Katten wassen, hoe was je een kat zonder problemen?

katten wassen

Meest recente update: augustus 12, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het is soms nodig om katten te wassen. Er zijn veel verschillende oorzaken waarom een kat een vieze, klitterige of stinkende vacht krijgt. De directe oplossing is om het dier te wassen met speciale kattenshampoo en lauw water.

Daarna is het verstandig om na te gaan waarom Minoes er zo bijloopt – en te kijken of je de oorzaak van de vieze vacht kan verhelpen. Want de meeste katten houden niet van water, en katten wassen kan een vervelende onderneming zijn! Hier lees je onze tips over katten wassen zonder drama.

Wanneer is je kat wassen nodig?

De meeste katten kunnen hun vacht en huid gelukkig goed zelf schoonhouden. Hun pels ziet er netjes uit, en de kat heeft geen onaangename geur. Om zo’n prachtig vachtje te houden zijn veel katten wel drie of vier uur per dag bezig met zichzelf te poetsen, krabben en likken. Maar als het bovenstaande niet het geval is, dan kan het nodig zijn om je huisdier een handje te helpen.

Een droge, schone en geurloze vacht is niet alleen fijn voor jou, maar ook belangrijk voor de kat. Een smerige vacht maakt het voor het kleine dier lastiger om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook kunnen er parasieten en ziektes optreden als je kat zich niet schoonhoudt of kan houden.

Als je kat gewend is om buiten te jagen, dan zal zijn sterkere geur er voor kunnen zorgen dat muizen en vogeltjes hem beter kunnen waarnemen – niet dat jij dat waarschijnlijk erg zult vinden!

Hoe was je een kat?

Een kat kan je het beste vanuit een wasbak wassen: een kattenwasje dus. Een kat douchen is mogelijk als het dier gewend is aan het geluid en aan de constante waterstroom, maar lang niet elke kat trapt hier in. Het volgende stappenplan is dan ook bedoeld om je poes te wassen zonder de douche te gebruiken.

  1. Als er klitten of aangekoekt vuil in de vacht zit, borstel er dat dan voorzichtig uit voordat je de kat gaat wassen. In het uiterste geval kan je het haar terugknippen met een (trim)schaar.
  2. Koop een shampoo die speciaal voor katten ontwikkeld is. Mensenshampoo, zelfs babyshampoo, zijn niet geschikt. De huid van een kat heeft een andere structuur en pH dan die van een mens, en onze shampoos kunnen een kattenhuid irriteren en beschadigen.
  3. Vul een bekken of wasbak met lauw water. Te koud water is een no-go, en ook van heet water zal je kat waarschijnlijk schrikken. Zorg dat de kamer waarin je de kat gaat wassen lekker op temperatuur is.
  4. Houd je kat stevig, maar voorzichtig vast en kalmeer hem. Begin met de shampoo rustig in de vacht te masseren – eerst de nek, en daarna de rug, buik, staart en poten. Ga daarmee door tot er shampoo in de hele vacht.
  5. Spoel nu voorzichtig de vacht van de kat uit met lauw water, in dezelfde volgorde: nek, rug, buik, staart en poten. Gebruik hiervoor een badspons, een handdoek of een douchekop.
  6. Als alle shampoo uit de vacht is, dep en aai je voorzichtig de vacht droog met een droge handdoek. Ga door tot er bijna geen vocht meer uit de vacht komt.
  7. Na afloop verwen je je kat met een paar snoepjes of zijn voorkeursbehandeling. Dat zal het de volgende keer makkelijker maken om hem te wassen.
  8. Als de kat echt heel wild is, kan je hem met twee personen moeten wassen: één houdt de kat vast, de andere wast hem. Als je kat zo panisch is voor water, is het een goed idee om eerst zijn nageltjes te knippen!

Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Waarom moet ik opeens mijn kat schoonmaken?

Bij je kat stinkt de vacht opeens, terwijl dat vroeger nooit was: waarom gebeurt dat? Het kan liggen aan veranderingen in de conditie van je huisdier. Om je kat goed te verzorgen, is het dan van belang om na te gaan waarom je kat zich opeens niet meer goed wast.

Ziekte, verwonding of psychisch

Je kat kan ziek zijn of gewond zijn geraakt. In dat geval is het beestje (tijdelijk) niet in staat om zichzelf goed te verzorgen. Dan zal jij tijdelijk zijn wasbeurt van hem moeten overnemen! Ook psychische aandoeningen, zoals stress, angst of verveling, kunnen de oorzaak zijn dat je kat er met de spreekwoordelijke pet naar gooit.

Overgewicht

Als een kat te veel te eten krijgt, kan hij zo dik worden dat hij met de tong niet meer elk deel van zijn lichaam kan schoonhouden. De geur is vervelend, maar overgewicht brengt ook risico’s op gezondheidsklachten met zich mee: gewrichtsslijtage, hart- en vaatziekten en diabetes bijvoorbeeld. Het goede nieuws is dat een te dikke kat snel kan afvallen. Zet je kat op een dieet en geef hem op vaste tijden eten. Laat je niet vermurwen door gemieuw – overgewicht bij een kat is echt geen goede zaak.

Ouderdom

Ook door ouderdom kan een kat zich minder goed gaan wassen. Bijvoorbeeld door artrose, slijtage van de gewrichten, waardoor het voor de kat pijnlijk wordt om zich allerlei hoeken en bochten te wringen om zich te wassen. Verder kan dementie er toe leiden dat een kat zichzelf gaat verwaarlozen.

Vacht- en huidproblemen

Het kan ook zo zijn dat je kat zich wel degelijk goed wast, maar dat hij een slechte vacht- en/of huidconditie heeft. Dat kan door gebrekkig voeding komen, door parasieten (bijvoorbeeld schurftmijten) of door een erfelijke aandoening. Bij de huisarts en de dierenwinkel kunnen ze je advies geven om de oorzaak op te sporen en middeltjes of medicijnen geven waardoor de vachtconditie van je poes verbetert.

Te lange vacht

Sommige kattenrassen hebben nou eenmaal een dikke, lange vacht die ze zelf maar met moeite schoon kunnen krijgen. Vergelijk het maar met een hoogpolig tapijt: daarin blijven ook altijd wel kruimels zitten, hoe goed je ook stofzuigt. Het is dan een goed idee om de majestueuze vacht van jouw Pers of Maine Coon toch een beetje terug te knippen. In ieder geval op de plaatsen die er onverzorgd uitzien, bijvoorbeeld in de nek of op de rug.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *