vanaf de geboorte twee keer per dag te eten, een keer per dag of blijf je de hele dag de voerbak vol gooien? Dit zijn bepalende momenten voor het eetgedrag van je kat. In dit artikel gaan we in op hoeveel een kat mag eten, hoeveel je kitten mag eten en hoe je kunt voorkomen dat je kat overgewicht krijgt.

Hoeveel eet een kat?

Het is belangrijk dat je kat of kitten genoeg eten krijgt, maar natuurlijk niet te veel. Er worden door baasjes dan ook veel verschillende eetmomenten aangeleerd. Sommige mensen geven hun kat bijvoorbeeld een of twee keer per dag te eten. 

Dit heeft als voordeel dat het vooral voor jou erg gemakkelijk is. Iedere ochtend en avond de voerbak bijvullen en wellicht een kattensnack tussendoor. Echter is dit niet een ‘natuurlijk’ eetpatroon voor katten.

Katten zijn namelijk jagers en van oudsher eten ze dan ook de hele dag door kleine porties. De verhalen verschillen hier een beetje over, maar er wordt wel genoemd dat katten tijdens een dag jagen soms wel tien muizen buit kunnen maken. De hele dag door eten ze op deze manier een beetje. 

Er zijn daarom ook mensen die hun kat de hele dag door kleine porties voeren. Het is wellicht iets meer werk, maar het zorgt ervoor dat de kat zich niet helemaal vol eet op de twee eetmomenten. Je kat leert met deze methode vanaf jongs af aan al kleinere porties te eten, waardoor de kans op overgewicht zelfs kleiner is. 

Zoek je het perfecte eten voor je kat? Dan hebben we het perfecte nieuwe concept voor. Aan de hand van tien eenvoudige vragen wordt voer op maat voor je kat samengesteld met behulp van experts en dat tot wel 30% goedkoper. Je vindt hier meer informatie over dit concept.

Katten eten geven

Het meerdere keren voeren van je kat iedere dag is wel wat extra werk. Helemaal lastig is het wanneer er overdag niemand thuis is. Het sluipt er dan ook snel in om gewoon twee keer per dag de bak vol te gooien. Gelukkig zijn daar tegenwoordig oplossingen voor bedacht.

Zo bestaan er voerpuzzels waar je kat wat extra moeite moet doen om bij het voer te komen. Dit is speels gemaakt waardoor het leuk is, maar zorgt er ook voor dat de kat iets meer beweegt bij het krijgen van voer. Hierdoor wordt de kans op overgewicht lager. Ook is een voerpuzzel goed voor de ontwikkeling van de motoriek van de kat. 

Ook bestaan er voerbakken met een timer, waarmee je kunt instellen wanneer de voerbak open gaat. Met een automatische voerdispenser kun je er dus voor zorgen dat ook tussen de middag, wanneer jij van huis bent, je kat gewoon nieuw voer krijgt. Dit zorgt er daarnaast voor dat je de voerbak in de ochtend niet helemaal vol hoeft te gooien en verkleint de kans dat je kat zich direct misselijk eet aan het voedsel. Kleinere porties geven gedurende de dag wordt hiermee heel eenvoudig. 


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Wat mag een kat eten?

Iedere kat heeft een andere smaak en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat het eten lekker vindt. Maar dat betekent niet dat je je kat alleen maar snacks moet geven natuurlijk. 

Uit onderzoek blijkt dat het beste voer dat je aan je kat kunt geven droogvoer is, zeker wanneer je het vergelijkt met blikvoeding. Dit heeft een aantal duidelijke voordelen:

  • Het is vaak goedkoper
  • Het gewicht van je kat blijft beter op orde
  • Het is beter voor de tanden
  • Eenvoudiger te doseren
  • Je kunt het terug in de bak doen mocht je kat het niet opeten

In dit artikel vind je een overzicht met een aantal van de door ons geselecteerde kattenbrokken. Afhankelijk van de smaak van je kat zit er ongetwijfeld iets lekkers tussen.

Hoeveel mag een kat eten?

Om overgewicht van katten te voorkomen is het belangrijk dat je de kat niet te veel snacks geeft, hoewel dit zo af en toe natuurlijk geen kwaad kan. Voor een kat in de groei is het belangrijk de hoeveelheid voer te bepalen aan de hand van het lichaamsgewicht. Een kitten in de groei kan bijvoorbeeld wel tot 25-50 gram voeding per kilo lichaamsgewicht nodig hebben. Voor een volwassen kat kun je iedere dag ongeveer dezelfde hoeveelheid voer aanhouden. Afhankelijk van de grootte van je kat kan dit tussen de 50 en 100 gram per dag zijn.

Tips voor het voeren van je kat:

  • Meet/ weeg altijd de hoeveelheid voer voor je kat en geef altijd vergelijkbare porties
  • Zorg dat er altijd voldoende schoon en vers drinkwater bij het eten beschikbaar is
  • Geef bij voorkeur je kat met regelmaat kleinere porties om overgewicht te voorkomen
  • Zorg voor veel lichaamsbeweging voor je kat, helemaal belangrijk bij binnenkatten
  • Weeg je kat regelmatig om verschil in lichaamsgewicht te monitoren

De vragen: “hoeveel eet een kat” en “hoeveel moet een kat eten” zijn hopelijk met dit artikel uit de wereld geholpen. Het is belangrijk te begrijpen dat dit geen vaste wetenschap is en dat je smaak en gewoontes van je kat hier van invloed op zijn. Wel kun je zelf al vroeg beginnen met het leren van je kat om in kleinere porties te eten. Zodra ze hieraan gewend zijn zal dit problemen met overgewicht voorkomen. Maar vergeet je kat natuurlijk niet te verwennen!

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Hoeveel eet een kat? Alles over katten eten geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *