Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Een eosinofiel granuloom bij katten is een vreemde plek op de huid die door een ontstekingsreactie wordt veroorzaakt. Deze huidaandoening kan vaak worden behandeld met medicatie en door het verwijderen van het allergeen dat de reactie veroorzaakt.
Kom erachter wat de symptomen van een eosinofiel granuloom bij een kat zijn en welke behandelingen er zijn voor eosinofiel granuloom bij katten.
Wat is eosinofiel granuloom bij katten?
Een eosinofiel granuloom bij katten is een auto-immuunziekte die zich uit in bulten, zweren of afwijkende plekken op de huid. De aandoening heeft veel verschillende verschijningsvormen en er wordt dan ook gesproken van een eosinofiel granuloom complex. Het is een vrij veel voorkomende ziekte bij katten: vooral katten vanaf vijf jaar kunnen verschijnselen krijgen. Poezen lopen een hoger risico dan katers.
Dit is een auto-immuunziekte die wordt getriggerd door een allergeen. Ontstekingscellen in de huid van de kat zien zo’n allergeen ten onrechte als een kwaadaardige indringer en veroorzaken dan een ontstekingsreactie. Bepaalde witte bloedcellen (eosinofielen) vallen dan de lichaamseigen cellen in de huid of in het slijmvlies aan.
Deze reactie zorgt ervoor dat bepaalde delen van de huid van vorm veranderen en je kat ongemak opleveren. Het onderzoeken welke stof als allergeen functioneert is een belangrijke component van de behandeling.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen van eosinofiel granuloom bij katten kunnen in meerdere soorten en verschijningen bij de kat voorkomen. Er zijn dan ook veel verschillende symptomen mogelijk.
De drie meest voorkomende aandoeningen die onder het eosinofiel granuloom complex vallen zijn:
- 1. Echt eosinofiel granuloom – een bult met vreemde kleuring die vaak geen pijn of jeuk oplevert. Een echt granuloom kat kan overal op het kattenlichaam ontstaan, maar wordt vaak als een soort verkleurde ‘streep’ op het dijbeen gezien.
- 2. Eosinofiele plaque – een platte plek die vaak op de buik of in de liezen zit. Deze plek is vaak kaal, omdat hij jeukt en de kat er aan gaat likken.
- 3. Eosinofiele zweer of indolent ulcus – een eosinofiel granuloom kat tong en lippen. Dit is een open, ontstoken plek die ontveld lijkt. Deze zweer kan pijn doen, de kat kan zich veel rond de bek likken en het dier kan moeite hebben met eten. Een eosinofiele zweer kan zich ook ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Hoe stelt de dierenarts granuloom bij katten vast?
Denk je dat je kat een eosinofiel granuloom kan hebben? Breng je huisdier dan naar de dierenarts. Dat is van belang, omdat bepaalde soorten eosinofiel granuloom zich na verloop van tijd tot een kwaadaardige vorm van kanker kunnen ontwikkelen.
De dierenarts kan je kat een lichamelijk onderzoek geven. Het kan lastig zijn om met het blote oog de juiste diagnose te stellen, omdat een eosinofiel granuloom kat veel vormen heeft die met andere aandoeningen verward kunnen worden.
De arts kan daarom een klein stukje weefsel (een biopt) bij je kat afnemen. Door onderzoek in een laboratorium kan dan de juiste diagnose gesteld worden.
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Een eosinofiel granuloom bij een kat wordt meestal veroorzaakt door een allergeen, bijvoorbeeld vlooien of stoffen in het voedsel. Daarom is het belangrijk om te ontdekken voor welke stof de kat overgevoelig is. Dat kan gedaan worden door de kat hypoallergeen voer te geven, door een allergietest uit te voeren en/of door de leefomgeving van het dier goed vrij te maken van vlooien.
Een andere component van de behandeling is het geven van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken of de symptomen minder erg maken. Dit zijn een paar soorten medicatie die worden gebruikt voor de behandeling van eosinofiel granuloom van katten.
- Prednison is een krachtig middel om het immuunsysteem te onderdrukken. Het wordt daarom veel gebruikt om de ergste, meest acute verschijnselen minder te maken. Prednison heeft wel een hoge kans op bijwerkingen op de lange termijn.
- Cyclosporinen hebben dezelfde werking als prednison: het immuunsysteem gaat minder heftig reageren, zodat de huidproblemen minder worden. Cyclosporinen hebben minder bijwerkingen dan prednison, maar worden daar wel vaak mee gecombineerd omdat prednison sneller werkt.
- Omega-vetzuren versterken de huid, zodat de aangetaste plekken kunnen genezen. Een dieetvoer met deze vetzuren is geen behandeling op zich, maar kan wel de behandeling met medicijnen aanvullen.
- Antibiotica worden vooral gegeven bij een eosinofiele zweer die geïnfecteerd is door bacteriën. Doordat de antibiotica de bacteriën doden krijgt de zweer een kans om (deels) te genezen.
Soms helpen deze medicijnen niet of slecht. Als de kat dan erg veel last blijft hebben van het granuloom, of als de dierenarts denkt dat het granuloom zich tot kanker kan gaan ontwikkelen, dan is een operatie soms een mogelijkheid.
Die kan bestaan uit cryotherapie (bevriezing, zoals bij wratten wordt gedaan) of radiotherapie (bestraling). De dierenarts kan je meer vertellen over het nut en over de kosten van deze operaties.
Wat zijn de kansen op genezing?
De kansen op genezing van eosinofiel granuloom bij katten variëren erg per geval. De beste resultaten worden verwacht als er duidelijk kan worden vastgesteld welk allergeen het eosinofiel granuloom veroorzaakt.
Door het schoonhouden van de omgeving of het omschakelen naar hypoallergeen voer kan een kat dan vaak grotendeels of geheel genezen worden, zonder dat die (permanent) medicijnen hoeven te gebruiken. De huidplekken en de jeuk of pijn genezen dan helemaal of bijna helemaal.
In andere gevallen blijven de klachten na verloop van tijd bestaan. De dierenarts kan je kat dan voor langere tijd medicijnen voorschrijven die het immuunsysteem onderdrukken, zodat de huidaandoening en het ongemak minder erg wordt.
Omdat deze medicijnen bijwerkingen kunnen hebben en de kat gevoeliger maken voor andere aandoeningen, is het belangrijk om de dosis zo laag mogelijk te houden. Het kan daarom nodig zijn om te experimenteren met de juiste dosis.
In het allerslechtste geval kan een eosinofiel granuloom zich na een tijd ontwikkelen tot kanker. Vooral als de aandoening lang niet opgemerkt wordt of onbehandeld blijft, is daar kans op. Neem je kat daarom tijdig mee naar de dierenarts als je huidafwijkingen ziet of opmerkt dat het dier zich veel likt of krabt.