Bijna elke kat eigenaar ziet wel eens zijn of haar kat overgeven. Het ziet er niet altijd even fris uit en vaak ben je bang dat er iets aan de hand is met je kat. Als je kat braakt betekent het niet meteen dat hij ziek is, maar toch is het goed om te weten wat je kan doen wanneer je kat weer voor de zoveelste keer overgeeft.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je kat moet overgeven. We vertellen over de oorzaken van het overgeven en over het verhelpen van haarballen.

Waarom geeft een kat over?

Veel baasjes zullen het overgeven door de kat toewijden aan de bekende haarbal. Dit komt inderdaad vaak voor en is vrij onschuldig, maar het is niet de enige reden waarom katten overgeven. Katten zijn van nature nieuwsgierige beestjes. Ze gaan vaak op ontdekkingsreis en eten onderweg dingen waar de maag van de kat niet goed tegen kan.

Het kan voorkomen dat je kat de toiletrol begint op te eten en even later de velletjes weer uitkotst. Hetzelfde geldt voor gras of een stuk tapijt. Het is juist goed dat je kat deze dingen uitkotst. Je kan het zien als een soort beschermingsmechanisme. Het lichaam van de kat geeft op dat moment aan dat wat er is zijn maagje zit dat daar niet thuishoort. De snelste weg naar buiten is nu eenmaal door over te geven.  

Nu is een beetje toiletpapier nog vrij onschuldig, maar eet je kat een stuk touw op of een stuk speelgoed van je kind, dan kan het gevaarlijk worden. Vaak weet je niet precies wat je kat heeft opgegeten. Wanneer je kat blijft overgeven en met de nodige stress rondloopt is het verstandig om de dierenarts te bellen.

Een andere veel voorkomende reden waarom je kat braakt is omdat hij te snel eet. Wanneer je kat honger heeft en je geeft hem brokjes dan kan hij dit soms te snel opeten. De maag kan dan te snel te groot worden waardoor de kat kan overgeven.

Dit hoeft niet perse gevaarlijk te zijn, maar als dit vaak voorkomt dan is het goed om de kat langzaam te laten eten om te kijken of dit het probleem verhelpt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een automatische voerbak voor katten gebruiken. Hiermee kun je de eetmomenten verdelen in kleinere porties. Als je kat dan nog steeds kotst is het raadzaam om de dierenarts te bellen, misschien is er dan wat meer aan de hand!

Oorzaken overgeven kat

In de alinea hierboven hebben we een paar voorbeelden gegeven waarom je kat braakt. Er zijn nog veel andere oorzaken waarom je kat overgeeft. Denk hierbij aan:

 • Voedselallergie
 • Obstipatie
 • Maag en darmontsteking
 • Nierfalen
 • Problemen met de lever
 • Darm parasieten
 • Diabetes
 • Intestinale vreemde lichamen

Kat heeft last van haarballen

Als je kat haarballen uitkotst komt dat vaak doordat de hoeveelheid haren niet via de ontlasting afgevoerd kunnen worden. Katten verschonen zich de hele dag door en daardoor eindigen veel haren in het lichaam. Dit vormt zich soms tot een bal en op een gegeven moment zit het in de weg en kotst je kat het uit.

Het uitkotsen van een haarbal ziet er misschien vies uit, maar is vaak onschuldig en komt veel voor. Het kan voorkomen dat je kat moeite heeft met het uitspugen van een haarbal. Als dit het geval is kan je haarbalpasta gebruiken om je kat te helpen. Deze pasta zorgt ervoor dat de haarbal makkelijker uitgespuugd kan worden. Een geschikte haarbalpasta vind je hier.

Wat je kat zelf doet om de haarbal er makkelijker uit te spugen is door gras te eten. Gras wikkelt zich om de bal waardoor het makkelijker is voor de kat om het uit te kotsen.

Wanneer je kat veel last heeft van haarballen kan het verstandig zijn om je kat speciaal voedsel te geven. Zulke voeding maakt gebruik van een soort gel dat veilig is voor de kat. Deze gel zorgt ervoor dat de haren makkelijker meegenomen worden in de spijsvertering. Dit kan een mooie oplossing zijn voor wanneer je kat veel last heeft van haarballen. De Royal Canin Intense Hairball is hiervoor geschikt.

Haarballen voorkomen tips:

Zoals we al zeiden zijn haarballen heel normaal. Komt dit echter vaak voor dan hebben we hier enkele tips om haarballen te voorkomen.

 • Kammen van je kat. Het kammen van je kat zorgt ervoor dat je kat geen onnodige haren in zijn vacht houdt. Dit betekent ook dat je kat deze haren niet inslikt en dus minder haarballen krijgt.
 • Geef je kat genoeg te drinken. Als je kat te weinig drinken heeft kan dit de spijsvertering beïnvloeden. Je kat elke dag genoeg water geven kan er voor zorgen dat er minder haarballen ontstaan.
 • Laat je kat veel bewegen. Wanneer je kat genoeg beweegt zal de spijsvertering beter werken. Hierdoor worden de ingeslikte haren beter meegenomen en ontstaan er minder haarballen!

Wanneer naar de dierenarts?

Nu lost het probleem zich vaak vanzelf op. Je kat kotst eenmalig en ligt daarna rustig te spinnen op de bank. Mocht dit nou niet het geval zijn dan is het raadzaam om even langs de dierenarts te gaan.

Hieronder zie je een aantal redenen wanneer je met je kat naar de dierenarts moet gaan.

 • Je kat drinkt veel meer dan normaal
 • Bij hoge koorts (flinke verhoging)
 • Donkerzwarte ontlasting
 • Veel en snel in gewicht afvalt
 • Meerdere keren per dag kotst
 • langer dan 10 dagen blijft overgeven

Conclusie

Moet je kat overgeven? Vaak zijn er geen grote onderliggende problemen wanneer je kat braakt. Een haarbal op zijn tijd is normaal en soms is je kat nu eenmaal iets te enthousiast geweest met eten. Het kan natuurlijk nooit kwaad om je kat even iets beter in de gaten te houden wanneer hij vaker braakt dan normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *