Hoe herken en behandel je een ontstoken oog bij een kat?

Ontstoken oog kat

Meest recente update: mei 15, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een ontstoken oog bij een kat, ook wel traanoog of conjunctivitis, ziet er naar uit en de eigenaar kan zich flinke zorgen maken. Ook voor de kat is het vervelend. Het doet pijn, en de kat (die zijn weg zoekt met zijn ogen) ziet minder goed zien en kan gestrest raken. Hoe weet je of je kat een ontstoken oog heeft? En wat doe je eraan?


Samenvatting In dit artikel wordt een ontstoken oog bij een kat onderzocht, inclusief de oorzaken, symptomen, en behandelingen, evenals de impact op de gezondheid van de kat.

  • Kernpunt 1: Een ontstoken oog, of conjunctivitis, kan diverse oorzaken hebben, waaronder vreemde voorwerpen, infecties, allergieën, of het langdurig blootstaan aan tocht.
  • Kernpunt 2: De symptomen van een ontstoken oog zijn onder andere tranen, pus, roodheid, zwelling, en bruine of zwarte afscheiding, en het is belangrijk om attent te zijn op deze tekenen om tijdige interventie te garanderen.
  • Oplossing: Het schoonmaken van het oog met een mild reinigingsmiddel kan helpen, maar als er geen verbetering optreedt, is het essentieel om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling, zoals oogdruppels of zalf.
  • Onze Ervaring: Uit onze observaties blijkt dat een combinatie van vroegtijdige detectie, juiste zorg, en preventieve maatregelen, zoals het vermijden van blootstelling aan irriterende stoffen, cruciaal is voor het welzijn van de kat.

Lees verder om meer te leren over de detectie, behandeling, en preventie van ontstoken ogen bij katten.


Hoe ziet een oogontsteking bij een kat eruit?

Als jouw kat een ontstoken oog heeft, kun je dat aan een paar symptomen zien. Het kan je opvallen dat het oogje er anders uitziet. Of je merkt dat de kat veel meer dan normaal met zijn pootje langs het oog wrijft, zijn oogje (half) dicht houdt of er veel mee knippert.

Als je het oog dan nader gaat inspecteren, dan kunnen deze dingen je opvallen:

  • Het oogje traant of er zit pus in
  • Het oog is rood
  • Er zit bruine of zwarte afscheiding in het oog of in de oogkas
  • Er zitten opgedroogde korstjes in de ooghoeken
  • Eén of allebei de oogleden zijn opgezwollen

Waardoor wordt oogontsteking bij een kat veroorzaakt?

Oogontsteking (conjunctivitis) kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld als er een vreemd voorwerp in het oog komt: een splinter, een stukje plantenmateriaal (zoals een grasspriet of een grasaar), grind, stuifmeel of stof dat in het oog achterblijft na het spelen. En een vechtpartij met een andere kat of een ander dier kan een kras op het hoornvlies (de buitenste laag van het oog) opleveren.

Daarnaast kunnen micro-organismen zoals een bacterie of een virus oogontsteking bij een kat opleveren. Ook kan de kat een allergische reactie hebben op een bepaalde stof of materiaal. En tenslotte zien we af en toe een ontstoken oog bij een kat die vaak op de tocht zit.

Bij langharige katten komt het soms voor dat de haren op de kop richting het oog groeien en erin prikken. Heeft jouw langharige kat traanogen of een oogontsteking? Dan kan je proberen om de haren rond zijn of haar ogen (voorzichtig) korter te knippen met een speciale trimschaar. Als de symptomen afnemen, dan zijn te lange gezichtsharen waarschijnlijk de oorzaak van het probleem.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe moet je bij een kat een ontstoken oog behandelen?

Gelukkig is een ontstoken oog bij een kat vaak goed te behandelen. Een goede eerste stap is om een watje te nemen en dat te dopen in een mild reinigingsmiddel. Gebruik een reinigingsproduct uit de dierenwinkel of de dierenarts, of gewoon gekookt en daarna afgekoeld water. Veeg voorzichtig de afscheiding, korstjes en andere troep uit het oog. Zo geef je het oog kans om tot rust te komen en te genezen.

Kijk na het schoonmaken goed of je een vreemd voorwerp in het oog of onder een ooglid ziet zitten. Als dat zo is, ga dan naar de dierenarts om het te laten verwijderen – probeer dit niet zelf.

Zie je geen voorwerp? Dan heeft de oogontsteking waarschijnlijk een andere oorzaak. Je kan het ontstoken oog van je kat behandelen met middeltjes die bij de dierenwinkel en de dierenarts verkrijgbaar zijn. Oogdruppels met colloïdaal zilver en oogzalf met Vitamine A palmitaat kalmeren het oog en verminderen de ontsteking. Treedt er binnen een week geen verbetering op of gaat het oog er slechter uitzien? Bel dan de dierenarts.

Vaak treedt een oogontsteking bij je kat maar één keer, of meerdere keren verspreid over diens leven, op. Zie je regelmatig bij je kat traanogen? Dan is het belangrijk om de oorzaak te vinden en die weg te nemen – anders kan je kat last blijven houden van ontstekingen.

Wat doe je bij ontstoken oogjes bij een kitten?

Een ontstoken oog van een kitten behandel je hetzelfde als dat van een oudere poes. Een uitzondering is het, als je kitten tien dagen na de geboorte zijn oogjes niet opendoet, en als je pus, korstjes of slijm in het oogje ziet. Dan heeft het poesje vaak een ontsteking opgelopen in de baarmoeder.

Het is dan belangrijk om met je kitten naar de arts te gaan, die de oogjes schoon kan maken en de ontsteking kan behandelen. Als de ontstoken oogjes van zo’n kitten niet op tijd behandeld worden, dan kunnen ze blijvend beschadigd raken.

Heeft mijn kat oogontsteking of is het wat anders?

Oogproblemen bij katten komen vrij veel voor. Om je huisdier goede zorg te kunnen geven, is het van belang dat je een goede diagnose kan stellen. Natuurlijk ben je altijd vrij om je kat door de huisarts te laten onderzoeken – maar je kan zelf ook proberen om vast te stellen wat het probleem is. Daarom noemen we hier drie andere oogaandoeningen in plaats van een ontstoken oog die een kat kan oplopen.

Cataract of staar betekent dat de lens van het oog troebel wordt. Je herkent het aan een witte vlek op één plek in het oog of aan een witte waas over het hele oog. Staar wordt langzaam erger, waardoor je kan moeite krijgt met zien en steeds vaker tegen een stoel of een kast op botst. Vooral bij oudere katten komt het voor. Cataract is te behandelen, maar dat is niet altijd nodig.

Glaucoom herken je aan een blauwe of groene verkleuring van het hoornvlies. Het kan snel optreden, en je kat is vaak apathisch. Glaucoom wil zeggen dat de druk in de oogbol hoger is dan normaal, en wordt meestal veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Dat kan gebeuren als je kat ouder wordt, als zijn nieren niet meer goed werken of als het dier schildklierproblemen heeft. Deze aandoening kan erg schadelijk zijn – neem je kat zo snel mogelijk mee naar de dierenarts.

Bruine vlekken in de iris van het oog kunnen wijzen op twee aandoeningen. Het kunnen goedaardige pigmentvlekken zijn, die bij veel (oudere) katten ontstaan. Maar het kan ook een teken zijn van melanoom, een kwaadaardige aandoening van het oog waaraan je kat kan overlijden. De dierenarts kan je vertellen wat er precies met je poes aan de hand is.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *